Αντιγόνη
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Εκδηλώσεις»Αντιγόνη
Αντιγόνη
Θέατρο
antigoni.jpg
Αντιγόνη του Σοφοκλή
-τραγωδία δωματίου-

Αίμονας (στον πατέρα του Κρέοντα): Μην έχεις μία μόνο γνώμη, ότι αυτό που λες εσύ είναι το σωστό και τίποτα άλλο. Όποιος νομίζει πως μόνο αυτός σκέφτεται σωστά ή ότι μόνο αυτός έχει γλώσσα και τόλμη, αυτόν αν τον ανοίξεις να δεις, άδειος θα είναι.

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ προγραμματίζει την πρεμιέρα της νέας θεατρικής του παραγωγής, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή μια τραγωδία δωματίου σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, για τις 21 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη.

Γνωρίζουμε πως η πόλη μόλις έχει βγει από έναν πόλεμο, άρα η ηρεμία είναι απαιτούμενο. Η επερχόμενη σύγκρουση όμως της Αντιγόνης με τον Κρέοντα, σχετικά με την ταφή ή όχι του νεκρού αδελφού της Πολυνείκη, προκαλεί νέες αναταράξεις στην πόλη. Αυτοί οι δύο όχι μόνο δεν μετακινούνται από τη θέση τους, αλλά και υπερασπίζονται με τυφλό και απόλυτο τρόπο τη γνώμη τους, η Αντιγόνη θεωρεί πως φέρει το χρέος του οίκου και από την άλλη ο Κρέοντας δεν κάνει εξαιρέσεις στους νόμους που ο ίδιος μόλις έφερε ως νέος άρχοντας. Ένας νέος κύκλος αίματος ανοίγει, ο τελευταίος για την οικογένεια των Λαβδακιδών.

‘Άπολις’ είναι και ο ένας, ‘άπολις’ και ο άλλος λέει ο θεωρητικός Κορνήλιος Καστοριάδης. Αφήνουν δηλαδή το μη καλό να κατοικήσει και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Γιατί όποιος θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, ακόμη κι αν έχει δίκαιο, αποδεικνύεται άδικος. Το καλό και το κακό, ως εκ τούτου, δεν κατανοείται με όρους ηθικολογίας, αλλά πολιτικά. Η δίκαιη πολιτική πράξη, για να είναι αυθεντικά δίκαιη, πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο στενά πολιτικούς παράγοντες, αλλά και πολλούς άλλους μη-πολιτικούς.

Η παράσταση «Αντιγόνη» του ΜΙΤΟΣ δεν εστιάζει στην ανωτερότητα του θείου νόμου απέναντι στον ανθρώπινο, αλλά στην ανάγκη να ακούει ο ένας τον άλλο, να μελετά την άλλη άποψη, γιατί κανείς δεν έχει ποτέ δίκαιο μόνος του (στ. 707). Είναι μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως, που θα πραγματοποιηθεί σε χώρους τέχνης σε Λεμεσό και Λευκωσία. Η παραγωγή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ΘΥΜΕΛΗ.

Η ομάδα της παράστασης είναι:
Σκηνοθεσία/ δραματουργία – Έλενα Αγαθοκλέους
Επεξεργασία κειμένου – Ράνια Ιακώβου, Έλενα Αγαθοκλέους
Xρήση χώρου/ κοστούμια – Μυρτώ Σαρμά
Μουσική – Μαριάννα Μιχαήλ
Κίνηση – Ελεάνα Αλεξάνδρου
Βοηθός Σκηνοθέτη – Κωνσταντίνα Peter

Αντιγόνη – Στυλιάνα Ιωάννου
Ισμήνη – Ελεάνα Αλεξάνδρου
Κρέοντας – Μιχάλης Ασιήκκας
Φύλακας, Άγγελος – Ευριπίδης Δίκαιος
Αίμονας – Νεκτάριος Θεοδώρου
Τειρεσίας – ο ποιητής Μάριος Αγαθοκλέους

Γραφιστικά: ReCompulsive Behaviours
Εκτέλεση παραγωγής / επικοινωνία – Κωνσταντίνα Peter
Παραγωγή ΜΙΤΟΣ www.mitos.org.cy

Χορηγoί: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Kανάλι6
Υποστηρικτές: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Τμήμα Καλών Τεχνών, Δήμος Λεμεσού – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Γκαράζ, Παλιό Ξυδάδικο, Παραπλεύρως Παραγωγές

Ημερομηνίες: 21, 22,28,29 Δεκεμβρίου 2019, 4 και 5 Ιανουαρίου 2020 Ώρα: 19:00
23 Δεκεμβρίου & 3 Ιανουαρίου, Ώρα: 20:30
Χώρος: Λεμεσός, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη
Στάθη Παπαδάκη, 3036 Λεμεσός

Ημερομηνίες: 11,12 Ιανουαρίου 2020, Ώρα: 19:00
10 & 13 Ιανουαρίου 2020, Ώρα: 20:30
Χώρος: Γκαράζ
Αμμοχώστου 16, 1016 Λευκωσία

Πληροφορίες: 97 879793
 
DATE AND TIME
Έναρξη: Σάββατο, Δεκεμβρίου 21, 2019
Λήξη: Δευτέρα, Ιανουαρίου 13, 2020
LOCATION
Λευκωσία, Λεμεσός
Δήμος Λεμεσού

Αναζήτηση Εκδήλωσης

Κύριες Ετήσιες Εκδηλώσεις

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input