fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Ύπαιθρος»Χωριά»Χωριό Κούκλια
Χωριό Κούκλια
Χωριό Κούκλια

Το χωριό των Κουκλιών βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου κι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 85 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μόλις 16 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Πάφου, στα Κούκλια μπορεί κανείς να φτάσει μέσω του δρόμου F616, είτε από το B06 ή από τον δρόμο A06 και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου.

Το χωριό βρίσκεται στο χώρο όπου βρισκόταν κάποτε το αρχαίο βασίλειο της Παλαίπαφου (παλιά Πάφος). Η Παλαίπαφος ήταν ένας από τους πιο φημισμένους χώρους προσκυνήματος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, όπου βρισκόταν το Ιερό της Πάφιας Αφροδίτης. Οι ανασκαφές στο χωριό έχουν αποκαλύψει το περίφημο Ιερό της Παφίας Αφροδίτης, τα ερείπια των οχυρώσεων της Παλαίπαφου, το ύψωμα του νεκροταφείου καθώς και πολλούς τάφους. Πολλά αρχαία ευρήματα της περιοχής φυλάσσονται στο μουσείο του χωριού.

Όχι πολύ μακριά από το χωριό και λίγο πιο έξω από τη θάλασσα βρίσκεται ο επιβλητικός βράχος γνωστός ως «Πέτρα του Ρωμιού» ή Βράχος της Αφροδίτης και σηματοδοτεί το σημείο όπου - σύμφωνα με τον μύθο η Αρχαία Ελληνίδα θεά του έρωτα και της ομορφιάς, γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας.

Η σημασία που κατείχαν τα Κούκλια ήταν επίσης μεγάλη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αφού την εποχή των Λουζινιανών ιδρύθηκε και λειτούργησε ένα κέντρο παραγωγής ζάχαρης στην περιοχή. Ως ένα από τα μόλις τρία μεσαιωνικά εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο στο νησί, η περιοχή των Κουκλιών ήταν πολύ σημαντική εφόσον είναι από τις λίγες περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που έχει διατηρήσει όλα τα σημαντικά λειτουργικά στοιχεία του εργοστασίου αυτού, επιτρέποντας έτσι στους ερευνητές και τους αρχαιολόγους να μελετήσουν εις βάθος την κατασκευή που επέζησε ανά τους αιώνες και να κατανοήσουν πώς λειτουργούσαν τα εργοστάσια ζάχαρης των Λεβαντίνων.

Ανάμεσα στις εκκλησίες του χωριού, οι πιο σημαντικές είναι αφιερωμένες στην Παναγία Οδηγήτρια και στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Η πρώτη είναι μια σταυροειδής τύπου εκκλησία του 13ου αιώνα με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Η δεύτερη είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού κι αξίζει να την επισκεφτείτε στις 17 Οκτωβρίου, όταν γίνεται ένα μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου.

Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λέξη «κουβούκλιo», που σημαίνει «καμπίνα» από τους βυζαντινούς αξιωματούχους, οι οποίοι φρουρούσαν τους θαλάμους του αυτοκράτορα. Εκτός από τα αρχαία μνημεία του, το χωριό έχει γραφική και καταπράσινη όψη και παράγει διάφορα φρούτα κι άλλες καλλιέργειες.

VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.