Χωριό Λουβαράς
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Λουβαράς
Χωριό Λουβαράς
Χωριό Λουβαράς

Ο Λουβαράς βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού σε υψόμετρο 850 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους, στη γραφική περιοχή της Πιτσιλιάς και σε απόσταση μόλις 28 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Στο χωριό φτάνει κανείς ακολουθώντας τη διαδρομή E110.

Ο Λουβαράς είναι ένα από τα οινοπαραγωγικά χωριά του νησιού κι είναι ιδιαίτερα γνωστός για την κουμανταρία, το επιδόρπιο τοπικό κρασί.

Επί Φραγκοκρατίας το χωριό ανήκε στο αρχηγείο των Ιπποτών, η έδρα των οποίων ήταν στο Κολόσσι κοντά στη Λεμεσό και η παραγωγή της κουμανταρίας χρονολογείται έκτοτε. Το γλυκό αυτό κρασί παρασκευάζεται με τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού Ξυνιστέρι (λευκό) και το Μαύρο (κόκκινο).

Εκτός από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων σπιτιών - με τα ξύλινα μπαλκόνια και τις γραφικές σοφίτες - η παλιά εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μάμα (χτίστηκε το 1454) κι αποτελεί επίσης ένα ενδιαφέρον σημείο για να δουν οι επισκέπτες. Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία βρίσκεται ένα παλιό ελαιοτριβείο, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, ενώ υπάρχει επίσης ένας όμορφος εκδρομικός χώρος με την ονομασία «Κακομάλλης» που βρίσκεται 6 χλμ. από το χωριό.

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input