Κυκλική Ποδηλατική Διαδρομή Λευκωσίας
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Θεματικές Διαδρομές»Ποδηλατικές Διαδρομές»Κυκλική Ποδηλατική Διαδρομή Λευκωσίας
Κυκλική Ποδηλατική Διαδρομή Λευκωσίας
Κυκλική Ποδηλατική Διαδρομή Λευκωσίας

Αυτή η διαδρομή των 66 χιλιομέτρων προσφέρει στους ποδηλάτες την ευκαιρία να επισκεφθούν το Δάσος Μαχαιρά, καθώς και το Mοναστήρι του Μαχαιρά, όπως και το χώρο όπου ο ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικο-απελευθερωτικού Αγώνα του 1955 - 1959 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η διαδρομή ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο Αγίου Μάμα, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Λακατάμειας και Στροβόλου και μετά κατευθύνεται νότια περνώντας από τα χωριά Κάτω και Πάνω Δευτερά. Απ΄ εκεί πηγαίνει κατά μήκος του παλιού δρόμου προς Ψημολόφου, όπου διέρχεται από γεωργική γη για να φτάσει στα χωριά Επισκοπή και Πολιτικό, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς το χωριό Φιλάνι και στη συνέχεια στο Μαχαιρά.

Η διαδρομή από το χωριό Πολιτικό μέχρι το Μοναστήρι του Μαχαιρά είναι σταθερά ανηφορική, ενώ το κομμάτι από το χωριό Φιλάνι προς το Μοναστήρι του Μαχαιρά είναι χωματόδρομος. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων έξω από το χωριό Πολιτικό ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο χωριό Λαζανιάς, ενώ ο δρόμος στα αριστερά οδηγεί στο Εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης και στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Μοναστηριού του Μαχαιρά. Μια μικρή ανηφόρα περίπου 3 χιλιόμετρα οδηγεί στο λατομείο του Μαχαιρά - το σημείο εκκίνησης μιας πολύ δύσκολης ανάβασης καθόλη τη διαδρομή μέχρι το Μοναστήρι. Λίγο πριν το Μοναστήρι είναι το υπόγειο κρησφύγετο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ο δρόμος απ΄ εκεί είναι άσφαλτος. Δυτικά της μονής - και προς τα δεξιά - είναι ο δρόμος που οδηγεί στα χωριά Λαζανιάς, Γούρι και Φαρμακάς, και στη συνέχεια ενώνεται με την Ποδηλατική Διαδρομή Λευκωσία - Πιτσιλιά. Αυτή η διαδρομή συνεχίζει προς τα αριστερά και ανατολικά, πριν ακόμα μια φορά στραφεί προς τα βόρεια και αρχίσει την κατάβαση. Μετά από 6 περίπου χιλιόμετρα περνάει από το Εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου και 3 χιλιόμετρα πιο κάτω φτάνει στον Εκδρομικό Χώρο της Μάντρας του Καμπιού, όπου είναι διαθέσιμες δημόσιες τουαλέτες και νερό. Αυτή είναι η επίσημη διαδρομή της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Κύπρου για τη διαδρομή των 7 χιλιομέτρων στην κατηγορία της ορεινής ποδηλασίας. Είναι επίσης και ο χώρος για τον διεθνή αγώνα «Αυξέντια». Μετά τον κατασκηνωτικό χώρο, η διαδρομή κινείται ανατολικά για 6 χιλιόμετρα σε χωματόδρομο προς το χωριό Λυθροδόντας. Στις παρυφές του χωριού, η διαδρομή στρίβει βόρεια προς Αναλιόντα, Τσέρι και Στρόβολο. Η Λεωφόρος Στροβόλου οδηγεί πίσω στην Λευκωσία.

Αφετηρία: Ανισόπεδη διασταύρωση Αγίου Μάμα
Τέρμα: Κυκλικός Κόμβος οδός Τσερίου
Συνολική Απόσταση: 66 χλμ.
Τρέχον κάθετο ύψος: 705 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Σχετικά δύσκολη διαδρομή, με σταδιακή ανάβαση για περίπου 15 χλμ. Απαιτείται ένα ορειβατικό ποδήλατο με τουλάχιστον 21 ταχύτητες.
Συνθήκες Δρόμου: Μια ποικιλία επιφανειών.

 

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input