fbpx
EL
Χωριό Λυσός
Χωριό Λυσός

Το χωριό Λυσός βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου, σε μέσο υψόμετρο 560 μέτρων και περίπου 36 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο χωριό ακολουθώντας τη διαδρομή B07 και στη συνέχεια το E723. Το χωριό υπήρχε από τα Μεσαιωνικά Χρόνια με μύθους από τον Μεσαιωνικό ήρωα Διγενή, που ακόμα λέγονται στην περιοχή.

Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους ελληνικούς οικισμούς της Μικράς Ασίας, τους οποίους μετέφεραν στην Κύπρο έποικοι. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, όπου ανευρέθηκαν τάφοι λαξευμένοι με πέτρα και γεωμετρικά αγγεία.

Το χωριό είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή της Πάφου, αφού η επικράτειά του εκτείνεται μέχρι και την κορυφή του Δάσους Πάφου, όπου ένα σπάνιο είδος αρπακτικών πουλιών - ο σπιζαετός - μπορεί να εντοπιστεί, μαζί με το ντροπαλό και σπάνιο αγρινό κι ένα ενδημικό είδος άγριου προβάτου που απαντάται αποκλειστικά στο νησί.

Τα αξιοθέατα ενδιαφέροντος του χωριού περιλαμβάνουν ορισμένες παλιές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής εκκλησίας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Χρυσελεούσας και η οποία κατασκευάστηκε γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα ή στις αρχές του 16ου αιώνα. Η εκκλησία πιστεύεται ότι αρχικά ήταν αρχικά ναός των Λατίνων, δεδομένου ότι οι δύο πόρτες του είναι διακοσμημένες με διάφορα οικόσημα.

Το χωριό είναι επίσης γνωστό σε τοπικό επίπεδο για το μοναδικό, παραδοσιακό έδεσμα της «Μαξίλλες» - ένα είδος ξερού σύκου που καταναλώνεται ως γλυκαντική ουσία, ή τρώγεται σε συνδυασμό με αμύγδαλα ή καρύδια.

 

VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.