Χωριό Άρσος
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Άρσος
Χωριό Άρσος
Χωριό Άρσος

Το γραφικό χωριό Άρσος βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού και είναι χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Λαόνα σε υψόμετρο 850 μέτρων, μόλις 42 χλμ. από την πόλη της Λεμεσού. Για να φτάσει κανείς στο χωριό θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή Α6 και στη συνέχεια τη διαδρομή E601.

Οι κάτοικοι του χωριού Άρσους ασχολούνται με την τέχνη της οινοποίησης από την αρχαιότητα και το χωριό τους έχει αναπτυχθεί σ΄ ένα μεγάλο οινοπαραγωγικό χωριό με πλούσια αμπελουργική ιστορία.

Το όνομά του πιστεύεται ότι προέρχεται είτε από το Ιερό Άλσος της θεάς Αφροδίτης, όπου είναι χτισμένο το χωριό, είτε λόγω της θέσης του ως μια από τις τέσσερις πόλεις που ίδρυσε ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος προς τιμήν της Αρσινόης.

Τα σημαντικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το μονοπάτι της φύσης «Έξι Βρύσες» (που ενώνει έξι μεσαιωνικές βρύσες κατά μήκος του ποταμού), τις εκκλησίες κι ένα οινοποιείο. Το Άρσος αποτελεί επίσης έναν ειδυλλιακό προορισμό για  αγροτουρισμό.

Το χωριό πραγματοποιεί την Ετήσια Γιορτή του Σταφυλιού γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό του τρύγου, κατά την οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιών κι επίσης να τα δοκιμάσουν. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, καθώς και γευσιγνωσίας. Μια δεύτερη σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, είναι το θρησκευτικό πανηγύρι προς τιμήν του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος είναι και ο προστάτης άγιος του χωριού.

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Τρεις Ελιές Το χωριό Τρεις Ελιές βρίσκεται σε…
Χωριό Πλάτρες Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πολύστυπος Το χωριό Πολύστυπος βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πεδουλάς Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Παλαιχώρι Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Λεμύθου Η Λεμύθου βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Κυπερούντα Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην…
Χωριό Καλοπαναγιώτης Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά…