Χωριό Λόφου
Ελληνικά
Χωριό Λόφου
Χωριό Λόφου

Το μικρό χωριό της Λόφου βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού σε υψόμετρο 780 μέτρων και μόλις 26 χλμ. από την πόλη της Λεμεσού. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στην Λόφου ακολουθώντας τον δρόμο Β8 και στη συνέχεια το δρόμο F617, είτε ακολουθώντας τον δρόμο E601 και ακολούθως τον δρόμο F617.

Το χωριό πήρε το όνομά του από τη θέση του στην κορυφή ενός λόφου και έχει διατηρήσει το όνομά του από τα βυζαντινά χρόνια. Είναι γνωστό για την όμορφη, παλιά αρχιτεκτονική του και τα πολλά ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια του.

Το φυλλώδες περιβάλλον αυτού του γραφικού και παραδοσιακού χωριού αποτελεί το καταφύγιο αμπελιών και αμυγδαλιών, προσφέροντας την ευκαιρία για αγροτουρισμό σ΄ ένα ήσυχο και όμορφο περιβάλλον.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού είναι ένα μικρό αγροτικό μουσείο, το παλιό σχολείο της Λόφου κι η παραδοσιακή βρύση της Ελιτζής, που χρονολογείται από το 1842. Η βρύση αποτελεί το σημείο απ΄ όπου οι κάτοικοι της Λόφου προμηθεύονταν με νερό στις παλιές ημέρες και αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους ζωής.

Το χωριό έχει επίσης δύο θρησκευτικά σημαντικά μνημεία: την εκκλησία του 19ου αιώνα του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το κοντινό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, του οποίου το εικονίδιο πιστεύεται ότι έχει θαυματουργές δυνάμεις για να σταματά τις βροχές που προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες των σιτηρών.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το χωριό γιορτάζει τη συγκομιδή του σταφυλιού μ΄ ένα Φεστιβάλ Σταφυλιού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους ντόπιους να παρασκευάζουν παραδοσιακά εδέσματα από χυμό σταφυλιών, καθώς επίσης και να τα δοκιμάσουν. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών καθώς και δοκιμής κρασιών. 

REPUBLIC OF CYPRUS              EUROPEAN UNION              EU STRUCTURAL FUNDS              CYPRUS TOURISM ORGANIZATION

Η ιστοσελίδα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input