Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Εκδηλώσεις»Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»
Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture, επανέρχεται φέτος πιο επαναστατικό, πλουραλιστικό και ενναλλακτικό από ποτέ!

Χώρος:
Λέσχη Βιβλίου "Υφαντουργείο"
Λεύκωνος 67 - 71, Φανερωμένη
1011 Λευκωσία, Κύπρος

To Φεστιβάλ στηρίζει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο.
Χορηγός επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ώρα έναρξης προβολών: 20.00

Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Phome: +357 99 407 856.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την επίσκεψη του προγράμματος https://www.facebook.com/events

Η πρωτοβουλία αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δεκαεφτά χρόνια, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του κυπριακού κοινού, για μια σύγχρονη εστία στην οποία καλλιεργείται η κινηματογραφοφιλία στην πιο πολυδιάστατη μορφή της. Θυμίζουμε τα αναδρομικά αφιερώματα στους Guy Debord (σε παρουσίαση και εισαγωγή του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη), Joris Ivens (σε παρουσίαση και εισαγωγή της συντρόφου του Λοριντά Ίβενς), Elem Klimov, Artavazd Peleshian (στην παρουσία του ιδίου), Chris Marker, Pipilloti Rist, William Kentridge, John Waters, Larry Jordan, Jessica Hausner, Chantal Akerman, Bruno Dumont, Nίκο Νικολαΐδη στους Beat Ποιητές, στους Fluxus, και πολλούς άλλλους σπουδαίους δημιουργούς που έχουν σαν κοινό παρανομαστή την εξερεύνηση των αισθητικών και φορμαλιστικών δυνατοτήτων της οπτικοακουστικής τέχνης και την ανατροπή της ακαδημαϊκής κινηματογραφικής γραφής.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από αφιερώματα στους Guy Maddin, Jean Rouch, Laura Mulvey, Masaki Iwana και στην Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια αλλά και σκηνοθέτιδα του πειραματικού σινεμά Εύα Στεφανή. Το κυπριακό στοιχείο είναι και φέτος παρόν με την εικαστικό / περφόρμερ Χριστίνα Παπακυριακού. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από σύντομα αφιερώματα σε τρεις σπουδαίους δημιουργούς, τον Stan Brakhage, Norman McLaren και Péter Lichter.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πέρα από τις προβολές το Φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων και διαλέξεων, ενώ επιχειρεί να φέρει σε επαφή επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.

Το φετινό Φεστιβάλ αποτελείται από τα ακόλουθα προγράμματα:

Guy Maddin: Ιστορίες από το Παλιό Σινεμά
Ο Guy Maddin γεννήθηκε στο Winnipeg του Καναδά, από Ιρλανδούς γονείς. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως έναν πριμιτίφ καλλιτέχνη. Το έργο του διακρίνεται για την ονειρική του ατμόσφαιρα και τις έντονες επιρροές από το φανταστικό σινεμά, τον βουβό κινηματογράφο, το φιλμ νουάρ και τα έγχρωμα μελοδράματα της δεκαετίας του ΄40 και ΄50. Οι ταινίες του συγγενεύουν με τις ταινίες του David Lynch και των αδελφών Quay. Χρησιμοποιώντας το λεκτικό και το συντακτικό του παλιού κινηματογράφου -του βωβού κινηματογράφου και των πρώτων χρόνων του ομιλούντος-, ο Guy Maddin εδώ και 30 χρόνια αφηγείται στους θεατές των ταινιών του, εν είδει αντιπερισπασμού από τη “σοβαρότητα” του σύγχρονου σινεμά, τις ιστορίες του. Εκφράζεται, άλλοτε στο χώρο των εικαστικών τεχνών (ως installations ή ως δρώμενα), άλλοτε στο χώρο του διαδικτύου, αλλά κυρίως στις κινηματογραφικές αίθουσες, εγκολπώνοντας κυρίως μια παλιά αισθητική: ό,τι ίσχυε στο σινεμά πριν τις ανατροπές του μοντερνισμού, πριν τον Antonioni και τον Godard.
“Ήθελα να εντρυφήσω στις γοητευτικές υφές των ηχητικών γρατζουνισμάτων, των τρόπων υποκριτικής και των τεχνικών μοντάζ ενός ξεχασμένου κινηματογραφικού λεξιλογίου. Και για κάποιο λόγο, αυτό το κινηματογραφικό λεξιλόγιο φαινόταν εξίσου σέξι και νέο, όπως οι γυναίκες στις ταινίες του 1920. Φαίνονται, αυτές οι ταινίες κάθε φορά που τις κοιτάω, σαν να είναι παντοτινά νέες, και όλο και πιο όμορφες”, δηλώνει o ίδιος για το παλιό σινεμά.

[Εισαγωγή / Επιμέλεια Δημήτρης Μπάμπας]

Laura Mulvey: H Οπτική Απόλαυση και το Γυναικείο Βλέμμα
Το πρωτοποριακό δοκίμιο της Laura Mulvey γραμμένο το 1975 με τίτλο «Οπτική Απόλαυση και Αφηγηματικός Κινηματογράφος», αποτελεί κομβικό σημείο στη φεμινιστική θεωρία του κινηματογράφου, και αντηχεί μέχρι σήμερα. Η ψυχοαναλυτική θεωρία της θέασης τοποθετεί την εξουσία και την απόλαυση μιας ταινίας σε δύο ανεξάρτητους άξονες: τη σκοποφιλία και την ταύτιση. Με την πρωτοπόρα ριζοσπαστική κριτική της, η Mulvey στρέφει το επίκεντρο από το περιεχόμενο στη φόρμα, ισχυριζόμενη ότι όλες οι ταινίες του κλασικού κινηματογράφου διαιωνίζουν την κυριαρχία του φαλλοκρατικού πατριαρχικού καθεστώτος. Το 1977, σε συνεργασία με τον συνάδελφό της και θεωρητικό κινηματογράφου Peter Wollen, σκηνοθετεί μία πειραματική ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο Riddles of the Sphinx, η οποία θέτει σε πράξη τις θεωρίες του εν λόγω δοκιμίου, επικρίνοντας έτσι το ανδρικό βλέμμα και προσφέροντας τη δυνατότητα ανάδειξης ενός «θηλυκού βλέμματος».
Αυτό το δοκίμιο-ορόσημο «Οπτική Απόλαυση και Αφηγηματικός Κινηματογράφος» και η ταινία της Mulvey συνυφαίνονται σε μία σειρά σύγχρονων ταινιών, τις οποίες υπογράφουν τέσσερις σκηνοθέτιδες πειραματικού κινηματογράφου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Mulvey, για ένα μη φαλλοκρατικό τρόπο θέασης που ενθαρρύνει την καλλιέργεια του «θηλυκού βλέμματος».

[Εισαγωγή / Επιμέλεια Christopher Zimmerman]

Masaki Iwana*. Xωρίς Κανόνες: Σώμα, Πραγματικότητα, Μνήμη και Φαντασία
* Στην παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη
Ο Μασάκι Ιγουάνα γεννήθηκε στο Τόκιο. Είναι ένας από τους πιο διάσημους δημιουργούς και πρωτοπόρους παγκόσμια στον χώρο του Butoh, ενός αντισυμβατικού είδους χορού που ξεκίνησε από το Τόκιο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ιγουάνα παρουσιάζει εδώ και δεκαετίες παραστάσεις και εργαστήρια βασισμένα στην δική του προσέγγιση και αισθητική. Έχει δουλέψει σε 150 πόλεις σε 45 χώρες, ενώ τώρα ζει μόνιμα στη Γαλλία.
Το 2008, μετά την ηλικία των 60, ολοκλήρωσε την πρώτη του ταινία Vermillion Souls. Ακολούθησαν οι A Summmer Family (2010) και Princess Betrayal (2012). Οι ταινίες του διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ. Η τελευταία του ταινία είναι το σουρεαλιστικό δράμα Charlotte - Susabi (2017).

[Εισαγωγή / Επιμέλεια Δώρος Δημητρίου]

Δρώντας Tαυτόχρονα με την Πραγματικότητα: Η Συμμετοχική Εθνογραφία του Jean Rouch
Διευρύνοντας διαρκώς τα όρια του κινηματογράφου, ο Jean Rouch παραμένει μία από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές σκηνοθετών. Ως αυτοδίδακτος σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και ανθρωπολόγος, επινόησε νέες τεχνικές και προσεγγίσεις αφήγησης, που ξεπερνούν τους κανόνες και τα είδη που προνοεί η παραδοσιακή σκηνοθεσία του μη μυθοπλαστικού είδους. Μέσω της «συμμετοχικής εθνογραφίας» οι ταινίες του Rouch δεν καταγράφουν γεγονότα. Αντιθέτως, ο σκηνοθέτης μετατρέπεται σε ενεργό συμμετέχοντα του γεγονότος που ο ίδιος καταγράφει στον φακό. Το πρόγραμμα παρουσιάζει τρεις ταινίες στις οποίες ο Rouch εξερευνά σκηνοθετικά την επίσημη εθνογραφική του έρευνα, δημιουργώντας έτσι ένα νέο είδος σκηνοθεσίας: το Ciné-trance και την τελετουργική κατάληψη του πνεύματος (possession ritual), το Ethno-fiction (συνδυασμός ντοκιμαντέρ-μυθοπλασίας) και τη Δυτικοαφρικανική Μετανάστευση, καθώς και το Cinéma Vérité και τον συμμετοχικό - αναστοχαστικό πειραματισμό κοινωνικών διαστάσεων.

[Εισαγωγή / Επιμέλεια Christopher Zimmerman]

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 40 78 56 ή στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook ‘Images & Views of Alternative Cinema’.

Έναρξη: Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2019
Λήξη: Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2019


Επαρχία : Λευκωσία

Πόλη/Χωριό : Δήμος Λευκωσίας

Κατηγορία : Σινεμά

Alternative Cinema Festival

Αναζήτηση Εκδήλωσης

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Διεθνής Ημέρα Μνημείων Και Χωρών 2019
18/ 04 /2019
Αριστουργήματα της Κλασικής Μουσικής (Λεμεσός)
18/ 04 /2019
Fashion Awareness Festival
19/ 04 /2019
4ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
19/ 04 /2019
Αριστουργήματα της Κλασικής Μουσικής (Λευκωσία)
19/ 04 /2019
Ημερίδα Χορωδιών 2019
19/ 04 /2019
Βασίλης Παπακωνσταντίνου (Λεμεσός)
19/ 04 /2019
Cyprus Comic Con 2019
20/ 04 /2019
Red Bull Neymar Jr's Five (Πάφος)
20/ 04 /2019
Σάββατο στο Μουσείο: Η τέχνη των λουλουδιών
20/ 04 /2019
Καλώς ήρθες κύριε Μότσαρτ! Μουσικό παραμύθι με έργα του Μότσαρτ
20/ 04 /2019
Πασχαλινό Παζαράκι "Once Upon a Time"
21/ 04 /2019
GUITAR UNLIMITED με τον Πόλυ Χαραλάμπους
21/ 04 /2019
Πάσχα στη Κύπρο 2018
22/ 04 /2019
Nicosia Street Quest 2019 - Οι Γρίφοι της Λευκωσίας - Εκδήλωση 2
24/ 04 /2019
I'm Not Running - NT Live
24/ 04 /2019
Πασχαλινές Μελισσοδραστηριότητες
25/ 04 /2019
Ορφέας Περίδης - Περιοδεία στην Κύπρο (Λευκωσία)
28/ 04 /2019
Δευτέρα του Πάσχα στα χωριά της περιοχής Λάρνακας
29/ 04 /2019
Soprano, Oboe & Piano Concert
29/ 04 /2019
Ορφέας Περίδης - Περιοδεία στην Κύπρο (Λεμεσός)
29/ 04 /2019
Συναυλία Μουσικών Σχολείων
02/ 05 /2019
Όνειρα Γλυκά με την Ελπίδα και Σαλίνα (Λεμεσός)
02/ 05 /2019
2ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Κύπρου
03/ 05 /2019
Παγκόσμιοι Αγώνες Καράτε Νέων 2019
03/ 05 /2019

Κύριες Ετήσιες Εκδηλώσεις

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input