Pafos2017
Ελληνικά
Pafos2017

PAFOS2017

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό του πολιτισμού, των πόλεων και των ενεργών πολιτών, ο οποίος προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου, τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Ο εν λόγω θεσμός καθιερώθηκε, κατόπιν πρότασης της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985, ως διακυβερνητική πρωτοβουλία.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι η πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη ενώ δημιουργεί συνάμα πολύτιμες υποδομές. Παράλληλα, πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό έργο που αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε το περιεχόμενο του προγράμματος της κάθε Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να διατηρεί τις υψηλότερες προδιαγραφές.

Ο αντίκτυπος του έργου και η πορεία υλοποίησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί υπόδειγμα και ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που επιδιώκουν αύξηση του τουρισμού και αλλαγή της εικόνας τους. Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς, ενώ η ποικιλία και η ποιότητα του πολιτιστικού τους προγράμματος δρα ως καταλύτης για τον πολιτιστικό τουρισμό.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ

Περισσότερες πληροφορίες www.pafos2017.eu, τηλ. 26 932 017


Η ΠΟΛΗ

Η πόλη της Πάφου χαρακτηρίζεται από μια αξιόλογη ιστορία χιλιάδων χρόνων, μέσα από την οποία απέκτησε την σπάνια πολιτιστική κληρονομιά της και συνεπακόλουθα την εξέχουσα θέση της στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Οι πολιτιστικοί θησαυροί της Πάφου περιλαμβάνουν μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης, κάστρα, θέατρα, φρούρια, τους εντυπωσιακούς υπόγειους τάφους που χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. και τα γνωστά ψηφιδωτά της ρωμαϊκής περιόδου στη Νέα Πάφο.

Το 1980 οι αρχαιολογικοί χώροι της Κάτω Πάφου περιλήφθηκαν στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η Πάφος έγινε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα της Κύπρου καθώς και ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχαιολογικοί και άλλοι χώροι τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για την Πάφο είναι είτε αποκλεισμένοι είτε διαχωρισμένοι από την υπόλοιπη πόλη.

Η Πάφος ήταν πάντα μια διαχωρισμένη πόλη. Στην αρχαιότητα, ο πρώτος οικισμός χτίστηκε στην Παλαίπαφο (περιοχή Κούκλια), ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε δυτικότερα προς τη Νέα Πάφο (Κάτω Πάφο). Σήμερα, η πόλη χωρίζεται στο άνω τμήμα, το οποίο είναι γνωστό ως Πάνω Πάφος ή Κτήμα και το κάτω τμήμα που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και είναι γνωστό ως Κάτω Πάφος. Μετά την τουρκική εισβολή το 1974, η ανάπτυξη της Πάφου βασίστηκε κυρίως στον τουρισμό. Το κέντρο δεν αποτελεί πλέον τον πυρήνα της αστικής κοινότητας λόγω της άτακτης οικιστικής ανάπτυξης και του γεγονότος ότι οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το κέντρο μετά το 1974. Η πόλη μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει όλους τους πολίτες της εξαιτίας του γεγονός ότι οι κάτοικοι της - ντόπιοι, μετανάστες και τουρίστες - έχουν μικρή αλληλεπίδραση.

Το 2017 είναι το έτος όπου η πρώτη πρωτεύουσα της Κύπρου, κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, γίνεται και πάλι πρωτεύουσα, μόνο που αυτή τη φορά φέρει τον επίσημο τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΦΟΣ2017

Η τιμητική διάκριση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και οι συνεπακόλουθες απαιτήσεις που έχει η διεθνής εμβέλειά του θεσμού, οδήγησαν το 2013 στη σύσταση του Οργανισμού Πάφος2017, ως μία μη κερδοσκοπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός προγράμματος ταυτόσημου με τις υψηλές προδιαγραφές που φέρει ο τίτλος. Ο Οργανισμός Πάφος2017 έχει την ευθύνη για την υλοποίηση και διαχείριση του έργου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το οποίο βασίζεται στην πρόταση που παρουσιάστηκε για τη διεκδίκηση του τίτλου το 2012. Η εξέλιξη της πορείας αυτού του έργου ξεκίνησε το 2014, ενισχύθηκε το 2015, επεκτάθηκε το 2016 και κορυφώνεται το 2017 με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ο Οργανισμός Πάφος2017 θα παρουσιάσει 152 έργα και περισσότερες από 300 δράσεις και εκδηλώσεις στην πόλη και την επαρχία της Πάφου, αλλά και σε άλλες πόλεις της Κύπρου και της Ευρώπης. Με κινητήρια δύναμη τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει η τοπική κοινότητα, καθώς και τα έργα που επικεντρώνονται στον τουριστικό τομέα και τις υποδομές που θα κληρονομήσει η πόλη, ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή πολιτιστική φυσιογνωμία για την Πάφο και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την Κύπρο.

Η ΙΔΕΑ : ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η κεντρική ιδέα του Προγράμματος Πάφος2017 έχει διττή υπόσταση ̇ αφενός, βασίζεται σε μια παράδοση χιλιάδων χρόνων, τότε που ο πολιτισμός αναπτυσσόταν σε ανοιχτούς χώρους και αφετέρου, στην παραδοχή της επιτακτικής ανάγκης για ένα νέο τρόπο σκέψης, ζωής και δράσης ώστε να επιτευχθεί η επανασύνδεση των ανθρώπων με τους ανοιχτούς χώρους της περιοχής μας. Η ιδέα αφορά επίσης την ανεκτικότητα, την αποδοχή, την ενθάρρυνση και την ενσωμάτωση των διαφόρων πολιτισμών, ιδεών και πεποιθήσεων. Το Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού υπόσχεται να ταξιδέψει σε όλες τις περιοχές και τις κοινότητες της Πάφου, να προβάλει τις δραστηριότητες του Προγράμματος Πάφος2017 και να δημιουργήσει έναν κοινό χώρο επικοινωνίας και συνεργασίας για όλους.

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ: ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ - ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

Η πολυπολιτισμική Πάφος υπήρξε πάντα το σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου και φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης που θα συνδέει Ανατολή και Δύση.

Η γεωγραφική της εγγύτητα με την Τουρκία, τη Συρία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και με την ηπειρωτική Ευρώπη, δίνει στην Πάφο τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Το σύνθημά εκφράζει την ανάγκη για τη διασύνδεση και γεφύρωση των διαχωρισμένων κατοίκων της Πάφου: των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών και των μεταναστών. Επιπλέον, τονίζει πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση των διάσπαρτων χώρων της πόλης και η μετατροπή ολόκληρης της επαρχίας Πάφου σε ένα κοινό χώρο τον οποίο θα μοιράζονται όλοι οι πολίτες της – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΦΟΣ2017

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελείται από́ 3 μεγάλες θεματικές ενότητες στις οποίες περιλαμβάνονται εκδηλώσεις, δράσεις και παρεμβάσεις που προέρχονται από́ διάφορα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης.

I. Μύθος και θρησκεία

Αυτή η θεματική ενότητα αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά και στο ιστορικό υπόβαθρο της Πάφου, ενώ αντανακλά και δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά που γέννησαν τον πολιτισμό και καθόρισαν την εξέλιξη της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Οι δράσεις θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με την ομορφιά, τη θεότητα και το μυστήρια, την ύφανση ιστοριών και θρύλων που ξεπερνούν τα όρια της Πάφου και μπορούν να εντοπιστούν στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

II. ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αυτή η θεματική ενότητα αναφέρεται στις διαχρονικές σχέσεις των ανθρώπων και εκφράζει τις αλληλεπιδράσεις και τις αμοιβαίες επιρροές, όχι μόνο μέσω των συγκρούσεων και των διαφορών, αλλά και μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής, της αδελφοσύνης και της συνύπαρξης.

III. ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Αυτή η θεματική ενότητα αναφέρεται στο παρόν και στο μέλλον. Παρουσιάζει το σύγχρονο κόσμο και τις τεχνολογικές καινοτομίες του, τα τεράστια προβλήματα του, τα όνειρα και τις ελπίδες του, τις πρωτοβουλίες και τις ιδέες του για αλλαγή. Το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου είναι βασικά θέματα της ενότητας αυτής.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – 28η Ιανουαρίου 2017

Εμπνευσμένη από τη θεματική ενότητα Μύθος και Θρησκεία, που περιβάλλει την ιστορία της Πάφου, η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Πάφου, κοντά σε σχολεία, παραδοσιακά κτίρια και το δημαρχείο. Η τοποθεσία της εκδήλωσης, τα κτήρια, οι δρόμοι, τα δέντρα, και ολόκληρη η γύρω περιοχή θα μετατραπεί σε ένα ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ το βράδυ της τελετής. Μουσική, χορός, θέατρο, παραστάσεις και πολλές άλλες παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την πόλη δίνοντας -στους ντόπιους και στους επισκέπτες- μια γεύση του τι θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια του έτους.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ- 1η Μαΐου 2017

Η Πάφος και η Κύπρος, γενικότερα θα έχουν την ξεχωριστή τιμή να φιλοξενήσουν, για πρώτη φορά στα χρονικά, την, στην πλατεία του Κάστρου της Πάφου, την παγκοσμίου φήμης Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, σε ένα μοναδικό κονσέρτο, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου είναι ένα από́ τα κορυφαία μουσικά σχήματα της Ευρώπης, με εκατοντάδες κονσέρτα, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΓΕΝΟΝΟΣ – 1η Ιουλίου 2017

Εμπνευσμένη από τη θεματική ενότητα Ταξιδιώτες του Κόσμου, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του λιμανιού ̇ απ’ όπου έφθασαν όλοι οι ταξιδιώτες στην Πάφο. Στόλοι σκαφών, φωτιά στη θάλασσα, υποβρύχιες εκπλήξεις, 3D mapping του κάστρου, ψηφιακά μέσα, και μουσική είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα κατά την εκδήλωση στη γραφική περιοχή του κάστρου της Πάφου.

 

end faq 


  

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input