fbpx
EL
Χωριό Λάνια
Χωριό Λάνια

Το μικρό παραδοσιακό χωριό Λάνια βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού σε υψόμετρο 570 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Το χωριό είναι προσβάσιμο μέσω του δρόμου Β8.

Η Λάνια είναι ένα από τα χωριά του νησιού, στα οποία καλλιεργείται το σταφύλι. Ενώ σε παλαιότερες εποχές οι κάτοικοι της απασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια των αμπελιών - και την παραγωγή οίνων και ζιβανίας και του σιουτζιούκου (γλυκό σταφύλι), λόγω της αστικοποίησης, στις μέρες μας έχουν απομείνει δυστυχώς ελάχιστοι καλλιεργητές σταφυλιών στο χωριό.

Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από τη Λάνα, κόρη του Διόνυσου θεού του κρασιού, ή μπορεί να προέρχεται από τη λέξη «βαλανιά» (βελανίδι), εξαιτίας των καρπών των δέντρων βελανιδιάς που αναπτύσσονται σε αφθονία στην περιοχή.

Ενδιαφέροντα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το παλιό πατητήρι, το Μουσείο Αποθήκευσης Κουμανδαρίας και ένα παλιό ελαιοτριβείο. Η εκκλησία της Παναγίας Βαλάνας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, ενώ το παρεκκλήσι της Παναγίας της Βαλάνας βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, κοντά σ΄ ένα μικρό εκδρομικό χώρο κι ένα πάρκο.

Κάθε Μάιο, οι γυναίκες του χωριού ανοίγουν τις αυλές τους για να υποδεχθούν τους επισκέπτες στα σπίτια τους κατά την εκδήλωση «Λάνες και αυλές της Λάνιας».

VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.