Χωριό Λιοπέτρι
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Ύπαιθρος»Χωριά»Χωριό Λιοπέτρι
Χωριό Λιοπέτρι
Χωριό Λιοπέτρι

Το χωριό Λιοπέτρι βρίσκεται στην Επαρχία Αμμοχώστου, είναι ένα από τα εύφορα γεωργικά χωριά της περιοχής (Κοκκινοχώρια), παράγει ζουμερά ρόδια και σύκα, ενώ η κύρια καλλιέργειά του είναι η φημισμένη κυπριακή πατάτα.

Το χωριό υπήρχε με την ίδια ονομασία από τους μεσαιωνικούς χρόνους και αναφέρεται ως «Ligopetri» σε παλιούς χάρτες. Ο Γάλλος ποιητής και τυχοδιώκτης Αρθούρος Ρεμπώ (1854 - 1891) εργάστηκε σ΄ ένα παλιό λατομείο που βρίσκεται στον γειτονικό Ποταμό του Λιοπετρίου, όπου τώρα υπάρχει ένα γραφικό αλιευτικό καταφύγιο.

Στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα περιλαμβάνονται τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού φτιαγμένα από τούβλα, λάσπη κι άχυρο και ένας αχυρώνας που ήταν ο τόπος μιας μεγάλης μάχης ανάμεσα στους ντόπιους και τα βρετανικά στρατεύματα στις 02 Σεπτεμβρίου 1958. Ο αχυρώνας αποτελεί τώρα μνημείο προς τιμήν των πεσόντων του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα (1955 - 1959).

Υπάρχουν επίσης δύο σημαντικές εκκλησίες: η μικρή εκκλησία με τρούλο του 16ου αιώνα αφιερωμένη στην Παναγία - η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με παραδοσιακό γλέντι - και η εκκλησία του 15ου αιώνα αφιερωμένη στον Άγιο Ανδρόνικο, με οκταγωνικό τρούλο και απομεινάρια από τοιχογραφίες στην αψίδα της.

REPUBLIC OF CYPRUS              EUROPEAN UNION              EU STRUCTURAL FUNDS              CYPRUS TOURISM ORGANIZATION

Η ιστοσελίδα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Άλωνα Το παλιό χωριό Άλωνα βρίσκεται στην…
Χωριό Ευρύχου Το χωριό Ευρύχου βρίσκεται στην Επαρχία…
Χωριό Ανώγυρα Το γραφικό χωριό Ανώγυρα βρίσκεται στην…
Χωριό Αθηένου Το χωριό Αθηένου βρίσκεται στην περιοχή…
Χωριό Δρούσεια Το όμορφο μικρό χωριό Δρούσεια βρίσκεται…
Χωριό Αυγόρου Το χωριό Αυγόρου βρίσκεται στην Επαρχία…
Χωριό Αγρός Ο Αγρός βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Φικάρδου Το χωριό Φικάρδου βρίσκεται στην Επαρχία…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input