fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Πολιτισμός»Αξιοθέατα & Μνημεία»Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας
Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας
Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας

Η Αμαθούντα ήταν μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις-βασίλεια της Κύπρου, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο ήρωας Θησέας άφησε την εγκυμονούσα Αριάδνη για να την φροντίσουν οι ντόπιες γυναίκες. Ήταν επίσης ένας σημαντικός τόπος λατρείας της θεάς Αφροδίτης-Αστάρτης.

Υπάρχουν διάφορα και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αγοράς, των Δημόσιων Λουτρών, του Ναού της Αφροδίτης, Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών και αρκετών τάφων.

Η Αγορά βρίσκεται στην κάτω πόλη. Στην αρχαιότητα ήταν το παραδοσιακό κομβικό σημείο για τις εμπορικές και πολιτικές δραστηριότητες. Τα γύρω κτίρια διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή της πόλης. Κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο η Αγορά ήταν οργανωμένη γύρω από ένα μεγάλο πλακόστρωτο δικαστήριο. Τρεις στοές καταλαμβάνουν τις άλλες τρεις πλευρές. Η στοά δυτικά άνοιγε προς το δικαστήριο μέσω 13 δωρικών κιόνων και κατέληγε στην βόρεια άκρη της σ΄ ένα συντριβάνι (ή αλλιώς Νυμφαίο), το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε στέρνα. Υπήρχαν κτίρια και πίσω από τη βόρεια στοά, τα οποία είναι πολύ κατεστραμμένα και φαίνεται να είχαν αποτελέσει τα πιο σημαντικά διοικητικά ή θρησκευτικά κτίρια της περιοχής.

Η περιοχή νότια της Αγοράς περιλαμβάνει ένα δημόσιο λουτρό (βαλανείον), το οποίο αποτελείται από ένα κλειστό κυκλικό χώρο και παραρτήματα. Το λουτρό μαζί με ένα τμήμα της δυτικής στοάς της Αγοράς κατασκευάστηκαν κατά την Ελληνιστική Περίοδο και αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή.

Επίσης στον χώρο βρίσκεται και ο Ναός της Αφροδίτης, στην κορυφή ενός λόφου στην Ακρόπολη της Αμαθούντας. Αναθήματα που χρονολογούνται στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ.  αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ιερού στην περιοχή. Ανά τους αιώνες ο Ναός της Αφροδίτης ήταν ένας κλειστός ιερός χώρος για τελετές και τάματα γύρω από τον βωμό. Ίσως υπήρξαν και άλλα κτίρια στην περιοχή, αλλά η λατρεία της θεάς δεν λάμβανε χώρα μέσα σε ένα συγκεκριμένο κτίριο.

Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν επίσης και δύο τεράστιοι πέτρινοι κρατήρες (μεγάλα μονολιθικά δοχεία), τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από τα τέλη της Αρχαϊκής Περιόδου. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι στα μέσα του 19ου αιώνα και σήμερα έχει αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο αντίγραφο.

Πιστεύεται επίσης ότι υπήρχαν δύο ακόμη ναοί στο χώρο της Ακρόπολης της Αμαθούντας, ένας αφιερωμένος στον Άδωνη και ο άλλος στον Ηρακλή.

Τα διάφορα ευρήματα προέρχονται από διάφορους τάφους και χρονολογούνται από την Αρχαϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή και Χριστιανική Περίοδο. Βρέθηκαν στην Ακρόπολη και το κάτω τμήμα της πόλης, καθώς και σε πέντε παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

Ο χώρος συνδέεται με την Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη.

Περιοχή: Λεμεσός
Διεύθυνση: Περιοχή Αμαθούντας, 11 χλμ. ανατολικά του κέντρου της Λεμεσού
Τηλ. Επικοινωνίας: Τηλ: +357 25 635 226
Ώρες Λειτουργίας: 16 Σεπτεμβρίου - 15 Απριλίου, καθημερινά: 08.30 - 17:00
16 Απριλίου - 15 Σεπτεμβρίου, καθημερινά: 08:30 - 19:30
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο.
Κλειστός στις 25 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου και Κυριακή του Πάσχα.
Τιμή Εισόδου: €2,50
Για οργανωμένες ομάδες των 10 ή περισσότερων ατόμων, υπάρχει μια μείωση του 20% στην τιμή εισόδου.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να εκδώσει ειδικές κάρτες εισόδου για όλα τα μουσεία και αρχαία μνημεία: (1) Μονοήμερη κάρτα - €8,50, τριήμερη κάρτα (3) - €17,00, εφταήμερη (7) κάρτα - €25,00.
Πρόσβαση Αναπήρων: Προσβάσιμος χώρος σε άτομα με τροχοκάθισμα. Διαθέτει τουαλέτες για άτομα με αναπηρίες.
Ιστοσελίδα: www.mcw.gov.cy/da
  Οι ώρες λειτουργίας, καθώς και η τιμή εισόδου υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψή τους.

 

VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.