fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Ύπαιθρος»Πολιτιστικές Διαδρομές»Πολιτιστική Διαδρομή: Κύπρος - Βενετία
Πολιτιστική Διαδρομή: Κύπρος - Βενετία
Πολιτιστική Διαδρομή: Κύπρος - Βενετία

Τα κατάλοιπα των Βενετών στην Κύπρο

Ανακαλύψτε σε μια ιστορική διαδρομή αυτό που αποκαλύπτει τους ισχυρούς δεσμούς, την πολιτισμική επιρροή και τη στενή σχέση της Κύπρου με τη Βενετία, μια σχέση η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Μέσα από διάφορες διαδρομές στο νησί θα απολαύσετε την ανακάλυψη της αρχιτεκτονικής, των εκκλησιών, μνημείων και μουσείων που μαρτυρούν την ιστορία των Βενετών στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα μέχρι την Αναγέννηση, αρχής γενομένης από τη Βυζαντινή Περίοδο, όταν ο αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός το 1147 εκχώρησε το δικαίωμα στους Ενετούς να εμπορεύονται και να εγκαθίστανται στο νησί.

Η κατάκτηση του νησιού από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και η μετατροπή του σ΄ ένα κράτος κυβερνούμενο από τη Φράγκικη δυναστεία των Λουζινιανών, είχε ως αποτέλεσμα οι περιουσίες των Ενετών να κατασχεθούν από το Στέμμα κατά τα έτη 1191-1192, με τις εντάσεις μεταξύ του Δήμου της Βενετίας και του Βασιλείου της Κύπρου να διαρκούν μέχρι το 1302.

Με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων το 1302, ακολούθησε μια περίοδος προοδευτικής διάδοσης της ιταλικής επιρροής στο Φράγκικο Βασίλειο, με την οικογένεια Κορνάρο να γίνεται ένας από τους κύριους υποστηρικτές της δυναστείας των Λουζινιανών.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Ιακώβου Β' άνοιξε τον δρόμο για την ενθρόνιση της Αικατερίνης Κορνάρο το 1474 και την έναρξη της άμεσης κυριαρχίας της Βενετίας στην Κύπρο, η οποία έγινε επαρχία της ενετικής θαλάσσιας αυτοκρατορίας. Η Κύπρος διοικούνταν απευθείας από τη Βενετία και η περίοδος 1474-1570 υπήρξε αναμφίβολα η περίοδος κατά την οποία οι δεσμοί μεταξύ Βενετίας και Κύπρου ήταν ιδιαίτερα στενοί.

Η επίσημη ένταξη της Κύπρου στο Dominio daΜαρ το 1489 ενίσχυσε τη διείσδυση του ιταλικού πολιτισμού στο νησί μέσα από λογοτεχνικές, φιλοσοφικές και αισθητικές αξίες και οι εκκλησίες διακοσμήθηκαν από ζωγράφους, οι οποίοι άντλησαν την έμπνευσή τους από την Ιταλία.

Η οθωμανική κατάκτηση του νησιού το καλοκαίρι του 1570 έθεσε τέλος στην Ενετοκρατία στην Κύπρο και αποσύνδεσε το νησί από την ιταλική επιρροή, ενώ οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βενετίας συνεχίστηκαν μέχρι τον 18ο αιώνα.

Μέσω των πολιτιστικών διαδρομών Κύπρου-Βενετίας, υπάρχει μια πληθώρα ευκαιριών για να επισκεφθείτε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες σ΄ ολόκληρο το νησί. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο πλήρες ενημερωτικό φυλλάδιο με λεπτομέρειες για την ενετική ιστορία του νησιού, καθώς και όλες τις σχετικές τοποθεσίες σε κάθε περιοχή, πατήστε εδώ.