fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Ύπαιθρος»Αξιοθέατα & Μνημεία»Βασιλικό Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στο χωριό Πυργά
Βασιλικό Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στο χωριό Πυργά
Βασιλικό Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στο χωριό Πυργά

Το βασιλικό αυτό παρεκκλήσι χτίστηκε το 1421 από τον βασιλιά των Λουζινιανών Ιανό και θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δομές που διασώζονται από την Περίοδο της Φραγκοκρατίας στο νησί.

Το κτίριο είναι ένα μικρό, μονόχωρο κτίσμα με θόλο χωρίς αψίδα. Στο παρελθόν μια στοά περιέκλειε το εκκλησάκι απ΄ όλες τις πλευρές (εκτός από την ανατολική πλευρά). Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα ήταν ορατά τα ερείπια από ένα αρχοντικό ή ένα μοναστήρι που συνδέονταν με το παρεκκλήσι. Σήμερα σώζονται μόνο ίχνη από τα κτίσματα αυτά.

Το εκκλησάκι ήταν αρχικά εξ ολοκλήρου ζωγραφισμένο, αλλά πολλές από τις τοιχογραφίες καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων. Στην ανατολική πρόσοψη απεικονίζεται σε μια τοιχογραφία ο βασιλιάς Ιανός μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Charlotte de Bourbon. Το ζευγάρι είναι γονατιστό μπροστά από τη Σταύρωση, ενώ μια άλλη φιγούρα γονατίζει στα πόδια του Ιησού στη σκηνή του Ενταφιασμού. Πιστεύεται ότι πρόκειται για τον Χιού Λουζινιάν, αδελφό του Ιανού και Λατίνο Επίσκοπο Λευκωσίας.

Στην τοιχογράφηση του ναού περιλαμβάνεται και μια σειρά από οικόσημα των Μεσαιωνικών Βασιλείων της Κύπρου, καθώς και γκράφιτι σκαλισμένα σε τοίχους με νωπογραφίες. Οι επιγραφές στους τοίχους ανήκουν σε διάφορους προσκυνητές και ταξιδιώτες κι οι σκαλισμένες ημερομηνίες εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα.

Περιοχή: Λευκωσία
Διεύθυνση: Χωριό Πυργά, 32 χλμ. από τη Λάρνακα, 35 χλμ. νότια της Λευκωσίας, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού
Συντεταγμένες GPS: Lat: 34.925522 Lon: 33.431892
Τηλ. Επικοινωνίας: Τηλ: +357 96473060 (κ.Γιώργος)
Ώρες Λειτουργίας: 16 Σεπτεμβρίου - 15 Απριλίου: καθημερινά: 08:30 - 16:00
16 Απριλίου - 15 Σεπτεμβρίου: Δευτέρα - Παρασκευή: 09:30 - 17:00
Περίοδος Λειτουργίας: Κλειστά τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες
Τιμή Εισόδου: €2,50
Για οργανωμένες ομάδες των 10 ή περισσότερων ατόμων, υπάρχει μια μείωση του 20% στην τιμή εισόδου.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να εκδώσει ειδικές κάρτες εισόδου για όλα τα μουσεία και αρχαία μνημεία: (1) Μονοήμερη κάρτα - €8,50, τριήμερη κάρτα (3) - €17,00, εφταήμερη (7) κάρτα - €25,00.
Ιστοσελίδα: www.mcw.gov.cy/da
  Οι ώρες λειτουργίας, καθώς και η τιμή εισόδου υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψή τους.

 

VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.