Το πανέμορφο χωριό Κοιλάνι βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού σε υψόμετρο 820 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή «Κρασοχώρια» και σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη της Λεμεσού. Στο χωριό οδηγεί ο δρόμος Β8 και στη συνέχεια ο δρόμος F606. Επίσης, μπορεί κανείς να φτάσει στο Κοιλάνι ακολουθώντας και τον δρόμο E601 και ακολούθως τον δρόμο F606.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς πήρε το χωριό το όνομά του. Σύμφωνα με μια εκδοχή το χωριό ήταν κάποτε γνωστό ως «Κούριον» από το γιο του μυθικού βασιλιά της Κύπρου Κινύρα - ένα όνομα που κράτησε μέχρι τη Βυζαντινή Περίοδο. Κατά τη Φραγκοκρατία μετονομάστηκε σε Κοιλάνι. Μια δεύτερη θεωρία λέει ότι προέρχεται από την αρχαία πόλη Κυλλήνη της Πελοποννήσου στην Ελλάδα, απ΄ όπου κατάγονταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Μια τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι το όνομα μπορεί να προέρχεται από τη θέση του χωριού σε μια κοιλάδα.
Το Κοιλάνι είναι ένας από τα κύριους καλλιεργητές σταφυλιών του νησιού, κι είναι διάσημο για τα κρασιά του και τα παράγωγα προϊόντα του σταφυλιού, καθώς και τα αρωματικά «αρκατένα» (είδος κουλουριού με μαγιά) και τις γλυκές «γλυσταρκές».
Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της λαϊκής αρχιτεκτονικής με τα σπίτια του να είναι διακοσμημένα με κεραμικά πλακάκια, επίπεδες στέγες, γραφικές σοφίτες, καμάρες και διακοσμημένα πλαίσια, με τοίχους κατασκευασμένους από τον τοπικό σκαλιστό ασβεστόλιθο. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα παλιά παραδοσιακά πήλινα πιθάρια στις αυλές, ενώ ορισμένα εξακολουθούν να διατηρούν τον παλαιό εξοπλισμό τους για την παραγωγή οίνου ή την απόσταξη του δυνατού οινοπνεύματος της ζιβανίας.
Τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα περιλαμβάνουν διάφορες εκκλησίες, όπως η εκκλησία του Μονογενή και το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρης, που βρίσκεται κάτω από ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια του νησιού κι έχει ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη αρχιτεκτονική και σημαντικές τοιχογραφίες. Η αμπελουργία και τα εκκλησιαστικά μουσεία, το ελαιοτριβείο και τα οινοποιεία είναι επίσης σημαντικά αξιοθέατα, ενώ το χωριό αποτελεί επίσης τον ιδανικό και ειδυλλιακό προορισμό για αγροτουρισμό.
Η Ετήσια Γιορτή του Σταφυλιού πραγματοποιείται στο χωριό την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, καθώς επίσης και στα μέσα Νοεμβρίου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν πώς οι ντόπιοι παρασκευάζουν τα παραδοσιακά εδέσματα από χυμό σταφυλιών και να τα δοκιμάσουν. Παρουσιάζεται επίσης πρόγραμμα λαϊκής ψυχαγωγίας καθώς και γευσιγνωσίας.