fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Maritime»Κρουαζιέρες»Ανακαλύψτε τις περιοχές της Κύπρου
Ανακαλύψτε τις περιοχές της Κύπρου
Ανακαλύψτε τις περιοχές της Κύπρου

Λευκωσία… η χιλίων χρόνων πρωτεύουσα στην καρδιά της χώρας

Με πληθυσμό 333.800 (2013 - στο ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία κομμάτι της Λευκωσίας), η Λευκωσία, η πρωτεύουσα, είναι μια οχυρωμένη πόλη που πλαισιώνεται από φοίνικες. Η Λαϊκή Γειτονιά, το αναπαλαιωμένο τμήμα της παλιάς πόλης, φιλοξενεί παραδοσιακές ταβέρνες, καθώς και καταστήματα που πωλούν χειροτεχνήματα. Η πόλη φιλοξενεί το Κυπριακό Μουσείο (Αρχαιολογικό), το Εθνογραφικό Μουσείο της Κύπρου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Αγώνος, την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης και το Σπίτι του Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.

Λεμεσός... ένα πανηγύρι παραλιών, φρούριων και φεστιβάλ

Η Λεμεσός - πληθυσμός 239.700 (2013) - έχει γίνει το κύριο λιμάνι της χώρας. Στην καρδιά της πόλης, κοντά στο παλιό λιμάνι, βρίσκεται το Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο επιβλητικό φρούριο, όπου το 1191 ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας. Πλαισιωμένη από μεγάλες εκτάσεις με εσπεριδοειδή και αμπελώνες, η Λεμεσός είναι ο χώρος της ετήσιας Γιορτής του Κρασιού, που πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο. Σε μικρή απόσταση δυτικά από το κέντρο της Λεμεσού βρίσκεται το Κάστρο Κολοσσίου, το Αρχαίο Κούριο και το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη.

Λάρνακα ... η πύλη του νησιού και ένα σημείο εισόδου στην περιπέτεια

Η Λάρνακα - πληθυσμός 145.900 (2013) - όπου βρίσκονται το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο και το δεύτερο λιμάνι του νησιού, είναι κοντά στο χώρο του Αρχαίου Κιτίου, ένα σημαντικό λιμάνι των προχριστιανικών χρόνων. Ο Λάζαρος, που ο Χριστός είπε ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς, είναι θαμμένος στην κρύπτη της υπέροχης βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου. Το Σάββατο, οκτώ ημέρες πριν από το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα η εικόνα του Αγίου Λαζάρου μεταφέρεται στους δρόμους σε ετήσια πομπή κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της πόλης, στις Φοινικούδες.

Πάφος… γενέτειρα της Αφροδίτης, του Άδωνι, του Διόνυσου και τυχερών θνητών

Πάφος - πληθυσμός 91.200 (2013). Η Κάτω Πάφος, η κάτω πόλη κοντά στο λιμάνι, φιλοξενεί τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Νέας Πάφου - η ίδια χώρος των φημισμένων ρωμαϊκών ψηφιδωτών στις Οικίες του Διονύσου, του Θησέα, του Ορφέα και του Αιώνα. Απέναντι από το γραφικό λιμανάκι της Πάφου βρίσκεται το κάστρο της Πάφου, που χτίστηκε το 1592. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι μνημειώδεις Τάφοι των Βασιλέων και η Στήλη του Αγίου Παύλου. Τα στενά δρομάκια της Πάνω Πάφου φιλοξενούν πολλά μοντέρνα καταστήματα και εστιατόρια.

Τρόοδος ... μαγευτικά τοπία, γραφικά χωριά και πλούσια βυζαντινή κληρονομιά

Το χωριό Πλάτρες είναι το σημείο εκκίνησης για πολλά μονοπάτια τριγύρω στην οροσειρά του Τροόδους και στα προσεκτικά προστατευόμενα δάση με κέδρους και πεύκα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σημαντικά μοναστήρια, ιδιαίτερα ο Κύκκος, το πλουσιότερο στην Κύπρο που κτίστηκε τον 12ο αιώνα αλλά έχει αναπαλαιωθεί με υπέροχο τρόπο. Δέκα βυζαντινές εκκλησίες έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ χάρη στις καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες τους, μοναδικές στον κόσμο. Γραφικά χωριά αφθονούν στην περιοχή του Τροόδους, όπως Όμοδος, Πλάτρες και Κακοπετριά.

Αμμόχωστος... το καλάθι του κηπουρού με τις χρυσές παραλίες

Η Αμμόχωστος - πληθυσμός 47.400 (2013) - στη νοτιοανατολική γωνία της Κύπρου, είναι μια πλούσια αγροτική περιοχή με υπέροχες αμμώδεις παραλίες. Σημαντικά παραλιακά θέρετρα βρίσκονται στον Πρωταρά και την Αγία Νάπα - η τελευταία απολαμβάνει τη φήμη ενός από τους κορυφαίους διεθνείς προορισμούς για νυχτερινή ζωή στην Ευρώπη.