Χωριό Παλαιχώρι
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Ανακαλύψτε την Κύπρο»Χωριά»Χωριό Παλαιχώρι
Χωριό Παλαιχώρι
Χωριό Παλαιχώρι

Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην περιοχή της Πιτσιλιάς και απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Λευκωσία. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο χωριό ακολουθώντας τους δρόμους E902 και E902 και τέλος τον δρόμο F915.

Το ήσυχο αυτό χωριό χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Σερράχη, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Παπούτσα. Το χωριό προσφέρει την ευκαιρία διαμονής σε πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια.

Το χωριό είναι κατάμεστο με αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα κι άλλα καρποφόρα δέντρα. Παράγει επίσης, με τον παραδοσιακό τρόπο, το οινοπνευματώδες ποτό της ζιβανίας. Το οινοπνευματώδες αυτό ποτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παραδόσεις του χωριού, όπως για παράδειγμα τον εορτασμό της ονομαστικής γιορτής των κατοίκων, κατά την οποία σύμφωνα με το έθιμο ο εορτάζοντας προσφέρει ζιβανία στους φίλους του στην αυλή της εκκλησίας του χωριού μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις παλιές και πραγματικά ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες. Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνουν τη γραφική πλατεία του χωριού, το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς, το κρησφύγετο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και το Άγαλμα της Κύπριας Μάνας.

Επίσης οι λάτρεις του ψαρέματος θα απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι στο Φράγμα του Παλαιχωρίου, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Καμπιού.

 

Σχετικά Άρθρα

Χωριό Τρεις Ελιές Το χωριό Τρεις Ελιές βρίσκεται σε…
Χωριό Πλάτρες Το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πολύστυπος Το χωριό Πολύστυπος βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Πεδουλάς Το χωριό Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά…
Χωριό Παλαιχώρι Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Λεμύθου Η Λεμύθου βρίσκεται στην οροσειρά του…
Χωριό Κυπερούντα Ευρισκόμενη στην οροσειρά του Τροόδους, στην…
Χωριό Καλοπαναγιώτης Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά…
 • Newsletter

  Όνομα
  Please provide your Name

  EMAIL
  Please provide your email

  Invalid Input