Cyprus Tourism Organisation - Home
Ελληνικά

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού

Ανακαλύψτε ένα νησί με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, γεμάτο υπέροχες εμπειρίες που σας περιμένουν να τις απολαύσετε. Αν προγραμματίζετε ταξίδι στην Κύπρο, όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι σας είναι εδώ στην ιστοσελίδα του ΚΟΤ.

Μοναδικές εμπειρίες

Όποια και αν είναι η εποχή, η Κύπρος προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για να βιώσετε νέες, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και έθιμα.

Εξερευνήστε την Κύπρο

Προσαρμόστε την επίσκεψή σας στην Κύπρο επιλέγοντας δραστηριότητες που σας ταιριάζουν, τις προτιμήσεις σας, την περίοδο που επισκέπτεστε, ακόμα και το budget σας!

Cycling Routes

Nature Trails

Wine Routes

Cultural Routes

Religious Routes

Museums & Galleries

Beaches

Diving

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Στην ιστοσελίδα του ΚΟΤ μπορείτε να βρείτε τις τρέχουσες και μελλοντικές τοπικές, πολιτιστικές, μουσικές, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στην Κύπρο.

Επισκεφθείτε την Κύπρο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Κύπρο, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του ΚΟΤ, η οποία έχει σχεδιαστεί για να απλοποιήσει την πρόσβαση σας σε πληροφορίες για το νησί, τις δραστηριότητες και την ιστορία του.

Every year, we warmly welcome more than two million visitors from around the world to Cyprus, excitedly sharing our unique culture, hospitality and inspiring landscapes. We encourage you to explore our wonderful island and all its riches. To savour our food, to explore our natural wonders, to sample our cosmopolitan resorts, and to explore our charming communities across the island.

Tourism supports tens of thousands of jobs in Cyprus, and is vital to our economy. As you can imagine though, a great deal of water and energy is needed to keep things going, and holidays produce considerable waste too. We hope that you’ll join us then, in supporting efforts to make sure tourism delivers memorable experiences that are ‘responsible’ at the same time.

We’re proud of the fact that so many of the places you choose to stay, whether large hotels by the sea or small cottages in the mountains, are committed to providing experiences that go lighter on the environment, while supporting the local communities across the island. Look out for our celebrated Cyprus Breakfast at many hotels, and take time to track down the producers from across the island. Or get off the beaten path and explore our inspiring biking, hiking and wine trails.

We want to ensure your holidays are memorable and that you return to our shores (or our mountains!) year after year. And we hope that we may just inspire you with our dedication to providing holidays that are simply better for everyone.

- Cultural Routes
- Cycling Routes
- Nature Trails
- Cyprus Agrotourism Company
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - March 2015
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - July 2015
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - November 2015
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - December 2015
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - June 2016
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - September 2016
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - July 2017
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - October 2017
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - December 2017
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - July 2018
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - October 2018
- CTO celebrates winning the silver award for 'best destination' for Responsible Tourism

Βρισκόμαστε για τα καλά στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών και τη χρονική στιγμή που πολλοί περιμένουμε, για να ξεφύγουμε προσωρινά από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Κάποιοι θα οργανώσουν διακοπές στο εξωτερικό, ενώ πολλοί άλλοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα μας παραθερίζοντας σε Κυπριακά ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, επιλογή για την οποία ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) τους συγχαίρει, αφού η πατρίδα μας έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ποιοτικός και φιλόξενος τουριστικός προορισμός που προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες διαμονής, σε ανταγωνιστικές τιμές.

Μέσα στα πλαίσια των ενεργειών του για παροχή πληρέστερης ενημέρωσης προς το καταναλωτικό κοινό, ο ΚΟΤ ετοίμασε αυτό τον «Οδηγό Διακοπών», σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Μέσω του Οδηγού παρέχεται πληροφόρηση προς τους καταναλωτές αναφορικά με δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, κατά τη διάρκεια απόλαυσης διακοπών στην Κύπρο.

Ο Κύπριος τουρίστας-καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και τον τρόπο να τα διεκδικήσει και γι’ αυτό συστήνεται η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση μας, πριν ακόμα αρχίσουν οι διακοπές, ώστε να αποφύγουμε ή και να περιορίσουμε δυσάρεστα περιστατικά, προβλήματα και προστριβές, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που βασική μας επιδίωξη δεν είναι άλλη από τη χαλάρωση και τη ξεκούραση. Πολλά από τα δικαιώματα του τουρίστα-καταναλωτή προκύπτουν από Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, με εφαρμογή σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Οδηγός Διακοπών χωρίζεται σε 3 ενότητες:

> ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ: διαδικασία κράτησης και οδηγίες διαμονής σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Διευκρινίζεται ότι στον Οδηγό ο όρος «ξενοδοχείο» διαλαμβάνει όλα τα ξενοδοχειακά και άλλα τουριστικά καταλύματα.
> ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ: πληροφορίες και καθοδήγηση κατά την επίσκεψη μας σε κέντρα αναψυχής.
> ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ: πληροφόρηση που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο των παραλιών μας, όπου θα περάσουμε πολύ από το χρόνο των διακοπών μας.

Διευκρινίζεται ότι ο Οδηγός Διακοπών δεν είναι εξαντλητικός, ούτε αναφέρεται σε όλες τις Νομοθετικές ή και άλλες πτυχές των ενοτήτων που καλύπτονται. Για πληρέστερη ενημέρωση το κοινό προτρέπεται όπως επικοινωνεί με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Επιθεώρησης ή τα Κεντρικά Γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στη Λευκωσία.

Για να κατεβάσετε τον Οδηγό Διακοπών σε μορφή pdf, παρακαλώ πατήστε εδώ.

 


Κυριακάτικες Αποδράσεις

Αποδράστε μαζί μας

Με τις τόσες πολλές, διαφορετικές αλλά και μοναδικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να βιώσει  στο νησί, μια σύντομη απόδραση την Κυριακή από Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για να ανακαλύψετε την Κύπρο σε μικρές “δόσεις” .

Τα πακέτα που έχει ετοιμάσει ειδικά για εσάς ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), απλοποιούν την όλη διαδικασία καθώς συνδυάζουν θεματικές εξορμήσεις, γαστρονομικές επιλογές και προτάσεις για επισκέψεις σε μνημεία και αξιοθέατα. Το μόνο που θα πρέπει εσείς να κάνετε είναι να επιλέξετε το πακέτο που σας ταιριάζει καλύτερα, να κάνετε την κράτηση σας …. και να αποδράσετε!

Γι’ αυτό επιλέξτε την εξόρμηση που σας ταιριάζει, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα SundayEscapesγια να κάνετε την κράτηση σας και απολαύστε μια απόδραση με μια διαφορετική νότα!

Για κρατήσεις: www.sundayescapes.com / Τηλ: 77 778 050.

Για να δείτε το φυλλάδιο "Κυριακάτικες Αποδράσεις", πατήστε εδώ.

Κυπριακές υπηρεσίες συγκοινωνιών

Εκτός από την διακίνηση με τα πόδια και το ποδήλατο, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να κάνουν χρήση λεωφορείου ή ταξί. Η Κύπρος δεν διαθέτει υπέργειο ή υπόγειο σιδηρόδρομο.

Συστήνεται, όπως οι επισκέπτες επιβεβαιώσουν τα δρομολόγια και τις τιμές με την αντίστοιχη εταιρεία μεταφορών πριν από το ταξίδι τους, καθώς αυτά υπόκεινται σε τροποποιήσεις.

Υπηρεσίες Λεωφορείων

Υπάρχουν τέσσερις τύποι υπηρεσιών λεωφορείων στην Κύπρο:
- Λεωφορεία μεταφορών από/προς τα Αεροδρόμια: συνδέουν όλες τις πόλεις με τα δύο αεροδρόμια του νησιού, της Λάρνακας και της Πάφου
- Υπεραστικά Λεωφορεία: συνδέουν όλες τις πόλεις σε καθημερινή βάση και με συχνές διαδρομές.
- Αστικά Λεωφορεία: συνδέουν διάφορες περιοχές εντός των πόλεων και λειτουργούν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε ορισμένες τουριστικές περιοχές κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι διαδρομές πραγματοποιούνται και μέχρι αργά το βράδυ.
- Αγροτικά Λεωφορεία: συνδέουν σχεδόν όλα τα χωριά με την πλησιέστερη πόλη, αλλά με μειωμένη συχνότητα.

Νέα ιστοσελίδα για τα Μέσα Δημοσίων Μεταφορών με Λεωφορεία στην Κύπρο (Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων): http://motionbuscard.org.cy/

 

Μεταφορές από και προς τα Αεροδρόμια

Kapnos & Sons Transport Ltd
Τηλ: (+357) 77 771 477 / (+357) 24 008 718
Ιστοσελίδα: www.Kapnosairportshuttle.com
Διαθέσιμες διαδρομές:
- Λευκωσία-Αερολιμένας Λάρνακας, Αερολιμένας Λάρνακας-Λευκωσία
- Λευκωσία-Αερολιμένας Πάφου, Αερολιμένας Πάφου-Λευκωσία
- Λάρνακα-Αερολιμένας Πάφου, Αερολιμένας Πάφου-Λάρνακα
- Αμμόχωστος-Αερολιμένας Λάρνακας, Αερολιμένας Λάρνακας-Αμμόχωστος

Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 77 778 121 / (+357) 77 777 075 / (+357) 97 779 090
Ιστοσελίδα: www.airportshuttlebus.eu
Διαθέσιμες διαδρομές:
- Λεμεσός-Αερολιμένας Λάρνακας, Αερολιμένας Λάρνακας-Λεμεσός,
- Λεμεσός-Αερολιμένας Πάφου, Αερολιμένας Πάφου-Λεμεσός

 

Υπεραστικά λεωφορεία
Όλες οι μεγάλες πόλεις συνδέονται με λεωφορείο με δρομολόγια σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία:

L.L.L.A. Intercity Buses Ltd
Τηλ: (+357) 70 007 789 / (+357) 24 643 493
Ιστοσελίδα: www.intercity-buses.com
Διαθέσιμες Διαδρομές:
- Λευκωσία-Λεμεσός, Λεμεσός-Λευκωσία
- Λευκωσία-Λάρνακα, Λάρνακα-Λευκωσία
- Λευκωσία-Πρωταράς / Παραλίμνι
- Αγία Νάπα-Πρωταράς / Παραλίμνι
- Αγία Νάπα-Λευκωσία
- Λευκωσία-Πάφος, Πάφος, Λευκωσία
- Λεμεσός-Πάφος, Πάφος, Λεμεσός
- Λάρνακα-Λεμεσός, Λεμεσός, Λάρνακα
- Λάρνακα-Πρωταράς / Παραλίμνι
- Αγία Νάπα-Πρωταράς / Παραλίμνι
- Αγία Νάπα-Λάρνακα
- Παραλίμνι-Αγία Νάπα-Λάρνακα-Πάφος, Πάφος-Λάρνακα-Αγία Νάπα-Παραλίμνι

 

Αστικά Λεωφορεία
Λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις με συχνές διαδρομές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι διαδρομές εκτείνονται μέχρι και τα μεσάνυχτα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εταιρείες:

Υπεραστικά:
L.L.L.A Intercity Buses Ltd
Τηλ: (+357) 24 643 493 / (+357) 80 007 789
Ιστοσελίδα: www.intercity-buses.com

Λευκωσία:
Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 77 777 755 / (+357) 22 468 088
Ιστοσελίδα: www.osel.com.cy

Λεμεσός:
Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 77 778 121 / (+357) 25 343 201
Ιστοσελίδα: www.limassolbuses.com

Λάρνακα:
Λεωφορεία «Ζήνωνας» Λάρνακας ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 80 007 744 / (+357) 24 665 531
Ιστοσελίδα: http://www.zinonasbuses.com

Πάφος:
Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 80 005 588 / (+357) 26 934 410
Ιστοσελίδα: www.pafosbuses.com

Παραλίμνι / Πρωταράς & Αγία Νάπα:
Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 23 819 090 / (+357) 80 005 200
Ιστοσελίδα: www.osea.com.cy

 

Αγροτικά Λεωφορεία
Τα αγροτικά λεωφορεία λειτουργούν λιγότερο συχνά από τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, συνήθως με διαδρομές δύο ή τρεις φορές την ημέρα κατά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εταιρείες:

Λευκωσία:
Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 77 777 755 / (+357) 22 468 088
Ιστοσελίδα: www.osel.com.cy

Λεμεσός:
Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 77 778 121 / (+357) 25 343 201
Ιστοσελίδα: www.limassolbuses.com

Λάρνακα:
Λεωφορεία «Ζήνωνας» Λάρνακας ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 80 007 744 / (+357) 24 665 531
Ιστοσελίδα: http://www.zinonasbuses.com

Πάφος:
Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 80 005 588 / (+357) 26 934 410
Ιστοσελίδα: www.pafosbuses.com

Παραλίμνι / Πρωταράς & Αγία Νάπα:
Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 23 819 090 / (+357) 80 005 200
Ιστοσελίδα: www.osea.com.cy

 

 

Υπηρεσίες Ταξί

Υπάρχουν τρεις υπηρεσίες ταξί διαθέσιμες οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το νησί:
- Υπεραστικά ταξί: υπηρεσία που προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιον να μοιραστεί το ταξί με άλλους συνταξιδιώτες. Καθημερινή σύνδεση όλων των κύριων πόλεων της Κύπρου.
- Αστικά: λειτουργούν στις μεγαλύτερες πόλεις.
- Αγροτικά: λειτουργούν στις αγροτικές περιοχές.

 

Υπεραστικά Ταξί
Η υπηρεσία αυτή προσφέρει την ευκαιρία σε κάποιον να μοιραστεί το ταξί με 4-8 άλλους επιβάτες καθιστώντας το ταξίδι πιο οικονομικό για τον πελάτη. Παρέχει συνδέσεις μεταξύ όλων των πόλεων της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, Παραλίμνι και Αγία Νάπα) - κάθε μισή ώρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή 06:00-18:00, Σάββατο και Κυριακή 07:00-17:00.

Μπορείτε να κρατήσετε θέση είτε τηλεφωνικώς είτε από το διαδίκτυο, ενώ οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν τον τόπο από τον οποίο θα επιβιβαστούν στο ταξί, καθώς επίσης και τον τόπο που θα αποβιβαστούν - εντός των δημοτικών ορίων.
Το κόμιστρο της απλής μετάβασης κυμαίνεται από €8,50- €14,20 ανάλογα με τη διαδρομή και εάν οι επιβάτες έχουν αποσκευές.

Παρακαλούμε σημειώστε: Αυτή η υπηρεσία δεν λειτουργεί κατά τις επίσημες αργίες, και δεν λειτουργεί μεταξύ των αερολιμένων και των πόλεων, ή μεταξύ των πόλεων και των χωριών.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε:

 

Παγκύπρια Εταιρεία Υπεραστικών Ταξί Λτδ

Travel & Express
Τηλ: (+357) 77 777 474
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λευκωσία:
Λεωφόρος Σαλαμίνος, χώρος στάθμευσης "Άνοιγμα Κολοκάση" - Τηλ: (+357) 22 730 888

Λεμεσός:
Γωνιά Καβάζογλου και Μισιαούλη - Τηλ: (+357) 25 877 666

Λάρνακα:
α) Γωνιά Κλεόβουλου Παπακυριακού & Ιωάννη Μαρσέλλου / β) Κίμωνος 2 - Τηλ: (+357) 24 661 010

Πάφος:
Κινύρας 34 - Τηλ: (+357) 26 923 800

Παραλίμνι:
Γρίβα Διγενή 105 - Τηλ: (+357) 23 826 061

 

Αστικά Ταξί
Πρόκειται για μια 24-ωρη υπηρεσία που παρέχεται σε όλες τις πόλεις. Μπορείτε να κάνετε κράτηση μέσω τηλεφώνου, ή να το πάρετε απευθείας από το δρόμο, και είναι εξοπλισμένα με ταξίμετρα - η χρήση των οποίων είναι υποχρεωτική.

Η χρέωση αρχίζει από τη στιγμή της εισόδου του επιβάτη στο ταξί και βασίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

 

Χρέωση 1
06:01 - 20:30

Χρέωση 2
20:31 - 06:00

Αρχική χρέωση

  €3,42

  €4,36

Κόμιστο ανά χλμ.

  €0,73

  €0,85

Καθυστέρηση ή αναμονή ανά ώρα

€13,66

€15,71

Για κάθε μια αποσκευή

  €1,20

  €1,20

Επιπλέον χρέωση σε δημόσιες αργίες

  €1,96

  €1,96

 

Παρακαλώ σημειώστε: Τα ταξί χρεώνουν επιπλέον των €1,96 ανά διαδρομή κατά τις ακόλουθες δημόσιες αργίες:
- 24, 25, 26 & 31 Δεκεμβρίου
- 01 Ιανουαρίου
- Μεγάλη Παρασκευή & Μεγάλο Σάββατο
- Κυριακή του Πάσχα & Δευτέρα του Πάσχα
- Πρωτομαγιά

Παρακαλώ σημειώστε: Υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 20% για τη μεταφορά πέντε (5) επιβατών και αύξηση κατά 40% για τη μεταφορά έξι (6) επιβατών.

Παρακαλώ σημειώστε: Η μεταφορά των ζώων επιτρέπεται μόνο όταν αυτά μεταφέρονται σε μικρά κουτιά μεταφοράς ζώων και υπάρχει επιπλέον χρέωση.

Τα ταξί ελέγχονται αυστηρά. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προβείτε σε καταγγελία μιας υπηρεσίας ή ενός οδηγού ταξί, παρακαλείστε, όπως κάνετε τις καταγγελίες σας στο Τμήμα Τροχαίας της σχετικής πόλης, όπως περιγράφεται πιο κάτω ή στην Αστυνομία Κύρπου στο τηλέφωνο: (+357) 22 802 020.

Λευκωσία:
Βασιλέως Παύλου 17
1425, Έγκωμη
Τηλ: (+357) 22 807 000, Φαξ: (+357) 22 354 030

Λεμεσός:
Κορίβου – Κάμπος Πολεμιδιών
3112, Πολεμίδια
Τηλ: (+357) 25 870 426, Φαξ: (+357) 25 305 674

Λάρνακα:
Ακροπόλεως 13
Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου
7101, Αραδίππου
Τηλ: (+357) 24 828 253, Φαξ: (+357) 24 659 714

Πάφος:
Βιομηχανική Περιοχή Μεσόγης
Τ.Θ. 62191
8061 Πάφος
Τηλ: (+357) 26 821 335 / (+357) 26 821 347, Φαξ: (+357) 26 821 353

 

Αγροτικά Ταξί
Τα αγροτικά ταξί λειτουργούν σε χωριά και μπορείτε να τα ναυλώσετε μόνο από και προς τη βάση τους. Εξαιρείται η περίπτωση που εάν το μισθώσετε στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, ο οδηγός ταξί θα πρέπει να υποβάλει το απαραίτητο έγγραφο που να αποδεικνύει τη μεταφορά των συγκεκριμένων πελατών.

Τα αγροτικά ταξί δεν διαθέτουν ταξίμετρο και η χρέωση γίνεται βάσει της απόστασης (ένα χιλιόμετρο / ταρίφα). Η ελάχιστη χρέωση είναι € 3,64.

Η χρέωση αρχίζει από την είσοδο του επιβάτη στο ταξί και βασίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

 

 

Χρέωση 1
06:01 - 20:30

Χρέωση 2
20:31 - 06:00

Μονή διαδρομή ανά χλμ.

 €0,63

 €0,75

Επιστροφή ανά χλμ.

 €0,49

  €0,63

Καθυστέρηση ή χρόνος αναμονής ανά ώρα

€14,45

€18,82

Για κάθε αποσκευή που ζυγίζει περισσότερα από 12 κιλά

 €1,20

  €1,96

 

 

Ενοικίαση οχήματος

Μπορείτε εύκολα να ενοικιάσετε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στο νησί, το οποίο διαθέτει αρκετά καλό οδικό δίκτυο πλήρως συμμορφωμένο με τις διεθνείς απαιτήσεις κυκλοφορίας και το οποίο συνδέει όλες τις πόλεις και τα διάφορα χωριά.

Αυτοκινητόδρομοι τεσσάρων λωρίδων συνδέουν την πρωτεύουσα Λευκωσία, με τις παραλιακές πόλεις της Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αγίας Νάπας.

Ορισμένοι δασικοί δρόμοι δεν έχουν επιστρωθεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό αλλά βρίσκονται σε καλή ως μέτρια κατάσταση. Θα πρέπει να ληφθεί η απαραίτητη προσοχή όταν χρησιμοποιούνται οι δρόμοι αυτοί, ιδιαίτερα όταν βρέχει.

Παρακαλώ σημειώστε: Η διακίνηση οχημάτων γίνεται στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ πλευρά του δρόμου και ΟΧΙ στη δεξιά.

 

Ενοικίαση Αυτοκινήτου

Μεγάλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν γραφεία σε όλες τις πόλεις καθώς και στα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και Πάφου.

Τα αυτοκίνητα ενοικίασης είναι επίσης γνωστά ως «αυτοκίνητα Ζ» επειδή ο αριθμός μητρώου τους, ο οποίος εμφανίζεται με κόκκινες πινακίδες εγγραφής, αρχίζει με το γράμμα « Ζ ».

Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου, τη διάρκεια της ενοικίασης, την περίοδο του έτους και τις έξτρα παροχές που θα ζητηθούν.

Η χρήση της ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι για απεριόριστα χιλιόμετρα. Το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο παραδίδεται στον πελάτη με γεμάτο ντεπόζιτο, το οποίο πληρώνεται από τον πελάτη. Αν το αυτοκίνητο επιστραφεί με γεμάτο ντεπόζιτο ο πελάτης λαμβάνει επιστροφή των χρημάτων του, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη σύμβαση.

Τα ενοικιαζόμενα αυτοκινήτα μπορούν να παραδοθούν και να παραληφθούν από τα δυο αεροδρόμια του νησιού κατόπιν σχετικής συνεννόησης.

 

Θέματα Ασφάλισης

Η ασφάλιση χρεώνεται επιπλέον. Οδηγοί κάτω των 25 ετών που κατέχουν άδεια οδήγησης για διάστημα μικρότερο των τριών (3) ετών κατά τη στιγμή της ενοικίασης του αυτοκινήτου θα πρέπει να ενημερώσουν την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, έτσι ώστε να παρέχεται η σχετική ασφαλιστική κάλυψη.

Σε περίπτωση που προκλήθηκαν ζημιές στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, ο πελάτης είναι υπεύθυνος για ένα συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου.

Παρακαλώ σημειώστε: Όταν μισθωθεί ένα αυτοκίνητο, η ασφάλιση ισχύει μόνο εντός της περιοχής που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Ενοικίαση Μοτοσυκλέτας

Οι επιχειρήσεις που ενοικιάζουν μοτοσικλέτες, μοτοποδήλατα και autocycles βρίσκονται σε όλες τις πόλεις και τουριστικά θέρετρα.

Εάν πρόκειται να οδηγήσετε μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο πρέπει να έχετε υπόψη τα παρακάτω:

- Ο νόμος επιβάλλει όπως ο οδηγός και ο συνοδηγός φορούν κράνος. Τα γραφεία ενοικίασης θα πρέπει να παρέχουν κράνος (-οι) κατά τη στιγμή της ενοικίασης, κατόπιν αιτήματος.

- Οι επιβάτες μπορούν να μεταφερθούν με κατάλληλες μοτοσικλέτες / μοτοποδήλατα με την προϋπόθεση ότι είναι άνω των 12 ετών και κάθονται ιππαστί επί του καθίσματος.

- Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία της μοτοσικλέτας, των αριθμό των ημερών και την περίοδο του έτους.

- Η ασφάλιση χρεώνεται επιπλέον.

- Η ενοικίαση είναι για απεριόριστα χιλιόμετρα.

- Η διεθνής άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας ισχύει και στην Κύπρο. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να οδηγήσουν οχήματα που χρησιμοποιούν την εθνική άδεια τους οδήγησης μοτοσικλέτα, νοουμένου ότι η άδεια ισχύει στη δική τους χώρα για την κατηγορία του οχήματος που επιθυμούν να οδηγήσουν.

- Άτομα που είναι 17 ετών δεν μπορούν να οδηγήσουν οποιαδήποτε οχήματα, πλην των Auto Cycles (49cc).

- Τα άτομα που είναι άνω των 18 ετών μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτες, ανάλογα με το είδος της άδειας που κατέχουν.

 

Οδηγώντας στο νησί

Παρακαλώ σημειώστε τα ακόλουθα σχετικά με την οδήγηση στο νησί:

- Η κίνηση γίνεται στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ πλευρά του δρόμου και ΟΧΙ στη δεξιά.

- Τα διεθνή σήματα οδικής κυκλοφορίας είναι σε χρήση, και τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων και αυτοκινητοδρόμων, στην αριστερή πλευρά.

- Οι αποστάσεις και τα όρια ταχύτητας αναγράφονται σε χιλιόμετρα και χιλιόμετρα ανά ώρα (χλμ/ ώρα), αντίστοιχα.

- Το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους είναι 100 χλμ /ώρα και το κατώτερο όριο ταχύτητας 65 χλμ / ώρα.

- Σε όλους τους άλλους δρόμους το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι 80 χλμ/ώρα εκτός, εάν αναγράφεται χαμηλότερο όριο.

- Σε κατοικημένες περιοχές το όριο ταχύτητας είναι στα 50 χλμ/ώρα, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ένδειξη.

- Η χρήση των ζωνών ασφαλείας από όλους τους επιβαίνοντες σε οχήματα είναι υποχρεωτική (μπροστά και πίσω).

- Τα παιδιά πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό κάθισμα συγκράτησης κατάλληλο για το βάρος τους.

- Στα ταξί τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν στο πίσω μέρος με τη χρήση ζώνης ασφαλείας ενηλίκων, στις περιπτώσεις όπου δεν είναι διαθέσιμο το ειδικό κάθισμα συγκράτησης για παιδιά.

- Τα βρεφικά καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω ΔΕΝ πρέπει να τοποθετούνται σε κάθισμα που προστατεύεται από αερόσακο, εκτός εάν ο αερόσακος έχει απενεργοποιηθεί.

- Οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στις πόλεις είναι περίπου 07:30-08:00 / 13:00-15:30 και αργά το απόγευμα 17:00-18:00 το χειμώνα ή 18:00-19:00 το καλοκαίρι.

- Λόγω της έντονης λάμψης του αίθριου μεσογειακού ουρανού, οι οδηγοί προτρέπονται να φορούν γυαλιά ηλίου.

- Η οδήγηση οχήματος ή οχήματος με κινητήρα ή ποδηλάτου με συγκέντρωση οινοπνεύματος στην αναπνοή ή στο αίμα πάνω από το καθορισμένο όριο αποτελεί αδίκημα. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλης στο αίμα είναι 50 χιλιοστόγραμμα σε 100 χιλιοστόλιτρα αίματος (BAC 0,5mg / ml). Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αλκοόλης στην αναπνοή είναι 22 μικρογραμμάρια σε 100 χιλιοστόλιτρα εκπνεόμενου αέρα.

- Σε περίπτωση ατυχήματος καλέστε το 112 αμέσως.

- Η χρήση ακουστικών (Hands free) κατά την οδήγηση είναι υποχρεωτική. Ο οδηγός θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα χέρια του είναι ελεύθερα ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Ως εκ τούτου, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση απαγορεύεται αυστηρά.

 

Οδηγώντας με άνεση

Οι αποστάσεις στην Κύπρο είναι μικρές αλλά αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εκτάκτως χώρους υγιεινής Κέντρων Αναψυχής στο ταξίδι σας, δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να προβείτε σε αγορά ποτών ή εδεσμάτων.

Αριθμός επιχειρηματιών κέντρων σε υπεραστικούς και αγροτικούς δρόμους έχουν προθυμοποιηθεί να παρέχουν δωρεάν στους περιηγητές τις συγκεκριμένες διευκολύνσεις τους και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού τους ευχαριστεί για την ευγενή χειρονομία τους.

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα υποστατικά που συμμετέχουν στο Θεσμό:

- Χώροι Υγιεινής Αμμοχώστου 17.08.2018

- Χώροι Υγιεινής Λάρνακας 17.08.2018

- Χώροι Υγιεινής Λεμεσού 07.09.2018

- Χώροι Υγιεινής Λευκωσίας 17.08.2018

- Χώροι Υγιεινής Πάφου 17.08.2018

 

Άδεια Οδήγησης

Ο επισκέπτες στην Κύπρο μπορούν να οδηγούν χρησιμοποιώντας μια έγκυρη Διεθνή Άδεια Οδήγησης ή την Εθνική άδεια οδήγησης τους, υπό την προϋπόθεση ότι ισχύει για την κατηγορία του οχήματος που επιθυμούν να οδηγήσουν.

Το κόστος μιας κυπριακής άδεια οδήγησης είναι € 40,00 για άτομα ηλικίας έως 65 ετών, και δωρεάν για άτομα πάνω από την ηλικία των 65 ετών.

Οι ευρωπαϊκές άδειες οδήγησης αναγνωρίζονται επισήμως από τη νομοθεσία (Νόμος 94 (1) / 2001).

Άδειες οδήγησης που εκδίδονται από τις ακόλουθες χώρες πρέπει να αντικατασταθούν μετά από μια περίοδο έξι (6) μηνών:
- Νορβηγία
- Ισλανδία
- Λιχτενστάιν
- Αυστραλία
- Ελβετία
- Ζιμπάμπουε
- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
- Ιαπωνία
- Καναδάς
- Νέα Ζηλανδία
- Βόρειος Αφρική
- Ρωσία
- Γεωργία
- Ουκρανία
- Βόρειος Κορέα
- Σερβία

Οι μη Ευρωπαίοι πολίτες και οι πολίτες που προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες επιτρέπεται να οδηγούν κατέχοντας άδεια οδήγησης της χώρας τους για μια περίοδο περίπου 30 ημερών (η περίοδος αυτή δεν περιορίζεται αυστηρά). Εφόσον είναι κάτοχοι διεθνούς άδειας οδήγησης, επιτρέπεται να οδηγούν, υπό την προϋπόθεση ότι η άδεια τους είναι έγκυρη.

Παρακαλώ σημειώστε: Μια έγκυρη άδεια οδήγησης είναι η άδεια που δεν έχει λήξει ή ακυρωθεί ή καταργηθεί από το δικαστήριο ή από τον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων.

 

Υπηρεσίες Επείγουσας οδικής βοήθειας

Ιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν 24-ωρη οδική βοήθεια σε όλο το νησί. Υπάρχουν τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης τοποθετημένα σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες επισκευής αυτοκινήτων μέσω του τηλεφωνικού κέντρου.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Κύπρος, που είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA - Διεθνής Ομοσπονδία των Αυτοκινήτων), στην οποία ανήκουν όλα τα αναγνωρισμένα σωματεία αυτοκινήτων του κόσμου, με πάνω από 100 εκατομμύρια μέλη.

Ο Σύνδεσμος προσφέρει επίσης στα μέλη του και τα μέλη των αδελφών-κλάμπς ανά τον κόσμο τις ακόλουθες υπηρεσίες:

- Ρυμούλκηση / βοήθεια - προβλήματα μπαταρίας, προβλήματα ελαστικών
- Τεχνικές συμβουλές
- Νομικές συμβουλές

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου
Χρ. Μυλωνά 12, CY 2014, Λευκωσία
Τ.Θ, 22279, 1519 Λευκωσία
Τηλ: (+357) 22 313 233, Φαξ: (+357) 22 313 482
Ιστοσελίδα: www.caa.com.cy

 

Ιδιωτικά Οχήματα

Εκτός από την ενοικίαση οχημάτων οι επισκέπτες που επιθυμούν να φέρουν το δικό τους αυτοκίνητο στην Κύπρο μπορούν να το πράξουν, υπό την προϋπόθεση, ότι θα εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια από το Τμήμα Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το:

Τμήμα Τελωνείων
Μ. Καραολή & Γρ. Αυξεντίου
1096 Λευκωσία
Τηλ: (+357) 22 601 713, Φαξ: (+357) 22 302 031
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.mof.gov.cy

Αν σκοπεύετε να φέρετε το δικό σας μεταφορικό μέσο στο νησί, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι οι οδηγοί από την επικράτεια της ΕΕ δεν πρέπει να ανακόπτονται στο σημείο εισόδου στην Κύπρο για να παρουσιάσουν απόδειξη της ασφαλιστικής τους κάλυψης, εφόσον θεωρείται ότι ο οδηγός και το αυτοκίνητο καλύπτονται από ασφάλιση στη χώρα όπου έχουν εκδοθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας τους, ακόμη και εάν δεν είναι ισχύει στην πραγματικότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας του οδηγού θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για την αποζημίωση του ενάγοντος, ως αποτέλεσμα της ισχύουσας Συμφωνίας Εγγύησης (Ενιαία Συμφωνία ή Εσωτερικοί Κανονισμοί).

Εάν κάποιος ξένος επισκέπτης φέρνει ένα μηχανοκίνητο όχημα που φέρει πινακίδες κυκλοφορίας που δεν ανήκουν σε μια από τις χώρες της επικράτειας της ΕΕ, τότε οι Κυπριακές αρχές πρέπει να ελέγχουν αν ο ξένος αυτοκινητιστής έχει έγκυρη Πράσινη Κάρτα για την Κύπρο. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων
Ζήνωνος Σώζου, 23, 1075, Λευκωσία
Τ.Θ.: 22025, 1516, Λευκωσία
Τηλ: (+357) 22 763 913, Φαξ: (+357) 22 761 007
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.mif.org.cy

 

Υπηρεσίες Στάθμευσης

Οι θέσεις στάθμευσης (τόσο δημοτικών και ιδιωτικών χώρων) που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων στοιχίζουν περίπου €2 - €3 για μισή ημέρα στάθμευσης.

Οι χώροι στάθμευσης σε κεντρικές περιοχές των πόλεων ελέγχονται από παρκόμετρο. Το κόστος ανά ώρα είναι €1 -  €2 για καθημερινές και τις ώρες γραφείου. Τα παρκόμετρα δεν λειτουργούν το απόγευμα του Σαββάτου, την Κυριακή και τις αργίες.

Απαγορεύεται η στάθμευση και η αναμονή σε διπλή κίτρινη γραμμή. Σε ενιαία κίτρινη γραμμή επιτρέπεται η φόρτωση και η εκφόρτωση, αλλά απαγορεύεται η στάθμευση.

Η στάθμευση για εγγεγραμμένα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι δωρεάν.

 

Καύσιμα

Είναι διαθέσιμη αμόλυβδη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων. Υπάρχουν και άλλα πιο ακριβά καύσιμα, αλλά είναι απίθανο να τα χρειαστείτε.

Το πετρέλαιο ντίζελ που πωλείται για μηχανοκίνητα οχήματα είναι το καθαρότερο ευρωπαϊκό Euro. Τα καύσιμα πωλούνται με το λίτρο.

 

Σταθμοί καυσίμων

Υπάρχουν πολλά πρατήρια καυσίμων σε όλες τις πόλεις και στα τουριστικά θέρετρα, αλλά λιγότερα στις ορεινές περιοχές και στα χωριά. Έτσι, αν σχεδιάζετε ένα τέτοιο ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά καύσιμα για να φτάσετε στον προορισμό σας και να επιστρέψετε πίσω.

Πολλοί μεγάλοι σταθμοί διαθέτουν και καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε αξεσουάρ αυτοκινήτων και τρόφιμα.

Ώρες λειτουργίας:

- Δευτέρα-Παρασκευή: 06:00 - 19:00 (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου)
- Δευτέρα-Παρασκευή: 06:00 - 18:00 (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου)
- Σάββατο: 06:00 - 15:00

Τα περισσότερα πρατήρια βενζίνης είναι κλειστά την Κυριακή και την Τρίτη το απόγευμα (Τετάρτη απόγευμα στην περιοχή Λευκωσίας). Αυτό δεν αποτελεί όμως πρόβλημα εφόσον τα πρατήρια καυσίμων είναι εφοδιασμένα με μηχανήματα αυτόματης πώλησης καυσίμων που δέχονται χαρτονομίσματα και πιστωτικές κάρτες. Αυτόματοι πωλητές καυσίμων λειτουργούν κατά τις ώρες μη λειτουργίας των πρατηρίων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

 

Αεροδρόμια

Η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη κυρίαρχη αρχή με αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφασίζει ποια από τα αεροδρόμιά της στην επικράτειά της λειτουργούν.

Οι επισκέπτες που φθάνουν στην Κύπρος αεροπορικώς, μπορούν να εισέρχονται στη Δημοκρατία μόνο μέσω των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου. Η είσοδος στη χώρα μέσω άλλου αεροδρομίου είναι παράνομη. Tα αεροδρομια που βρίσκονται στις περιοχές που είναι υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974, λειτουργούν χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα αεροδρόμια αυτά είναι κατά συνέπεια παράνομα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το νόμο, εισερχόμενοι από παράνομα αεροδρόμια. Οι ποινές είναι πολύ αυστηρές και προβλέπουν ποινή φυλάκισης μέχρι δώδεκα μήνες ή καταβολή προστίμου για ποσό μέχρι€ 1.700, ή και τα δύο.

Το λεγόμενο αεροδρόμιο «Ercan» δεν αναγνωρίζεται από την ICAO, τη διεθνή αρχή για νομικά θέματα που αφορούν την πολιτική αεροπορία. Η Πολιτική της ICAO στα θέματα που αφορούν την Κύπρο είναι σύμφωνη με αυτή των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας. Ως εκ τούτου, η ICAO αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυβέρνηση της ως το μοναδικό εκπρόσωπο ολόκληρου του νησιού.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της ICAO του 1974, 1975 και 1977, μια χώρα που δεν ασκεί προσωρινά αποτελεσματικό έλεγχο επί της επικράτειάς της λόγω στρατιωτικής κατοχής, δεν χάνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί των εν λόγω εδαφών και του εναέριου χώρου πάνω από αυτά.

Επιπλέον, η Τουρκία διακήρυξε τη δημιουργία του Ercan ως «συμβουλευτική υπηρεσία», η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας. Η διακήρυξη αυτή έγινε παραβαίνοντας τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, η οποία αποτελεί και το συνταγματικό όργανο της ICAO.

Με την κίνηση της αυτή η Τουρκία παραβίασε επίσης και τις πρόνοιες των παραρτημάτων της Συνθήκης, στην οποία είναι μέλη 188 χώρες μεταξυ αυτών η Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία, Στο αεροδρόμιο αυτό δεν τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί και κανόνες ασφαλείας σχετικά με την είσοδο, εκκαθάριση, μετανάστευση, τελωνείο, καραντίνα, ασφάλεια των αερομεταφορών και συνθηκών για τους επιβάτες, το ταχυδρομείο και τα εμπορεύματα. Ως εκ τούτου, κανείς δεν εγγυείται τη γενική ασφάλεια και την ασφάλεια των επιβατών και των εμπορευμάτων.

 

Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

Το Αεροδρόμιο βρίσκεται:
- 8 χλμ (3 μίλια) από την πόλη της Λάρνακας
- 50 χλμ (31 μίλια) από τη Λευκωσία
- 70 χλμ (43 μίλια) από τη Λεμεσό
- 50 χλμ (31 μίλια) από την Αγία Νάπα
- 140 χλμ (87 μίλια) από την Πάφο

Οι Υπηρεσίες που προσφέρονται στους ταξιδιώτες στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας συμπεριλαμβάνουν:
- Αυτοματοποιημένες πληροφορίες πτήσεις (24-ωρη υπηρεσία).
- Παγκύπριο Τηλέφωνο: (+357) 77 778 833. - Υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης από χειριστές, διαθέσιμες από τις 08:00-23:00, καθημερινά.
- Μπορούν επίσης να γίνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία.
- Γραφείο Εξυπηρέτησης Πελατών, προσφέροντας 24-ωρες υπηρεσίες. Για βοήθεια παρακαλούμε τηλεφωνήστε: (+357) 24 816 400.
- Μηχανήματα ATM / τράπεζες (ανοιχτές καθημερινά 07:30 - 23:30). - Καρτοτηλέφωνα.
- Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.
- Τρόφιμα και ποτά - μεγάλη ποικιλία από καταστήματα.
- Υπηρεσία φύλαξης αποσκευών.
- Περίπτερο και κατάστημα με σουβενίρ.
- Ταξί που διαθέτουν ταξίμετρο.
- Λεωφορεία προς διάφορες πόλεις.
- Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
- Υπηρεσία επιστροφής του ΦΠΑ (που βρίσκεται πριν από τον έλεγχο διαβατηρίων).
- Ειδικές Εγκαταστάσεις βοήθειας.
- Ταχυδρομείο - ανοιχτό 07:30-15:30 (εκτός από τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες). Τηλ: (+357) 24 008 748.
- Επιθεωρητής Υγειονομικών Υπηρεσιών.
- Χώρος Στάθμευσης. Το ποσό χρέωσης στο χώρο στάθμευσης και για κράτηση εκ των προτέρων μπορείτε να τα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.hermesairports.com/en/airlines/car-parking.

 

Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου

Το Αεροδρόμιο βρίσκεται:
- 15 χλμ (9 μίλια) ανατολικά της πόλης της Πάφου
- 63 χλμ (39 μίλια) από τη Λεμσό
- 130 χλμ (81 μίλια) από τη Λάρνακα
- 50 χλμ (28 μίλια) από την Πόλη
- 142 χλμ (88 μίλια) από τη Λευκωσία

Οι Υπηρεσίες που προσφέρονται στους ταξιδιώτες στο Αεροδρόμιο της Πάφου συμπεριλαμβάνουν:
- Μπορούν επίσης να γίνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία.
- Μηχανήματα ATM / τράπεζες (ανοιχτές καθημερινά 07:30 - 23:30).
- Καρτοτηλέφωνα.
- Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.
- Τρόφιμα και ποτά - μεγάλη ποικιλία από καταστήματα.
- Περίπτερα με εφημερίδες, περίπτερο και κατάστημα με σουβενίρ.
- Ταξί που διαθέτουν ταξίμετρο.
- Λεωφορεία προς διαφορετικές πόλεις.
- Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
- Ειδικές Εγκαταστάσεις βοήθειας.
- Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Το ποσό χρέωσης στο χώρο στάθμευσης και για κράτηση εκ των προτέρων μπορείτε να τα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.hermesairports.com/el/airlines/car-parking1

 

Κρουαζιέρες και εκδρομές με πλοιάρια

Μια σειρά από κρουαζιέρες μικρής διάρκειας ξεκινάνε από την Κύπρο, με τα ταξίδια συνήθως να διαρκούν από δυο μέχρι πέντε μέρες εν πλω με μεγάλα και άνετα πλοία. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για ένα ταξίδι, ενώ βρίσκεστε στην Κύπρο για διακοπές ή μέσω του ταξιδιωτικού σας πράκτορα στο εξωτερικό, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις κρουαζιέρες στα διαφημιστικά τους φυλλάδια.

Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία από σύντομα ταξίδια με πλοίο από και προς διάφορες κατευθύνσεις γύρω από το νησί. Αποπλέουν από όλες σχεδόν τις μαρίνες και τα αλιευτικά καταφύγια σε σκάφη διαφορετικών μεγεθών και στυλ.

Όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, τα πλοία αποπλέουν από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, και συνήθως περιλαμβάνουν ποτά και σνακ εν πλω, με γεύμα ή δείπνο να σερβίρεται είτε επί του σκάφους ή σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο.

Ενδεικτικά τα δρομολόγια έχουν ως εξής:
- Από το παλιό λιμάνι Λεμεσού στην παραλία του Λέιντις Μάιλ και Κάβο Γάτα.
- Από το λιμάνι της Πάφου προς τον Κόλπο των Κοραλλίων, περιοχή Πέγειας, την παραλία Λάρα και την παραλία της Γεροσκήπου.
- Από την Πόλη Χρυσοχούς (Λατσί) κατά μήκος της ακτής του Ακάμα.
- Από την Αγία Νάπα στην περιοχή Παραλιμνίου και Πρωταρά.
- Από την Μαρίνα Λάρνακας στην Αγία Νάπα και Πρωταρά.

Παρακαλούμε προσέξτε: Προς το παρόν δεν υπάρχει σύνδεση με ferry boat ανάμεσα στην Κύπρο και άλλες χώρες.

 

 

end faq

Βίντεο για την Κύπρο

Παρακολουθήστε βίντεο που αναδεικνύουν τα αξιοθέατα, τις φυσικές ομορφιές, τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο νησί.

 

 

         

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Χάρτες της Κύπρου

Εξερευνήστε τις Επαρχίες και πόλεις της Κύπρου και βρείτε ποδηλατικές διαδρομές, παραλίες, λιμάνια, μουσεία, πολιτιστικές διαδρομές, διαδρομές του κρασιού, μνημεία και πολλά άλλα

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input