Χωριό Βάσα Κοιλανίου
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Βάσα Κοιλανίου
Χωριό Βάσα Κοιλανίου
Χωριό Βάσα Κοιλανίου

Το γραφικό χωριό Βάσα Κοιλανίου βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού, σε υψόμετρο 750 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους και σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Στο χωριό οδηγεί ο δρόμος E601.

Η Βάσα Κοιλανίου είναι ένα από τα χωριά παραγωγής κρασιού της περιοχής του Τροόδους και γνωστό από την αρχαιότητα για τα αμπέλια του και τα κρασιά υψηλής ποιότητας.

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Βάσα», που σημαίνει δασική έκταση και συνδέεται με το γύρω τοπίο του χωριού. Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του ασβεστόλιθου, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τον παλιό αμπελουργικό εξοπλισμό του, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι παλιές πρέσες κρασιού και ζιβανίας, το οποίο είναι ένα δυνατό οινοπνευματώδες ποτό.

Τα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Μουσείο Εκπαίδευσης, το Μουσείο Ζιβανίας, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, ένα οινοποιείο, την κεντρική εκκλησία του χωριού, την Γέφυρα της Γερόβρυσης κι ένα μικρό μονοπάτι της φύσης κοντά στο χωριό.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου το χωριό γιορτάζει τη συγκομιδή του σταφυλιού με Φεστιβάλ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους ντόπιους να παρασκευάζουν παραδοσιακά εδέσματα από χυμό σταφυλιών και να δοκιμάσουν επίσης τα παραδοσιακά προϊόντα. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, καθώς και δοκιμή κρασιών.

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input