fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Ύπαιθρος»Αξιοθέατα & Μνημεία»Τα Ψηφιδωτά του Κουρίου
Τα Ψηφιδωτά του Κουρίου
Τα Ψηφιδωτά του Κουρίου

Το Κούριο ήταν μια σημαντική πόλη-βασίλειο κατά την αρχαιότητα και βρίσκεται σε μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Κύπρο. Καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά διακοσμούν τα δάπεδα των μεγαλόπρεπων επαύλεων του.

Τα Λουτρά και η Οικία του Ευστόλιου:

Η οικία του Ευστόλιου βρίσκεται ανατολικά του Θεάτρου και χρονολογείται πιθανότατα από τις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. Πήρε το όνομά του από μια επιγραφή που αναφέρει τον Ευστόλιο ως τον αρχιτέκτονα του σπιτιού. Ένα ψηφιδωτό με μια επιγραφή που καλωσορίζει τον κόσμο κοσμεί τον προθάλαμο της εισόδου, ενώ υπάρχουν ψηφιδωτές διακοσμήσεις σε τρεις από τις στοές και στο σύμπλεγμα των λουτρών στα βόρεια.

Το σπίτι πιστεύεται ότι είχε κατασκευαστεί αρχικά ως κατοικία και πιθανότατα ν΄ άνοιξε για το κοινό μετά την κατασκευή των λουτρών και την προσθήκη των ψηφιδωτών δαπέδων.

Η Οικία των Μονομάχων:

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες επαύλεις που χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ., είναι το Σπίτι των Μονομάχων. Πήρε το όνομά του από μια σειρά ψηφιδωτών κοντά στο κεντρικό προαύλιο, όπου αναπαριστώνται μονομαχίες.

Το κεντρικό τμήμα του σπιτιού ήταν ένα αίθριο. Η είσοδος γινόταν από μια σκάλα στη βορειοανατολική γωνία που οδηγούσε σ΄ ένα άλλο μικρότερο αίθριο, το οποίο συνδεόταν με το κεντρικό μέσω ενός διαδρόμου. Το νότιο τμήμα του κτιρίου καταστράφηκε, πιθανότατα από σεισμούς, τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Στα ανατολικά του διαδρόμου είναι ένα τυπικό συγκρότημα λουτρών.

Η Οικία του Αχιλλέα:

Η Οικία του Αχιλλέα, αποτελείται από μια ανοικτή αυλή με δωμάτια στις δύο πλευρές της και μια στοά. Χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και πήρε το όνομά της από το ψηφιδωτό του θρυλικού Έλληνα ήρωα. Η κατοικία πολύ πιθανόν να χρησιμοποιείτο για τη φιλοξενία επίσημων προσκεκλημένων, ενώ το σπίτι διαθέτει και πολλά ψηφιδωτά δάπεδα.

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου - Ακουστική Ξενάγηση 

Περιοχή: Λεμεσός
Διεύθυνση: Κούριον, 19 χλμ. δυτικά της Λεμεσού στο δρόμο προς την Πάφο
Τηλ. Επικοινωνίας: Τηλ: +357 25 934 250
Ώρες Λειτουργίας: 16 Σεπτεμβρίου - 15 Απριλίου, Καθημερινά: 08:30 - 17:00
16 Απριλίου - 15 Σεπτεμβρίου, Καθημερινά: 08:30 - 19:00
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο.
Κλειστό στις 25 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου και Κυριακή του Πάσχα.
Τιμή Εισόδου: €4,50
Για οργανωμένες ομάδες των 10 ή περισσότερων ατόμων, υπάρχει μια μείωση του 20% στην τιμή εισόδου.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να εκδώσει ειδικές κάρτες εισόδου για όλα τα μουσεία και αρχαία μνημεία: (1) Μονοήμερη κάρτα - €8,50, τριήμερη κάρτα (3) - €17,00, εφταήμερη (7) κάρτα - €25,00.
Πρόσβαση Αναπήρων: Εν μέρει προσβάσιμος ο χώρος σε άτομα με τροχοκάθισμα.
Ιστοσελίδα: www.mcw.gov.cy/da
  Οι ώρες λειτουργίας, καθώς και η τιμή εισόδου υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψή τους.

 

VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.