Χωριό Βάσα Κοιλανίου
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Βάσα Κοιλανίου
Χωριό Βάσα Κοιλανίου
Χωριό Βάσα Κοιλανίου

Το γραφικό χωριό Βάσα Κοιλανίου βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού, σε υψόμετρο 750 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους και σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Στο χωριό οδηγεί ο δρόμος E601.

Η Βάσα Κοιλανίου είναι ένα από τα χωριά παραγωγής κρασιού της περιοχής του Τροόδους και γνωστό από την αρχαιότητα για τα αμπέλια του και τα κρασιά υψηλής ποιότητας.

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Βάσα», που σημαίνει δασική έκταση και συνδέεται με το γύρω τοπίο του χωριού. Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του ασβεστόλιθου, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τον παλιό αμπελουργικό εξοπλισμό του, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι παλιές πρέσες κρασιού και ζιβανίας, το οποίο είναι ένα δυνατό οινοπνευματώδες ποτό.

Τα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Μουσείο Εκπαίδευσης, το Μουσείο Ζιβανίας, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, ένα οινοποιείο, την κεντρική εκκλησία του χωριού, την Γέφυρα της Γερόβρυσης κι ένα μικρό μονοπάτι της φύσης κοντά στο χωριό.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου το χωριό γιορτάζει τη συγκομιδή του σταφυλιού με Φεστιβάλ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους ντόπιους να παρασκευάζουν παραδοσιακά εδέσματα από χυμό σταφυλιών και να δοκιμάσουν επίσης τα παραδοσιακά προϊόντα. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, καθώς και δοκιμή κρασιών.

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Τρεις Ελιές Το χωριό Τρεις Ελιές βρίσκεται σε…
Χωριό Πλάτρες Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πολύστυπος Το χωριό Πολύστυπος βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πεδουλάς Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Παλαιχώρι Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Λεμύθου Η Λεμύθου βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Κυπερούντα Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην…
Χωριό Καλοπαναγιώτης Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input