fbpx
EL
Είσαι εδώ:Αρχική»Εκδηλώσεις»Ο Μάης αναβιώνε τις σκάφες Μουτουλλά
Ο Μάης αναβιώνε τις σκάφες Μουτουλλά
Έκθεση τέχνης
moutoullas.jpg
Ο Μουτουλλάς είναι το μοναδικό χωριό της Κύπρου στο οποίο κατασκευάζονταν και κατασκευάζονται μέχρι σήμερα οι παραδοσιακές σκάφες (γούρνες) για ζύμωμα ψωμιού. Η μοναδικότητα του επαγγέλματος αυτού στην Κοινότητα έγκειται στην πολύ σκληρή εργασία που απαιτείται να γίνει στο δάσος κατα τη διάρκεια της κόψης του κορμού, σε συνδυασμό με την άριστη γνώση της τεχνικής λάξευσης του ξύλου με τη χρήση κατάλληλων και ειδικών εργαλείων. Η τέχνη κατασκευής της μουτουλλιώτικης σκάφης παραδιδόταν από το γονιό στο παιδί και κληροδοτείτο από γενιά σε γενιά.
 
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτουλλά, στην προσπάθειά του να προστατεύσει, να διατηρήσει και να συνεχίσει αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα, αιτήθηκε να συμπεριληφθεί η τέχνη αυτή στον κατάλογο της Εθνικής Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, πράγμα που προς μεγάλη ικανοποίηση της Κοινότητας επιτεύχθη το έτος 2020. Είναι γι αυτό που με το πέρας της πανδημίας το Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτουλλά, ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων και το Σωματείο Φίλων και Εθελοντών Μουτουλλά σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους διοργανώνουν εκδήλωση για ανάδειξη της τόσο σημαντικής αυτής πτυχής του πολιτισμού της κοινότητας Μουτουλλά.
 
Η εκδήλωση που θα αρχίσει στις 11:30 π.μ. και θα συνεχιστεί μέχρι και το απόγευμα, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας κυρίας Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία της και θα απευθύνει χαιρετισμό.
 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα αρχίσει με σύντομους χαιρετισμούς και ομιλία από τον Κύριο Φειδία Κουντούρη, ακαδημαϊκό, μελετητή της ζωής και της ιστορίας της Κοινότητας Μουτουλλά, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα « Το παραδοσιακό επάγγελμα του σκαφάρη και η τέχνη λάξευσης της μουτουλλιώτικης σκάφης». Θα συνεχιστεί με επίδειξη της διαδικασίας λάξευσης της σκάφης από κάτοικο του χωριού που ασχολείται με την εργασία αυτή.
 
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δουν παραδοσιακούς τρόπους χρήσης της σκάφης,  όπως το ζύμωμα αρτοκατασκευασμάτων, καθώς και τρόπους χρήσης της σκάφης στη σύγχρονη εποχή.
 
Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και εργαλείων, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στην κατασκευή σκάφης και θα πωλούνται χειροποίητες παραδοσιακές σκάφες.
Οι επισκέπτες θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και έντεχνη μουσική. Θα μπορούν ακόμα να απολαύσουν το γεύμα τους στο «Γεφύρι» του Μουτουλλά, όπου θα πωλείται φαγητό και ποτό.

Χώρος:
Όνομα:  ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΤΟΥΛΛΑ («Γεφύρι»), Εταιρεία Φρουτοπαραγωγών Μουτουλλά
Ταχυδρομική διεύθυνση: Μάρκου Δράκου 3, 2866 Μουτουλλάς
Τηλ:  +357 22952677    Φαξ:  +35722952290
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ημερομηνία έναρξης/Ημερομηνία λήξης:  28 Μαΐου 2023

Ώρα έναρξης/Ώρα λήξης:   11:30 –16:00

Τιμή Εισόδου/Εισιτήριο:  Δωρεάν

Ιστοσελίδα Εκδήλωσης ή/και Ιστοσελίδα Διοργανωτή:  https://moutoullas.com.cy
DATE AND TIME
Κυριακή, Μαΐου 28, 2023, 11:30 - 16:00
LOCATION

MOUTOULLAS
VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.