Συναυλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Εκδηλώσεις»Συναυλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες
Συναυλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2018 και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πραγματοποιεί συναυλία για να τιμήσει τη δύναμη, την αντοχή και το κουράγιο των προσφύγων ανα τον κόσμο. Η συναυλία, θα δοθεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στη Λευκωσία, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Jens Georg Bachmann και σολίστ στην κιθάρα τον George Nouneh.

Χώρος:
Πλατεία Φανερωμένης
(εντος των Ενετικών τειχών της Λευκωσίας)
Λευκωσία, Κύπρος

Αυτή η εκδήλωση θα είναι ανοικτή και δωρεάν για το κοινό.

Πληροφορίες: +357 22 463 144 και
www.cyso.org.cy

Με περισσότερα από 65 εκατομμύρια ανθρώπους να δραπετεύουν από πολέμους και διώξεις, σήμερα οι πρόσφυγες χρειάζονται τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ας αναλογιστούμε για λίγο την μοίρα αυτών των ανθρώπων που δεν μπορούν να επιστρέψουν απόψε στα σπίτια τους λόγω πολέμου ή διώξεων. Ας σκεφτούμε επίσης τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την αδιαφορία ή το φόβο και ν’αγκαλιάσουμε την ιδέα της ενσωμάτωσης, να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες στις κοινότητές μας και να καταρρίψουμε τη ρητορική που οδηγεί στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των προσφύγων. Ας σταθούμε στο πλευρό τους #WithRefugees.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τους: Πρεσβεία στην Κύπρο του Βασιλείου της Ολλανδίας, Πρεσβεία της Γερμανίας, Πρεσβεία της Ελβετίας, Πρεσβεία της Σουηδίας, Δήμο Λευκωσίας και Σύνδεσμο «Φίλοι της Λευκωσίας» για την υποστήριξή τους.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:
Γεννημένος στη Συρία ο Kareem Roustom μεγάλωσε με τις μουσικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής. Στην ηλικία των δεκατριών μετανάστευσε οικογενειακώς στις ΗΠΑ όπου καταρτίστηκε στη Δυτική συναυλιακή μουσική και στην jazz. Μας χαρίζει το “Dabke”, ένα παραδοσιακό χορό του Λεβάντε, το όνομα του οποίου προέρχεται από την Αραβική λέξη για το «κτύπημα των ποδιών στο έδαφος», και ο οποίος παραδοσιακά ακούγεται σε γάμους και άλλες γιορταστικές εκδηλώσεις.

Ο Σολίστ:
Ο George Nouneh είναι Σύριος πρόσφυγας που τώρα διαμένει στην Κύπρο. Είναι αυτοδίδακτος κιθαρίστας, συνθέτει και παίζει τη δική του μουσική αν και δεν μπορεί να διαβάσει ή να γράψει νότες. Σπούδασε Αγγλική λογοτεχνία και εργάστηκε σε τομείς όπως πωλήσεις, οικονομικά και μάρκετιγκ, αλλά η μουσική είναι η μεγάλη αγάπη της ζωής του: «Η μουσική με έχει βοηθήσει να διατηρήσω την ψυχική μου γαλήνη στις δύσκολες μου στιγμές, όπως και η δυνατή μου θέληση για επιβίωση.»

Από τις επτά συμφωνίες του Beethoven, η Δεύτερη ίσως να είναι η λιγότερη γνωστή. Περαιτέρω, γεμάτη όπως είναι με τα μουσικά αστεία του συνθέτη, έπληξε τις ευαισθησίες πολλών σύγχρονών του.

Πιο συγκεκριμένα θα ακούσουμε τα έργα:
Kareem Roustom: Dabke για ορχήστρα εγχόρδων
George Nouneh: Έργο για κιθάρα και έγχορδα (ενορχ. Γ. Χατζηλοΐζου)
L. v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, έργο 36

Λίγα λόγια για την ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)
Η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1950 προκειμένου να συνδράμει εκατομμύρια προσφύγων στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε, και με το προσφυγικό να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την υφήλιο, η Υ.Α. έχει συμβάλει στην επίλυση προσφυγικών προβλημάτων ανά το παγκόσμιο, ενώ δύο φορές, το 1954 και το 1981, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την προσφορά της. Σήμερα, η σημαντικότερη λειτουργία της Υ.Α. είναι η διεθνής προστασία: να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες δεν θα σταλούν πίσω στη χώρα από την οποία διέφυγαν, και ότι τα βασικά τους δικαιώματα θα τύχουν σεβασμού. Απώτερος στόχος είναι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πρόσφυγες, αιτητές ασύλου, εσωτερικά εκτοπισμένους και ανιθαγενείς, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν κανένα στήριγμα.

Στην Κύπρο, η Ύ.Α. ιδρύθηκε το 1974 κατόπιν έκκλησης της Κυπριακής κυβέρνησης και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να συντονίσει την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Κύπριους εκτοπισμένους και στις δύο κοινότητες. Σήμερα, η πρωταρχική λειτουργία της ΄Υ.Α. είναι να στηρίξει την Κυβέρνηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του νομοθετικού της πλαισίου, καθώς και των διαδικασιών και εξουσιών που θα διέπουν ένα σύστημα προστασίας προσφύγων, πλήρως εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα. Στόχος μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτητών ασύλου, ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου, συνθήκες υποδοχής και ελευθερία διακίνησης. Προωθούμε καλές πρακτικές αναφορικά με την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην Κυπριακή κοινωνία. Υποστηρίζουμε επίσης την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συμβάσεις του ΟΗΕ για την ανιθαγένεια.

Kάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία και συνεργάτες τιμούν το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των προσφύγων προωθώντας ταυτόχρονα τις αξίες της κατανόησης, της αποδοχής και της ένταξης των προσφύγων στις κοινωνίες υποδοχής.Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2018, 20:30


Επαρχία : Λευκωσία

Πόλη/Χωριό : Δήμος Λευκωσίας

Κατηγορία : Μουσική

Refugee

Αναζήτηση Εκδήλωσης

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Ελένη Τσαλιγοπούλου & Βogaz Musique
23/ 02 /2019
Christmas Eve
24/ 02 /2019
Τζαζ βραδιά ‘Sarah Sings Gershwin’
25/ 02 /2019
"Δεινόσαυροι του Ωκεανού"
26/ 02 /2019
Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει
26/ 02 /2019
Περιπατητικό Φεστιβάλ 2019
27/ 02 /2019
Jazz Tapas με την Μελίσσα και τον Κώστα
27/ 02 /2019
Ρώσοι Μουσουργοί - Σ.Ο.Κ. Βραδινές Συναυλίες (Λευκωσία)
27/ 02 /2019
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ κλασική κιθάρα
27/ 02 /2019
Καρναβάλι Αγλαντζιάς 2019
28/ 02 /2019
Ρώσοι Μουσουργοί - Σ.Ο.Κ. Βραδινές Συναυλίες (Πάφος)
28/ 02 /2019
Code Cyprus 2019
02/ 03 /2019
“Russian Music Titans”: Last works
03/ 03 /2019
Bach Organ Recital - Paul Timmins
04/ 03 /2019
Bach for Oboe and Piano
05/ 03 /2019
Ας Μπούμε στο Ρυθμό
09/ 03 /2019
Από τον Γούναρη στον Σινάτρα (Λεμεσός)
12/ 03 /2019
Από τον Γούναρη στον Σινάτρα (Λευκωσία)
13/ 03 /2019
Harp through the Centuries with Anna Kulikova
14/ 03 /2019
«Tango» - Tiempos Viejos Quintet
14/ 03 /2019
Two days with my father
15/ 03 /2019
Φεστιβάλ Επιστήμης “SCYENCE Fair 2019” στο Ινστιτούτο Κύπρου
15/ 03 /2019
Συναυλία τζαζ μουσικής με τους Γιώργο Κρασίδη και Γιώργο Μορφίτη
15/ 03 /2019

Μηνιαίες Εκδηλώσεις

Κύριες Ετήσιες Εκδηλώσεις

Αθλητικές Εκδηλώσεις 2018

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input