Χωριό Άρσος
Ελληνικά
Χωριό Άρσος
Χωριό Άρσος

Το γραφικό χωριό Άρσος βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού και είναι χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Λαόνα σε υψόμετρο 850 μέτρων, μόλις 42 χλμ. από την πόλη της Λεμεσού. Για να φτάσει κανείς στο χωριό θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή Α6 και στη συνέχεια τη διαδρομή E601.

Οι κάτοικοι του χωριού Άρσους ασχολούνται με την τέχνη της οινοποίησης από την αρχαιότητα και το χωριό τους έχει αναπτυχθεί σ΄ ένα μεγάλο οινοπαραγωγικό χωριό με πλούσια αμπελουργική ιστορία.

Το όνομά του πιστεύεται ότι προέρχεται είτε από το Ιερό Άλσος της θεάς Αφροδίτης, όπου είναι χτισμένο το χωριό, είτε λόγω της θέσης του ως μια από τις τέσσερις πόλεις που ίδρυσε ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος προς τιμήν της Αρσινόης.

Τα σημαντικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το μονοπάτι της φύσης «Έξι Βρύσες» (που ενώνει έξι μεσαιωνικές βρύσες κατά μήκος του ποταμού), τις εκκλησίες κι ένα οινοποιείο. Το Άρσος αποτελεί επίσης έναν ειδυλλιακό προορισμό για  αγροτουρισμό.

Το χωριό πραγματοποιεί την Ετήσια Γιορτή του Σταφυλιού γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό του τρύγου, κατά την οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιών κι επίσης να τα δοκιμάσουν. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, καθώς και γευσιγνωσίας. Μια δεύτερη σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, είναι το θρησκευτικό πανηγύρι προς τιμήν του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος είναι και ο προστάτης άγιος του χωριού.

REPUBLIC OF CYPRUS              EUROPEAN UNION              EU STRUCTURAL FUNDS              CYPRUS TOURISM ORGANIZATION

Η ιστοσελίδα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Άλωνα Το παλιό χωριό Άλωνα βρίσκεται στην…
Χωριό Ευρύχου Το χωριό Ευρύχου βρίσκεται στην Επαρχία…
Χωριό Ανώγυρα Το γραφικό χωριό Ανώγυρα βρίσκεται στην…
Χωριό Αθηένου Το χωριό Αθηένου βρίσκεται στην περιοχή…
Χωριό Δρούσεια Το όμορφο μικρό χωριό Δρούσεια βρίσκεται…
Χωριό Αυγόρου Το χωριό Αυγόρου βρίσκεται στην Επαρχία…
Χωριό Αγρός Ο Αγρός βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Φικάρδου Το χωριό Φικάρδου βρίσκεται στην Επαρχία…