Νίκος Καζαντζάκης
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Δημιουργία εκδήλωσης»Νίκος Καζαντζάκης
Νίκος Καζαντζάκης

Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη

Ο διάσημος, οικουμενικός πλέον Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1833 και πέθανε στο Φράινμπουρκ της Γερμανίας στις 26.10.1957. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του. Έτσι, το 2017 έχει κηρυχθεί Έτος Νίκου Καζαντζάκη. Με αφορμή το γεγονός αυτό ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Σμαραγδής ετοιμάζει μια ταινία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας συγγραφέα. Τους ρόλους των διαφόρων προσώπων που αναφέρονται στη ταινία υποδύονται κορυφαίοι ηθοποιοί καθότι η ταινία θα είναι πολύ υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, όπως ήταν και οι προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα, και ο Γιάννης Σμαραγδής βλέπει την παραγωγή της ως ένα χρέος του απέναντι στον ίδιο τον Καζαντζάκη, με τον οποίον έτυχε να έχουν γεννηθεί και στην ίδια πόλη.

Χώρος:
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού
Αγίας Ζώνης 6
Λεμεσός 3027, Κύπρος
Τηλέφωνο: +357 25 377 277
Ιστοσελίδα: www.pattihio.com.cy

Είσοδος Ελεύθερη

Ο Γιάννης Σμαραγδής, συντοπίτης του μεγάλου συγγραφέα, με τον επιβλητικό λόγο του αναφέρθηκε στην προσπάθεια του να εγκλωβίσει στις εικόνες της ταινίας του το φως της Κρήτης, το Αττικό φως καθώς και το φως του Αιγαίου.

Για το ελληνικό φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη μίλησε η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του… «Σε όλη μου τη ζωή, απελπισμένα μάχομαι να μετουσιώσω τα σκοτάδια και να τα κάμω φως, μια στάλα φως. Ένιωθα πως αυτό ήταν το χρέος μου. Αυτή δεν είναι η μέθοδος του Θεού; Αυτή δεν έχουμε κι’ εμείς χρέος να εφαρμόζουμε ακολουθώντας τα’ αχνάρια του; Μικρή αστραπή η ζωή μας, μα προφταίνουμε».

Το φιλμ βρίσκεται στο στάδιο της μεταπαραγωγής (post production) και έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στις αίθουσες τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους από την Audio Visual η οποία είχε επίσης αναλάβει τη διανομή της ταινίας EL GRECO, που και αυτή σκηνοθετήθηκε από τον Γιάννη σμαραγδή και είχε τεράστια επιτυχία με το αξεπέραστο ρεκόρ 1.200.000 εισιτηρίων. Την ταινία El Greco το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» την πρόσφερε με δωρεάν προβολή και την απόλαυσε το φιλότεχνο κοινό της Λευκωσίας, στις 27 Μαΐου 2014 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Την ίδια ημέρα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια των δύο προτομών, του Εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη και του λαμπρού Βάρδου της Κυπριακής Ποίησης Δημήτρη Λιπέρτη, οι οποίες δωρηθείσες στο Δήμο Στροβόλου από το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», έκτοτε κοσμούν την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου.

Το «Making of» και σκηνές από τη ταινία για τον Νίκο Καζαντζάκη έχουν ήδη προβληθεί στο Λονδίνο, στην αίθουσα του Hellenic Centre στις 22.5.2017 στο πλαίσιο ειδικής τελετής με τίτλο Το Ελληνικό Φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος στην Αγγλία, του Υπουργείου Προεδρίας της Κύπρου και της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στην Αγγλία.

Στη συνέχεια ακολούθησε δεύτερη προβολή της ταινίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 30 Ιουλίου 2017, με την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Και οι δύο εκδηλώσεις μάγεψαν το κοινό και οι εκδηλώσεις των παρευρισκομένων ήταν ιδιαίτερα θερμές και συγκινητικές.

Η σημερινή προβολή στο Παττίχειο, που διοργανώνεται από το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τον Δήμο Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick, είναι η Τρίτη προβολή του «making of» της ταινίας. Το γεγονός ότι η ταινία αυτή θα προβληθεί στη Λεμεσό στις 10 Οκτωβρίου στο Παττίχειο Θέατρο και στη Λευκωσία στις 11 Οκτωβρίου στο Κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο.

Τρίτη, Οκτωβρίου 10, 2017, 19:30


Επαρχία : Λεμεσός

Πόλη/Χωριό : Δήμος Λεμεσού

Κατηγορία : Σινεμά

Nikos Kazantzakis

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input