Χωριό Παναγιά
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Παναγιά
Χωριό Παναγιά
Χωριό Παναγιά

Το όμορφο χωριό της Παναγιάς βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου, γύρω στα 33 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου. Προσφέρει την τέλεια ευκαιρία για αγροτουρισμό στα φυσικά περίχωρά του, με το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκονται εντός του Δάσους της Πάφου, σε υψόμετρο 850 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο χωριό ακολουθώντας τον δρόμο Α6 από την πόλη της Πάφου και στη συνέχεια τον δρόμο E606.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από την Παναγία, στην οποία είναι αφιερωμένη η γειτονική μονή της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας. Μια εκδοχή αναφέρει ότι επί Φραγκοκρατίας το χωριό Παναγιά ήταν ένα φέουδο που ονομαζόταν «Casal Nostra Donna». Στο μοναστήρι στεγάζεται μια ενδιαφέρουσα συλλογή από εικόνες και σκεύη, ενώ πραγματοποιείται ένα μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι κάθε χρόνο στις 14 Αυγούστου προς τιμήν της Παναγίας.

Το χωριό είναι επίσης γνωστό ως η γενέτειρα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Μακάριος Γ’. Υπάρχουν δύο μουσεία στο χωριό, τα οποία είναι αφιερωμένα στον Αρχιεπίσκοπο: Το σπίτι της οικογένειας του Αρχιεπισκόπου και το Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι τα διάφορα τοπικά οινοποιεία, το Μοναστήρι της Αγίας Μονής και το Μονοπάτι της Φύσης με την ονομασία «Βουνί Παναγιάς», το οποίο ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και απαιτεί πεζοπορία τριών ωρών μέχρι το τέρμα του. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν το φεστιβάλ «Τα Ρογιάτικα», το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μουσικής και χορού.

Οι κύριες καλλιέργειες του χωριού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αμπέλια, διάφορα οπωροφόρα δέντρα, όσπρια, αμυγδαλιές και ελιές.

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Τρεις Ελιές Το χωριό Τρεις Ελιές βρίσκεται σε…
Χωριό Πλάτρες Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πολύστυπος Το χωριό Πολύστυπος βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πεδουλάς Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Παλαιχώρι Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Λεμύθου Η Λεμύθου βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Κυπερούντα Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην…
Χωριό Καλοπαναγιώτης Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input