fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Ύπαιθρος»Αξιοθέατα & Μνημεία»Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου
Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου
Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Κουρίου, το οποίο ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού κατά την αρχαιότητα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά του νησιού και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλά σημαντικά ευρήματα, τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει στον χώρο.

Η πόλη-βασίλειο χτίστηκε πάνω στους λόφους της περιοχής, ατενίζοντας και ελέγχοντας μ΄ αυτό τον τρόπο την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κούρη. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα το Κούριο συνδέθηκε με τον ελληνικό μύθο του Άργους της Πελοποννήσου, όπου οι κάτοικοί του πίστευαν ότι ήταν απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στην Κύπρο από το Άργος. Η κάποτε ακμάζουσα πόλη-βασίλειο καταστράφηκε μετά από το μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ.

Το υπέροχο Ελληνορωμαϊκό θέατρο, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο του αρχαιολογικού χώρου, χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και επεκτάθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το θέατρο έχει αποκατασταθεί και τώρα χρησιμοποιείται για μουσικές υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, καθιστώντας το έναν από τους πιο δημοφιλείς χώρους για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και κύρους.

Ανατολικά του θεάτρου βρίσκονται τα ερείπια της επιφανούς Οικίας του Ευστόλιου, η οποία ήταν αρχικά μια ιδιωτική έπαυλη που μετατράπηκε σε δημόσιο κέντρο αναψυχής κατά την Παλαιοχριστιανική Περίοδο.

Η έπαυλη ήταν μέτρια σε μέγεθος, αλλά καλά εξοπλισμένη και πλούσια διακοσμημένη. Αποτελείται από ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου αιώνα στην κεντρική αίθουσα κι ένα συγκρότημα λουτρών, που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και ήταν προσβάσιμο από τη βόρεια πλευρά του κτιρίου. Η δομή της οροφής επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν την περιοχή όλο τον χρόνο και να εξερευνήσουν τα ερείπια της οικίας.

Τα λουτρά αρχικά άνοιγαν από την κεντρική αίθουσα προς τα βόρεια και ανατολικά, όπου υπήρχαν τα κρύα λουτρά (frigidarium). Πριν από κάθε λουτρό βρίσκεται ένα ρηχό ποδόλουτρο, ενώ στα δυτικά βρίσκονται τα ερείπια των υπόκαυστων, τα οποία θέρμαιναν το δωμάτιο που βρισκόταν στη μέση (tepidarium), καθώς και το ζεστό δωμάτιο (caldarium). Στο τελευταίο δωμάτιο βρίσκονται ενσωματωμένες δεξαμενές για ζεστά μπάνια, οι οποίες υπάρχουν μέχρι και σήμερα όπως και οι θάλαμοι θέρμανσης, όπου ο θερμός αέρας μεταφερόταν μέσω των υπόκαυστων, ταξιδεύοντας μέσα από ειδικά κομμένους καπνοδόχους, μέσα από τους τοίχους και κάτω από τα πλακάκια του δαπέδου, που είναι κατασκευασμένα από τερακότα.

Μαζί με την Οικία του Ευστόλιου, υπάρχουν κι άλλα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα στην «Οικία του Αχιλλέα» και την «Οικία των Μονομάχων», με τις επαύλεις να έχουν πάρει το όνομά τους από τις σκηνές που απεικονίζονται στα ψηφιδωτά.

Τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς είναι επίσης ορατά στο χώρο. Η δομή χρονολογείται από τις αρχές του 3ου αιώνα, με προσθήκες που έγιναν αργότερα κατά την Παλαιοχριστιανική Περίοδο. Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου δημόσιου κτιρίου, το οποίο χρησιμοποιείτο από το τέλος του 4ου αιώνα μέχρι το τέλος της Ελληνιστικής Περιόδου.

Η Αγορά της πόλης περιβάλλεται από στοές με μαρμάρινες κολόνες και στις δύο πλευρές, ενώ στην βορειοδυτική πλευρά της βρίσκονται τα εντυπωσιακό δημόσια λουτρά και ένας μικρός ναός, το Νυμφαίο, αφιερωμένο στις νύμφες των νερών.

Μια Παλαιοχριστιανική Βασιλική βρίσκεται επίσης στο χώρο και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα, με ξεχωριστό βαπτιστήριο στην εξωτερική βόρεια πλευρά.

Το Στάδιο του Κουρίου βρίσκεται 1 χιλιόμετρο δυτικά, στην δεξιά πλευρά του δρόμου προς την Πάφο.

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου - Ακουστική Ξενάγηση 

Περιοχή: Λεμεσός
Διεύθυνση: Κούριον, 19 χλμ. δυτικά της Λεμεσού στο δρόμο προς την Πάφο
Τηλ. Επικοινωνίας: Τηλ: +357 25 934 250
Ώρες Λειτουργίας: 16 Σεπτεμβρίου - 15 Απριλίου, Καθημερινά: 08:30 - 17:00
16 Απριλίου - 15 Σεπτεμβρίου, Καθημερινά: 08:30 - 19:00
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο.
Κλειστός στις 25 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου και Κυριακή του Πάσχα.
Τιμή Εισόδου: €4,50
Για οργανωμένες ομάδες των 10 ή περισσότερων ατόμων, υπάρχει μια μείωση του 20% στην τιμή εισόδου.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να εκδώσει ειδικές κάρτες εισόδου για όλα τα μουσεία και αρχαία μνημεία: (1) Μονοήμερη κάρτα - €8,50, τριήμερη κάρτα (3) - €17,00, εφταήμερη (7) κάρτα - €25,00.
Πρόσβαση Αναπήρων: Εν μέρει προσβάσιμος ο χώρος σε άτομα με τροχοκάθισμα.
Ιστοσελίδα: www.mcw.gov.cy/da
  Οι ώρες λειτουργίας, καθώς και η τιμή εισόδου υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψή τους.

 

VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.