Χωριό Αγρός
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Αγρός
Χωριό Αγρός
Χωριό Αγρός

Ο Αγρός βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλιάς και διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λεμεσού. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν εκεί ακολουθώντας το δρόμο Β8 (από τον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών), στη συνέχεια το δρόμο Ε801 και τέλος τον δρόμο F948.

Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα στα βουνά, με πανοραμική θέα. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το χωριό ιδανικό για αγροτουρισμό. Έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τα ήθη και έθιμά του. Είναι γνωστό επίσης για την ποικιλία των φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται εκεί.

Ο Αγρός είναι γνωστός για την καλλιέργεια των ρόδων, καθώς και για την παρασκευή εδεσμάτων και κυρίως παστών κρεάτων (λουκάνικα, λούντζα και χοιρομέρι), τις σπιτίσιες μαρμελάδας και γλυκά.  Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων αυτών σε ειδικά εργαστήρια, όπου γίνεται η απόσταξη του ροδέλαιου καθώς και η παρασκευή των γλυκών και των παστών κρεάτων.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους 40 μοναχούς που έφτασαν στην Κύπρο από την Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της περιόδου της εικονομαχίας και έδωσαν στο χωριό το όνομα του χωριού τους που άφησαν πίσω, «Μέγας Αγρός». Έχτισαν στο σημείο εκείνο ένα μοναστήρι όπου βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία της Παναγίας του Αγρού.

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Τρεις Ελιές Το χωριό Τρεις Ελιές βρίσκεται σε…
Χωριό Πλάτρες Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πολύστυπος Το χωριό Πολύστυπος βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πεδουλάς Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Παλαιχώρι Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Λεμύθου Η Λεμύθου βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Κυπερούντα Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην…
Χωριό Καλοπαναγιώτης Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input