Μοναχισμός και Ασκητισμός - Διαδρομή Δ Θρησκευτική Διαδρομή
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Ύπαιθρος»Θρησκευτικές Διαδρομές»Μοναχισμός και Ασκητισμός - Διαδρομή Δ Θρησκευτική Διαδρομή
Μοναχισμός και Ασκητισμός - Διαδρομή Δ Θρησκευτική Διαδρομή
Μοναχισμός και Ασκητισμός - Διαδρομή Δ Θρησκευτική Διαδρομή

Η περιοχή της Λεμεσού είναι πολύ σημαντική σε σχέση με την ιστορία του Βυζαντίου και τη βυζαντινή τέχνη, αν και ιδιαίτερη αναφορά μπορεί να γίνει και για τη σχέση της με τον Μοναχισμό. Σήμερα, μόνο 12 μοναστήρια έχουν διασωθεί στην περιοχή της Λεμεσού, εννέα από τα οποία κατοικούνται από μοναχούς ή μοναχές.

Διαδρομή: Ακρωτήρι - Όμοδος - Μονάγρι - Λεύκαρα - Μέσα Ποταμός - Αψιού - Κελλάκι - Άγιος Αθανάσιος.

Κοντά στο Ακρωτήρι βρίσκεται το παλιότερο μοναστήρι της περιοχής, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, αν κι είναι περισσότερο γνωστό ως το «Μοναστήρι Tων Γάτων». Εκτιμάται ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από την Αγία Ελένη. Η Αγία Ελένη συνδέεται επίσης με την ίδρυση πολλών άλλων Μονών, όπως αυτή του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος, όπου διατηρείται ένα κομμάτι από το σχοινί που έδενε τον Χριστό πάνω στο σταυρό. Οι καλύτερες ξυλόγλυπτες οροφές της Κύπρου βρίσκονται στη Μονή στο Όμοδος. Αν και έρημο, το μοναστήρι στην Ανώγυρα είναι της Παλαιοχριστιανικής Περιόδου.

Μνημεία: Μονή του Αγίου Νικολάου «Των Γάτων», Ακρωτήρι - Μονή Τιμίου Σταυρού, Όμόδος - Μονή Τιμίου Σταυρού, Ανώγυρα - Μονή Παναγίας της Αμασγούς & Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Μονάγρι - Μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, Λεύκαρα - Μονή Τιμίου Προδρόμου, Μέσα Ποταμός - Μονή Παναγίας της Αμιρούς, Αψιού - Μονή Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής του Γλωσσά, Κελλάκι - Μονή της Παναγίας της Σφαλαγγιώτισσας, Άγιος Αθανάσιος.

REPUBLIC OF CYPRUS              EUROPEAN UNION              EU STRUCTURAL FUNDS              CYPRUS TOURISM ORGANIZATION

Η ιστοσελίδα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σχετικά Άρθρα

Η καρδιά της θρησκείας Γη αιθέρια και ευλογημένη … οι…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input