Αλυκή Ακρωτηρίου
Ελληνικά
Αλυκή Ακρωτηρίου
Αλυκή Ακρωτηρίου

Η Αλυκή Ακρωτηρίου βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λεμεσού και είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στο νησί. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της ανατολικής Μεσογείου.

Η λίμνη έχει έκταση 10,65 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεμίζει με νερό κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά την περίοδο Νοεμβρίου και Μαρτίου. Ανάμεσα σ΄ αυτά περιλαμβάνονται σμήνη χιλιάδων φλαμίγκο (Phoenicopterus roseus), γερανοί, αρπακτικά πτηνά και παρυδάτια μεταναστευτικά πουλιά - για τα οποία η βάθους 30 εκατοστών λίμνη αποτελεί μια ευπρόσδεκτη στάση. Στο βαθύτερο σημείο της η λίμνη είναι περίπου 1 μέτρο και στο χαμηλότερο επίπεδο είναι 2,7 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Το πιο βασικό στοιχείο της τροφικής αλυσίδας στο οικοσύστημα της λίμνης είναι η μικρή γαρίδα (Branchinella spinosa), στην οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ζωή στον βιότοπο. Όταν τα φλαμίνγκο και τα άλλα υδρόβια πουλιά δεν βρίσκουν άλλες γαρίδες εγκαταλείπουν την αλυκή και συνεχίζουν το ταξίδι τους, είτε στην Αλυκή της Λάρνακας ή νότια, προς την Αφρική.

Το νερό της Αλυκής Ακρωτηρίου έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι από την Αλυκή της Λάρνακας. Η Αλυκή Ακρωτηρίου είναι ένας σημαντικός φυσικός βιότοπος πλαισιωμένος με καλαμιώνες. Συνήθως ξηραίνεται το καλοκαίρι, αλλά όχι πάντα και οι γεωλόγοι υποθέτουν ότι η λίμνη σχηματίστηκε μετά τη σταδιακή ένωση μιας υπεράκτιας νησίδας με την ηπειρωτική χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Περιβαλλοντικό Κέντρο Τροόδους Το Περιβαλλοντικό Κέντρο βρίσκεται κοντά στην…
Βοτανικός Κήπος Τροόδους Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους βρίσκεται σε…
Γεωπάρκο Τροόδους Το Γεωπάρκο Τροόδους άνοιξε το 2015,…
Κοιλάδα των Κέδρων Η μαγευτική ορεινή τοποθεσία της Κοιλάδας…
Αλυκή Ακρωτηρίου Η Αλυκή Ακρωτηρίου βρίσκεται νοτιοδυτικά της…
Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο και Κέντρο Πληροφόρησης Ακρωτηρίου Το Κέντρο βρίσκεται στην κοινότητα Ακρωτηρίου…
Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας / Κέντρο Επισκεπτών Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται…
Αλυκή Λάρνακας Η Αλυκή της Λάρνακας είναι η…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input