1η Τοπική Διαδρομή Πάφου Θρησκευτική Διαδρομή
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Πολιτισμός & Θρησκεία»Θρησκευτικές Διαδρομές»1η Τοπική Διαδρομή Πάφου Θρησκευτική Διαδρομή
1η Τοπική Διαδρομή Πάφου Θρησκευτική Διαδρομή
1η Τοπική Διαδρομή Πάφου Θρησκευτική Διαδρομή

Η περιοχή της Πάφου είναι γεμάτη από εκκλησιαστικά μνημεία, με πρώτη στη λίστα τη Παλαιχριστιανική Βασιλική της Χρυσοπολίτισσας στην Κάτω Πάφο.

Αυτή η εκκλησία έχει έναν ακόμη λόγο που αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο ενδιαφέροντος, χάρη στη σχέση της με τον Απόστολο Παύλο. Εξακολουθεί να στεγάζει τη στήλη στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος δέθηκε και μαστιγώθηκε.

Στην Περιστερώνα υπάρχει το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που φιλοξενείται από την Αρχιεπισκοπή Αρσινόης και φιλοξενεί εικόνες και άμφια, καθώς και άλλα αντικείμενα από τα χωριά της περιοχής. Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής χτίστηκε στο νότιο κλίτος της ερειπωμένης Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Χρυσοπολίτισσας.

Στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο, η συλλογή του οποίου μπορεί άνετα να συγκριθεί μ΄ αυτή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ. Στη Γεροσκήπου υπάρχει η δεύτερη εκκλησία της Κύπρου με πέντε τρούλους, καθώς και σημαντικές τοιχογραφίες, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Στην Αχέλεια συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Θεοδοσίου με σημαντικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, μία εκ των οποίων απεικονίζει τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο μαζί μ΄ ένα πορτραίτο των δωρητών.

Η διαδρομή στη συνέχεια περνά από τις εκκλησίες της Παναγίας της Καθολικής στα Κούκλια, το Ασκητήριο «Παλαιό Έγκλειστρο» στη Σουσκιού και τελειώνει στην Πάνω Αρχιμανδρίτα και το Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων.

Συνολικό μήκος διαδρομής: 53 χλμ.

Σχετικά Άρθρα

Γενική Διαδρομή Β προς Ανατολή Θρησκευτική Διαδρομή Αυτή η γενική διαδρομή καλύπτει ολόκληρο…
Γενική Διαδρομή Α προς Δύση Θρησκευτική Διαδρομή Η διαδρομή αυτή είναι γενική, πράγμα…
3η Τοπική Διαδρομή Πάφου Θρησκευτική Διαδρομή Όπως και στην περίπτωση των άλλων…
2η Τοπική Διαδρομή Πάφου Θρησκευτική Διαδρομή Η δεύτερη εκκλησιαστική τοπική διαδρομή της…
1η Τοπική Διαδρομή Πάφου Θρησκευτική Διαδρομή Η περιοχή της Πάφου είναι γεμάτη…
3η Τοπική Διαδρομή Λεμεσού Θρησκευτική Διαδρομή Η πρώτη στάση της διαδρομής αυτής…
2η Τοπική Διαδρομή Λεμεσού Θρησκευτική Διαδρομή Η δεύτερη διαδρομή Λεμεσού ξεκινάει από…
1η Τοπική Διαδρομή Λεμεσού Θρησκευτική Διαδρομή Αυτή η διαδρομή ξεκινάει από το…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input