Μονή Μαχαιρά
Ελληνικά
Μονή Μαχαιρά
Μονή Μαχαιρά

Η Μονή Μαχαιρά που βρίσκεται στις πλαγιές της βουνοκορφής Κιόνια στην κοιλάδα των βουνών του Μαχαιρά, είναι μια από τις πιο γνωστές μονές στο νησί και στεγάζει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μαχαιρά, που αποδίδεται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά.

Σύμφωνα με το θρύλο, ένας άγνωστος ερημίτης έφερε κρυφά στην Κύπρο την εικόνα κατά τα χρόνια της εικονομαχίας (μεταξύ του 8ου και 9ου αιώνα μ.Χ.) και τη φύλαξε στη σπηλιά του μέχρι το θάνατό του γύρω στο 1145. Ευλογημένοι με τη θεία χάρη, οι ερημίτες Ιγνάτιος και Νεόφυτος, ανακάλυψαν τη σπηλιά - που ήταν καλυμμένη από θάμνους - και μπόρεσαν να φθάσουν σ΄ αυτή κόβοντας την άγρια βλάστηση με ένα μαχαίρι που τους είχε δοθεί από θεϊκό χέρι. Ως αποτέλεσμα, ανακάλυψαν την εικόνα στην οποία δόθηκε το όνομα «Μαχαιριώτισσα» από τη λέξη «μαχαίρι». Το Μοναστήρι χτίστηκε στο ίδιο σημείο, λαμβάνοντας επίσης το ίδιο όνομα.

Σήμερα, το ανακαινισμένο υπόγειο σκευοφυλάκιο αποτελείται από τα αρχικά κελιά των μοναχών, στάβλους και αποθηκευτικούς χώρους και στεγάζει μια συλλογή από παλιά βιβλία και χειρόγραφα, εικόνες και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.

Η αδελφότητα της Μονής είναι εξαιρετικά ευσεβής, κρατώντας τους όρκους τόσο αυστηρά όσο τα μοναστήρια του Αγίου Όρους στην Ελλάδα.

Η Ιερή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά - Ακουστική Ξενάγηση 

Περιοχή: Περιοχή Τροόδους (Επαρχία Λευκωσίας)
Διεύθυνση: Κοιλάδα του Μαχαιρά
Συντεταγμένες GPS: Lat: 34.940564 Lon: 33.189247
Τηλ. Επικοινωνίας: Τηλ: +357 22 359 334, Φαξ: +357 22 359 333
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 08:30 - 17:30
Ομαδικές επισκέψεις κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης, Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη: 09:00 - 12:00
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο.
Κλειστή κατά τις Δημόσιες Αργίες.
Τιμή Εισόδου: Δωρεάν
Δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση και η βιντεογράφηση.
  Οι ώρες λειτουργίας, καθώς και η τιμή εισόδου υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψή τους.

 

REPUBLIC OF CYPRUS              EUROPEAN UNION              EU STRUCTURAL FUNDS              CYPRUS TOURISM ORGANIZATION

Η ιστοσελίδα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ακουστική Ξενάγηση

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input