fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Ύπαιθρος»Θρησκευτικές Διαδρομές»Η Βυζαντινή Tέχνη στην Κύπρο (Δυτική Διαδρομή) Θρησκευτική Διαδρομή
Η Βυζαντινή Tέχνη στην Κύπρο (Δυτική Διαδρομή) Θρησκευτική Διαδρομή
Η Βυζαντινή Tέχνη στην Κύπρο (Δυτική Διαδρομή) Θρησκευτική Διαδρομή

Η Βυζαντινή Τέχνη υπάρχει παντού στην Κύπρο κι η ιδιαίτερα καλή κατάσταση των εν λόγω δειγμάτων της τέχνης αυτής (κυρίως οι τοιχογραφίες) καθιστούν την Κύπρο κέντρο μελέτης της Βυζαντινής Τέχνης. H τέχνη των πρώτων χριστιανικών αιώνων διασώζεται μέχρι τις μέρες μας χάρη στα ψηφιδωτά τριών εκκλησιών - δύο εκ των οποίων βρίσκονται στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα του νησιού.

Η βασική δυτική διαδρομή είναι: Λευκωσία - Περιστερώνα - Καλοπαναγιώτης - Μονή Παναγίας του Κύκκου - Παναγία Χρυσσορογιάτισσα - Τάλα - Έμπα - Κάτω Πάφος - Γεροσκήπου - Τίμη - Κούκλια - Κούριο - Κολόσσι - Λεμεσός - Πυργά - Πέρα Χωριό και Λευκωσία.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι, ενώ η Κύπρος κατακτήθηκε από πολλούς λαούς, όχι μόνο διατήρησε τα μνημεία της αλλά συνέχισε να φτιάχνει κι άλλα με κάποιες μόνο επιρροές από τους διάφορους κατακτητές. Η βυζαντινή τέχνη εμφανίστηκε στο νησί το 726 - 843 μ.Χ., αν και λόγω της εικονομαχίας το πιο σημαντικό μνημείο το οποίο έχει διασωθεί είναι το στολίδι του ανατολικού από τους πέντε τρούλους της εκκλησίας στη Γεροσκήπου. Από τον 10οαιώνα μέχρι και σήμερα η βυζαντινή τέχνη άνθισε και διατηρήθηκε. Όλα τα προτεινόμενα μνημεία της διαδρομής θεωρούνται σημαντικά. Στην Περιστερώνα θα συναντήσετε την άλλη εκκλησία με πέντε τρούλους εκ των δυο που σώζονται στο νησί.

Μνημεία: Εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, Μονή Χρυσορογιάτισσας στην Πάνω Παναγιά, Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Τάλα, Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας στην Έμπα, Εκκλησία Αγίας Κυριακής στην Πάφο, Εκκλησία Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, Εκκλησία Αγίας Σοφίας στην Τίμη, Εκκλησία Παναγίας Καθολικής στα Κούκλια, Εκκλησία Αγίου Ευσταθίου στο Κολόσσι, Μονή Τιμίου Σταυρού στο Σταυροβούνι, Βασιλικό παρεκκλήσι στα Πυργά και Εκκλησίες Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητριανού στο Δάλι.

Συνολικό μήκος διαδρομής: 280 χλμ.