Πουλιά της Κύπρου
Η Κύπρος, πατρίδα του ενδημικού Κυπριακού κουφαηδονιού και της επίσης Κυπριακής Οινάνθης, βρίσκεται στη μέση της διαδρομής των αποδημητικών πουλιών από το βορρά προς το νότο και αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό για εκατομμύρια πουλιά κάθε χρόνο.

Με περισσότερα από 350 είδη πουλιών, προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση σε όσους ασχολούνται με την πτηνοπαρατήρηση. Εκτός από τα ενδημικά Κυπριακά κουφαηδόνι και Οινάνθη, υπάρχουν ακόμα τέσσερα ενδημικά υποείδη, το Θουπί, ο Δωδεκάτης, ο Δενδροβάτης και η Kίσσα.

Υπάρχουν ακόμα περίπου 50 είδη πουλιών που κατοικούν στην Κύπρο συμπεριλαμβανομένων και των γρυπών, τρυποφρακτών και σπίνων. Σχεδόν 30 είδη αποδημητικών πουλιών αναπαράγονται τακτικά στο νησί.

Επιπρόσθετα του πλούτου του φτερωτού βασιλείου του νησιού είναι και τα 200 περίπου είδη πουλιών που περνάνε πάνω από το νησί την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Πολύ δημοφιλείς χειμωνιάτικοι επισκέπτες είναι τα φλαμίνγκο που ομορφαίνουν την αλυκή, από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο, όπου ξεκουράζονται.  Οι πάπιες επισκέπτονται και αυτές τις αλυκές της Λάρνακας και του Ακρωτηρίου, το χειμώνα. Ανάμεσα στους καλοκαιρινούς επισκέπτες συμπεριλαμβάνονται και οι πολύχρωμοι μελισσοφάγοι και τα κιτρινοπούλια. Ένα από τα πρώτα είδη που έρχονται το καλοκαίρι για αναπαραγωγή είναι ο παρδαλός κούκος που αφήνει τα αβγά του στις φωλιές της τοπικής κίσσας και της κουρούνας.

Άλλος ένας επισκέπτης είναι το γεράκι της Ελεονόρας, που γεννάει τα αβγά του προς το τέλος του καλοκαιριού. Η εκκόλαψη συμπίπτει με τη φθινοπωρινή μετανάστευση μικρών πουλιών όπως τα χελιδόνια που φέρνουν φαγητό για τους νεοσσούς.

Οι Κύπριοι είναι δεινοί κυνηγοί. Στα πουλιά που κυνηγάνε συμπεριλαμβάνονται και οι φραγκολίνες. Στα παράλια, οι επισκέπτες μπορούν να δουν γλάρους και κορμοράνους. Τα δάση είναι το σπίτι, μεταξύ άλλων, για τον αετό Μπονέλλι, για το κιρκινέζι και τις μακρυπόδαρες βαμβακίνες.

  

ΜΜΕ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ | ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ | ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ | ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΤ