Χωριό Όμοδος
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Όμοδος
Χωριό Όμοδος
Χωριό Όμοδος

Το όμορφο χωριό Όμοδος, το οποίο είναι γνωστό για την παραγωγή κρασιού, βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού σε υψόμετρο 800 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους. Εντάσσεται στην πανέμορφη περιοχή των «Κρασοχωριών», μόλις 42 χλμ. από την πόλη της Λεμεσού. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο χωριό ακολουθώντας τη διαδρομή E601, είτε ακολουθώντας τους δρόμους Β8, E802 και στη συνέχεια F825. Το Όμοδος είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και γραφικά χωριά του νησιού.

Το χωριό υπάρχει από την Περίοδο της Φραγκοκρατίας και χαρακτηρίζεται ως «Homodos», και «Homoclos» σε παλιούς χάρτες, με το όνομά του να προέρχεται από την ελληνική λέξη «Οδού».

Διάσημο για το κρασί του και τη ζιβανία, τη χειροποίητη δαντέλα και τα «αρκατένα» του ψωμιά, το χωριό αυτό με τα ήσυχα περίχωρα είναι ιδανικό για αγροτουρισμό.

Παρά το μικρό του μέγεθος το Όμοδος έχει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Βρίσκονται όλα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους: η λιθόστρωτη πλατεία, τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια, τα τοπικά οινοποιεία, ένα μεσαιωνικό πατητήρι και το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού με τις παλιές εικόνες και τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα. Υπάρχει επίσης ένα μουσείο αφιερωμένο στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ καθώς και ένα κέντρο για τη διατήρηση της χειροποίητης δαντέλας κι ένα Μουσείο Εικόνων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το χωριό διοργανώνει ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά πανηγύρια στο νησί, αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Η γιορτή διαρκεί τρεις ημέρες και οι πωλητές συγκεντρώνονται στην όμορφη πλατεία μπροστά από το μοναστήρι για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους. Η πλατεία είναι επίσης η σκηνή όπου διαδραματίζονται πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του Πάσχα.

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Τρεις Ελιές Το χωριό Τρεις Ελιές βρίσκεται σε…
Χωριό Πλάτρες Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πολύστυπος Το χωριό Πολύστυπος βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πεδουλάς Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Παλαιχώρι Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Λεμύθου Η Λεμύθου βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Κυπερούντα Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην…
Χωριό Καλοπαναγιώτης Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input