Ανατολική Πολιτιστική Διαδρομή
Ελληνικά
Ανατολική Πολιτιστική Διαδρομή
Ανατολική Πολιτιστική Διαδρομή

Κάντε ένα ταξίδι μέσα από τις γραφικές αγροτικές περιοχές του ανατολικού τμήματος του νησιού, όπου  η παραδοσιακή γοητεία έχει διατηρηθεί και συνεχίζει να αψηφά το πέρασμα του χρόνου.

Η διαδρομή ξεκινά από την περιοχή της Αμμοχώστου για να επισκεφθείτε τα αγροτικά χωριά που είναι γνωστά ως «Κοκκινοχώρια». Το όνομά τους αποκαλύπτει το γεγονός ότι πρόκειται για χωριά με εύφορο χώμα κόκκινου χρώματος. Είναι εδώ που καλλιεργούνται σε αφθονία οι πατάτες, οι φράουλες και τα καρπούζια του νησιού. Το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία χώμα της περιοχής, τους δίνει μια απίστευτα χαρακτηριστική γεύση.

Κατευθυνόμενοι προς την Λάρνακα, θαυμάστε τη θέα του Μοναστηριού του Σταυροβουνίου, που σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βουνού, μοιάζει να ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής. Απολαύστε τη θέα πριν ξεκινήσετε για το γραφικό ορεινό χωριό Λεύκαρα, φημισμένο για τις χειροποίητες δαντέλες και για την κατασκευή αντικειμένων από ασήμι.

Μια βόλτα στο χωριό, θα σας οδηγήσει σε δρομάκια με παραδοσιακά σπίτια με στέγες από τερακότα, έξω από τα οποία κάθονται οι κυρίες των Λευκάρων και φτιάχνουν τα περίπλοκα δαντελένια κεντήματα τους γνωστά ως «Λευκαρίτικα». Αυτή η εξειδικευμένη τέχνη ασκείται αποκλειστικά στα Λεύκαρα από τον καιρό της Ενετοκρατίας (1489-1570 μ.Χ.), όταν το χωριό ήταν θέρετρο διακοπών για τους ευγενείς. Οι Βενετσιάνες αρχόντισσες δίδαξαν στις ντόπιες πώς να κατασκευάζουν τα εξαιρετικά αυτά κεντήματα, που έγιναν σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν των Λευκάρων και απέκτησαν παγκόσμια φήμη. Ακόμη και ο μεγάλος ζωγράφος Λεονάρντο Ντα Βίντσι όταν επισκέφθηκε το χωριό, αγόρασε ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο για την Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού του Μιλάνου.

Σε εργαστήρια σ΄ όλο το χωριό ακμάζει επίσης και μια δεύτερη λαϊκή τέχνη, αυτή της κατασκευής χειροποίητων ασημικών αντικειμένων και κοσμημάτων. Τα όμορφα χειροποίητα σκουλαρίκια, μενταγιόν και καρφίτσες που μοιάζουν με ιστό αράχνης, δημιουργούνται στρίβοντας το ασημένιο σύρμα και φτιάχνοντας διάφορα σχέδια («τριφούρι»).

Απολαύστε την αγορά παραδοσιακών δαντελών, ασημικών και άλλων τοπικών προϊόντων πριν επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο όπου θα κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Τέλος, το γειτονικό χωριό Κάτω Δρυς είναι εξίσου γοητευτικό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, την όμορφη θέα και τα ενδιαφέροντα μουσεία του.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτιστική Διαδρομή: Κύπρος - Βενετία Τα κατάλοιπα των Βενετών στην Κύπρο…
Πολιτιστική Διαδρομή του Χαλκού Διαδρομή του Χαλκού - Μια περιδιάβαση…
Δυτική Πολιτιστική Διαδρομή Ανακαλύψτε την δυτική περιοχή του νησιού…
Ανατολική Πολιτιστική Διαδρομή Κάντε ένα ταξίδι μέσα από τις…
Πολιτιστική Διαδρομή της Αρχαιότητας Ανακαλύψτε τα πλούσια ιστορικά αξιοθέατα ενός…
Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη Ακολουθείστε τα βήματα μιας θεάς Ακολουθήστε…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input