Χωριό Λυθροδόντας
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Λυθροδόντας
Χωριό Λυθροδόντας
Χωριό Λυθροδόντας

Το μεγάλο και γραφικό χωριό Λυθροδόντας βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας, 31 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα. Για να φτάσει κανείς στο χωριό θα πρέπει να ακολουθήσει τον αυτοκινητόδρομο Β1 και στη συνέχεια την διαδρομή E103. Εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός ελαιόδεντρων στο νησί και το χωριό παράγει ανώτερης ποιότητας ελαιόλαδο.

Το χωριό υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και πιστεύεται ότι έχει πάρει το όνομά του από τον ιδρυτή του «Ερυθρόδοντα», δηλαδή  «το πρόσωπο που έχει κόκκινα δόντια». Ήταν ένα φέουδο υπό τη φραγκική και υπό τη βενετσιάνικη κατοχή και στους παλιούς χάρτες αναφέρεται ως «Litrodondi».

Εκτός από το να θαυμάσουν το όμορφο τοπίο του χωριού, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν τον παλιό αλευρόμυλο και το ελαιοτριβείο, τα οποία έχουν τώρα αποκατασταθεί και τα οποία παρέχουν την ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τα παλιά έθιμα του χωριού.

Ο Λυθροδόντας έχει επίσης αρκετές ενδιαφέρουσες εκκλησίες: την κεντρική εκκλησία του Αγίου Θεράποντα και τις εκκλησίες του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας. Στα νοτιοδυτικά του Λυθροδόντα βρίσκεται το παλαιό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το οποίο σήμερα είναι ιδιοκτησία της Μονής Μαχαιρά.

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Τρεις Ελιές Το χωριό Τρεις Ελιές βρίσκεται σε…
Χωριό Πλάτρες Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πολύστυπος Το χωριό Πολύστυπος βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πεδουλάς Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Παλαιχώρι Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Λεμύθου Η Λεμύθου βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Κυπερούντα Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην…
Χωριό Καλοπαναγιώτης Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input