Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Φύση»Ενδιαφέρουσες Τοποθεσίες»Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο
Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο
Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο

Το προστατευόμενο Εθνικό Δασικό Πάρκο βρίσκεται ανατολικά της Αγίας Νάπας και νοτιοανατολικά του Πρωταρά, στην όμορφη περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Το πάρκο είναι μια περιοχή η οποία εντάσσεται στο δικτύο Natura 2000, που απλώνεται κατά μήκος 385 εκταρίων ανέγγιχτου φυσικού τοπίου.

Το πάρκο διαθέτει ένα δίκτυο μονοπατιών μελέτης της φύσης - κατάμεστο με πεύκα Καλαβρίας και θαμνοκυπάρισσα - καθώς και με ειδικά μονοπάτια για ποδηλασία και με παγκάκια κατά μήκος της διαδρομής. Το Μονοπάτι της Φύσης «Αφροδίτη», μήκους 2 χιλιομέτρων περνά μέσα από την νοτιοανατολική ακτή του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο κι είναι μέρος της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτη που τιμά τη σύνδεση του νησιού με την αρχαία Ελληνίδα θεά.

Η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, καθώς περίπου 400 διαφορετικά είδη φυτών αναπτύσσονται στο Κάβο Γκρέκο. Από αυτά, τα 14 είδη είναι ενδημικά και άλλα 14 είναι εξαιρετικά σπάνια.

Το δάσος ήταν κάποτε κατάμεστο με δέντρα, αλλά τώρα καλύπτεται με χαμηλή βλάστηση, γεγονός που καθιστά το πάρκο  καταφύγιο πολλών θηλαστικών, όπως αλεπούδες, λαγοί και σκαντζόχοιροι, ερπετών όπως φίδια και σαύρες και μεγάλου αριθμού πτηνών. Η πλειοψηφία των πουλιών είναι μεταναστευτικά, με πέντε ποικιλίες και δύο ενδημικά είδη - το ένα εκ των οποίων είναι το Οινάνθη η κυπρία (Oenanthe cypriaca) ή Σκαλιφούρτα, ένα αποδημητικό πουλί που φωλιάζει στο νησί.

Η εκπληκτική θέα από τα ασβεστολιθικά βράχια στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής είναι καταπληκτική. Η περιοχή είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής για καταδύσεις και εκδρομές με σκάφος στις θαλάσσιες σπηλιές, όπου ένας υποβρύχιος κόσμος περιμένει να ανακαλυφθεί.

Το μικροσκοπικό κατάλευκο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων είναι επίσης ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε, με σκαλιά που οδηγούν κάτω σε μια σπηλιά κοντά στην θάλασσα.

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input