Χωριό Καλοπαναγιώτης
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Καλοπαναγιώτης
Χωριό Καλοπαναγιώτης
Χωριό Καλοπαναγιώτης

Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, η οποία διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λευκωσίας. Το χωριό απέχει 70 χιλιόμετρα από την Λευκωσία και οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν εκεί ακολουθώντας το δρόμο Ε901, στη συνέχεια τους δρόμους Β9 και Ε908 και τέλος τον δρόμο F958.

Ο Καλοπαναγιώτης είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά θέρετρα του νησιού, διαθέτοντας ιαματικές πηγές, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στην κοιλάδα. Είναι ιδανικό για αγροτουρισμό αφού βρίσκεται σ΄ ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο.

Όπως δηλώνει και η ονομασία του χωριού, πήρε το όνομά του από τον πρώτο κάτοικο ονόματι Παναγιώτη, ο οποίος έχτισε το σπίτι του κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Το Μοναστήρι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Σ΄ αυτό βρίσκονται τρεις βυζαντινές εκκλησίες όπου υπάρχουν εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 9ον μέχρι και τον 15ον αιώνα.

Ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο χωριό είναι η ενετική γέφυρα και ο νερόμυλος του Κύκκου. Η γέφυρα του 16ου αιώνα είναι κατασκευασμένη από παραδοσιακή πέτρα και μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε ως η μόνη οδός πρόσβασης από το χωριό στο μοναστήρι. Το Κυπριακό Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ανακηρύξει τον νερόμυλο ως «μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς» και αποτελεί ένα επιβλητικό κτίσμα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της προ-βιομηχανικής περιόδου.

Η γοητεία του Καλοπαναγιώτη είναι επίσης αισθητή και σ΄ άλλα αξιοθέατα του χωριού, στα παλιά ξωκλήσια, στους κομψούς, λιθόστρωτους δρόμους και στα μονοπάτια που οδηγούν στα όμορφα μονοπάτια της φύσης.

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Τρεις Ελιές Το χωριό Τρεις Ελιές βρίσκεται σε…
Χωριό Πλάτρες Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πολύστυπος Το χωριό Πολύστυπος βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πεδουλάς Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Παλαιχώρι Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Λεμύθου Η Λεμύθου βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Κυπερούντα Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην…
Χωριό Καλοπαναγιώτης Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input