Μεζέδες
Ελληνικά
Μεζέδες
Μεζέδες

Μια επίσκεψη στην Κύπρο δεν θα είναι πλήρης χωρίς να απολαύσετε το παραδοσιακό γεύμα με τα μικρά πιάτα, γνωστό ως «μεζές».

Αυτό το μεγάλο φαγοπότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην κυπριακή κουλτούρα εδώ και αιώνες, και αποτελεί στην ουσία μια ευκαιρία για κοινωνικοποίηση καθώς τα πολλά νόστιμα πιάτα μοιράζονται στο τραπέζι μεταξύ φίλων και συγγενών.

Το τί περιλαμβάνει ένας μεζές μπορεί να ποικίλει αναλόγως της ταβέρνας και του εστιατορίου και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εποχή του χρόνου, καθώς και από το αν θα παραγγείλετε ψαρομεζέ, κρεατομεζέ ή ένα συνδυασμό των δύο. Συνήθως ο μεζές περιλαμβάνει 15-20 πιάτα, συμπεριλαμβανομένων των ντιπς και του ψωμιού. Σε μερικές ταβέρνες μπορεί να αποτελείται κι από 30 πιάτα.

Σε γενικές γραμμές, το γεύμα αρχίζει με τις ελιές και διάφορα ντιπς, όπως είναι το γιαούρτι, το ταχίνι, η σκορδαλιά, η ταραμοσαλάτα και το τζατζίκι. Όλα σερβίρονται μ΄ ένα καλάθι φρέσκο ψωμί και φρέσκα τραγανιστή χωριάτικη σαλάτα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να απολαύσετε πιο κοινά πιάτα, όπως είναι το χαλούμι ψημένο στα κάρβουνα και η λούντζα (καπνιστό φιλέτο χοιρινού), ή πιο ασυνήθιστους συνδυασμούς, όπως είναι τα άγρια σπαράγγια και άλλα λαχανικά τηγανισμένα με αυγά.

Εάν έχετε επιλέξει κρεατομεζέ, τότε θα σας σερβίρουν εξαιρετικά κρέατα μαγειρευμένα στα κάρβουνα, κοτόπουλο και χοιρινό, καθώς και πικάντικα λουκάνικα και θεσπέσια μαγειρευτά πιάτα όπως είναι το στιφάδο και ο ταβάς.

Στον ψαρομεζέ, σερβίρεται μια ποικιλία φρέσκων ψαριών ψημένα στο γκριλ ή τηγανιτά. Συμπεριλαμβάνει σπάρους και μικρά ψάρια τα οποία τηγανίζονται και σερβίρονται με λαδολέμονο, καλαμάρι, χταπόδι και σουπιές.

Στις πιο παραδοσιακές ταβέρνες, μπορεί να σας προσφέρουν καρπούζι και  παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού στο τέλος του μεζέ, ολοκληρώνοντας έτσι το γεύμα σας με τον καλύτερο τρόπο.

«Κοπιάστε» λοιπόν και «καλή σας όρεξη»! Σίγουρα θα ερωτευτείτε τον αυθεντικό κυπριακό μεζέ!

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input