fbpx
EL

Kύπρος ένα μείγμα εμπειριών

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού

Ανακαλύψτε ένα νησί με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, γεμάτο υπέροχες εμπειρίες που σας περιμένουν να τις απολαύσετε. Αν προγραμματίζετε ταξίδι στην Κύπρο, όλα όσα χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι σας είναι εδώ στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Μοναδικές
εμπειρίες

Όποια και αν είναι η εποχή, η Κύπρος προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για να βιώσετε νέες, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και έθιμα.

 

Όποια και αν είναι η εποχή, η Κύπρος προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για να βιώσετε νέες, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και έθιμα.

 
 

Όποια και αν είναι η εποχή, η Κύπρος προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για να βιώσετε νέες, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και έθιμα.

 
 

Όποια και αν είναι η εποχή, η Κύπρος προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για να βιώσετε νέες, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και έθιμα.

 
 

Όποια και αν είναι η εποχή, η Κύπρος προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για να βιώσετε νέες, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και έθιμα.

 

Παρακολουθήστε βίντεο που αναδεικνύουν
τα αξιοθέατα, τις φυσικές ομορφιές, τις
δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο νησί.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 360 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού μπορείτε να βρείτε τις τρέχουσες και μελλοντικές τοπικές, πολιτιστικές, μουσικές, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στην Κύπρο.

10-maestros-participating-in-the-CySO-Int.jpg
pharos.jpg
jazzetko.jpg
peripatos-vavla.jpg
2-Andreas-Asiikkis-2.jpg
mesogeios.jpg
troodos.jpg
footballetko.jpg
RUNNING-UNDER-THE-MOON-2024.jpg
beercraft.jpg

Χάρτες
της Κύπρου

Εξερευνήστε τις Επαρχίες και πόλεις της Κύπρου και βρείτε ποδηλατικές διαδρομές, παραλίες, λιμάνια, μουσεία, πολιτιστικές διαδρομές, διαδρομές του κρασιού, μνημεία και πολλά άλλα

NEWSLETTER

*to view our privacy policy and terms of use click here

Every year, we warmly welcome more than two million visitors from around the world to Cyprus, excitedly sharing our unique culture, hospitality and inspiring landscapes. We encourage you to explore our wonderful island and all its riches. To savour our food, to explore our natural wonders, to sample our cosmopolitan resorts, and to explore our charming communities across the island.

Tourism supports tens of thousands of jobs in Cyprus, and is vital to our economy. As you can imagine though, a great deal of water and energy is needed to keep things going, and holidays produce considerable waste too. We hope that you’ll join us then, in supporting efforts to make sure tourism delivers memorable experiences that are ‘responsible’ at the same time.

We’re proud of the fact that so many of the places you choose to stay, whether large hotels by the sea or small cottages in the mountains, are committed to providing experiences that go lighter on the environment, while supporting the local communities across the island. Look out for our celebrated Cyprus Breakfast at many hotels, and take time to track down the producers from across the island. Or get off the beaten path and explore our inspiring biking, hiking and wine trails.

We want to ensure your holidays are memorable and that you return to our shores (or our mountains!) year after year. And we hope that we may just inspire you with our dedication to providing holidays that are simply better for everyone.

- Cultural Routes
- Cycling Routes
- Nature Trails
- Cyprus Agrotourism Company
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - March 2015
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - July 2015
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - November 2015
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - December 2015
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - June 2016
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - September 2016
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - July 2017
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - October 2017
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - December 2017
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - July 2018
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - October 2018
- Newsletter of the Cyprus Breakfast Programme - December 2018
- CTO celebrates winning the silver award for 'best destination' for Responsible Tourism

Βρισκόμαστε για τα καλά στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών και τη χρονική στιγμή που πολλοί περιμένουμε, για να ξεφύγουμε προσωρινά από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Κάποιοι θα οργανώσουν διακοπές στο εξωτερικό, ενώ πολλοί άλλοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα μας παραθερίζοντας σε Κυπριακά ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, επιλογή για την οποία ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) τους συγχαίρει, αφού η πατρίδα μας έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ποιοτικός και φιλόξενος τουριστικός προορισμός που προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες διαμονής, σε ανταγωνιστικές τιμές.

Μέσα στα πλαίσια των ενεργειών του για παροχή πληρέστερης ενημέρωσης προς το καταναλωτικό κοινό, ο ΚΟΤ ετοίμασε αυτό τον «Οδηγό Διακοπών», σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Μέσω του Οδηγού παρέχεται πληροφόρηση προς τους καταναλωτές αναφορικά με δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, κατά τη διάρκεια απόλαυσης διακοπών στην Κύπρο.

Ο Κύπριος τουρίστας-καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και τον τρόπο να τα διεκδικήσει και γι’ αυτό συστήνεται η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση μας, πριν ακόμα αρχίσουν οι διακοπές, ώστε να αποφύγουμε ή και να περιορίσουμε δυσάρεστα περιστατικά, προβλήματα και προστριβές, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που βασική μας επιδίωξη δεν είναι άλλη από τη χαλάρωση και τη ξεκούραση. Πολλά από τα δικαιώματα του τουρίστα-καταναλωτή προκύπτουν από Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, με εφαρμογή σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Οδηγός Διακοπών χωρίζεται σε 3 ενότητες:

> ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ: διαδικασία κράτησης και οδηγίες διαμονής σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Διευκρινίζεται ότι στον Οδηγό ο όρος «ξενοδοχείο» διαλαμβάνει όλα τα ξενοδοχειακά και άλλα τουριστικά καταλύματα.
> ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ: πληροφορίες και καθοδήγηση κατά την επίσκεψη μας σε κέντρα αναψυχής.
> ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ: πληροφόρηση που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο των παραλιών μας, όπου θα περάσουμε πολύ από το χρόνο των διακοπών μας.

Διευκρινίζεται ότι ο Οδηγός Διακοπών δεν είναι εξαντλητικός, ούτε αναφέρεται σε όλες τις Νομοθετικές ή και άλλες πτυχές των ενοτήτων που καλύπτονται. Για πληρέστερη ενημέρωση το κοινό προτρέπεται όπως επικοινωνεί με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Επιθεώρησης ή τα Κεντρικά Γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στη Λευκωσία.

Για να κατεβάσετε τον Οδηγό Διακοπών σε μορφή pdf, παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

Κυπριακές υπηρεσίες συγκοινωνιών

Εκτός από την διακίνηση με τα πόδια και το ποδήλατο, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να κάνουν χρήση λεωφορείου ή ταξί. Η Κύπρος δεν διαθέτει υπέργειο ή υπόγειο σιδηρόδρομο.
Συστήνεται, όπως οι επισκέπτες επιβεβαιώσουν τα δρομολόγια και τις τιμές με την αντίστοιχη εταιρεία μεταφορών πριν από το ταξίδι τους, καθώς αυτά υπόκεινται σε τροποποιήσεις.

Υπηρεσίες Λεωφορείων & Ταξί


Υπάρχουν τέσσερις τύποι υπηρεσιών λεωφορείων στην Κύπρο:
- Λεωφορεία μεταφορών από/προς τα Αεροδρόμια: συνδέουν όλες τις πόλεις με τα δύο αεροδρόμια του νησιού, της Λάρνακας και της Πάφου
- Υπεραστικά Λεωφορεία: συνδέουν όλες τις πόλεις σε καθημερινή βάση και με συχνές διαδρομές.
- Αστικά Λεωφορεία: συνδέουν διάφορες περιοχές εντός των πόλεων και λειτουργούν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε ορισμένες τουριστικές περιοχές κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι διαδρομές πραγματοποιούνται και μέχρι αργά το βράδυ.
- Αγροτικά Λεωφορεία: συνδέουν σχεδόν όλα τα χωριά με την πλησιέστερη πόλη, αλλά με μειωμένη συχνότητα.

 Iστοσελίδα για τα Μέσα Δημοσίων Μεταφορών με Λεωφορεία στην Κύπρο (Υπουργ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων): http://motionbuscard.org.cy/

Μεταφορές από και προς τα Αεροδρόμια:

Kapnos & Sons Transport Ltd
Τηλ: (+357) 77 771 477 / (+357) 24 008 718
Ιστοσελίδα: www.Kapnosairportshuttle.com
Διαθέσιμες διαδρομές:
- Λευκωσία-Αερολιμένας Λάρνακας, Αερολιμένας Λάρνακας-Λευκωσία
- Λευκωσία-Αερολιμένας Πάφου, Αερολιμένας Πάφου-Λευκωσία
- Λάρνακα-Αερολιμένας Πάφου, Αερολιμένας Πάφου-Λάρνακα
- Αμμόχωστος-Αερολιμένας Λάρνακας, Αερολιμένας Λάρνακας-Αμμόχωστος

Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 77 778 121 / (+357) 77 777 075 / (+357) 97 779 090
Ιστοσελίδα:  www.enlimassolairportexpress.eu/
Διαθέσιμες διαδρομές:
- Λεμεσός-Αερολιμένας Λάρνακας, Αερολιμένας Λάρνακας-Λεμεσός,
- Λεμεσός-Αερολιμένας Πάφου, Αερολιμένας Πάφου-Λεμεσός

Υπεραστικά λεωφορεία:
Όλες οι μεγάλες πόλεις συνδέονται με λεωφορείο με δρομολόγια σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία:
L.L.L.A. Intercity Buses Ltd
Τηλ: (+357) 70 007 789 / (+357) 24 643 493
Ιστοσελίδα:  www.intercity-buses.com
Διαθέσιμες Διαδρομές:
- Λευκωσία-Λεμεσός, Λεμεσός-Λευκωσία
- Λευκωσία-Λάρνακα, Λάρνακα-Λευκωσία
- Λευκωσία-Πρωταράς / Παραλίμνι
- Αγία Νάπα-Πρωταράς / Παραλίμνι
- Αγία Νάπα-Λευκωσία
- Λευκωσία-Πάφος, Πάφος, Λευκωσία
- Λεμεσός-Πάφος, Πάφος, Λεμεσός
- Λάρνακα-Λεμεσός, Λεμεσός, Λάρνακα
- Λάρνακα-Πρωταράς / Παραλίμνι
- Αγία Νάπα-Πρωταράς / Παραλίμνι
- Αγία Νάπα-Λάρνακα
- Παραλίμνι-Αγία Νάπα-Λάρνακα-Πάφος, Πάφος-Λάρνακα-Αγία Νάπα-Παραλίμνι

Αστικά Λεωφορεία
Λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις με συχνές διαδρομές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι διαδρομές εκτείνονται μέχρι και τα μεσάνυχτα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εταιρείες:

Υπεραστικά:
L.L.L.A Intercity Buses Ltd
Τηλ: (+357) 24 643 493 / (+357) 80 007 789
Ιστοσελίδα:  www.intercity-buses.com

Λευκωσία:
Εταιρεία Public Transport
Τηλ 1416/ (+357 22221416)
Hλεκτρ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: https://www.publictransport.com.cy/

Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 77 777 755 / (+357) 22 468 088
Ιστοσελίδα: www.osel.com.cy

Λεμεσός:
Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 77 778 121 / (+357) 25 343 201/ (+357 2535211)
Ιστοσελίδα: www.limassolbuses.com

Λάρνακα:
Εταιρεία Public Transport
Τηλ 1416/ (+357 22221416)
Hλεκτρ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: https://www.publictransport.com.cy/

Πάφος:
Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 80 005 588 / (+357) 26 934 410
Ιστοσελίδα:  www.pafosbuses.com

Παραλίμνι / Πρωταράς & Αγία Νάπα:
Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) ΛΤΔ
Τηλ: (+357) 23 819 090 / (+357) 80 005 200
Ιστοσελίδα:  www.osea.com.cy

Αγροτικά Λεωφορεία
Τα αγροτικά λεωφορεία λειτουργούν λιγότερο συχνά από τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, συνήθως με διαδρομές δύο ή τρεις φορές την ημέρα κατά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Για περισσότερες πληροφορίες:

Εταιρεία Public Transport
Τηλ 1416/ (+357 22221416)
Hλεκτρ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: https://www.publictransport.com.cy/

Υπουργείο Μεταφορών/Επικοινωνιών και Έργων
Τηλ 8000 2288 (+357 22800100)
Ηλεκτ.Ταχυδρ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: http://www.mcw.gov.cy/mtcw/mtcw.nsf/home/home?opendocument

Υπηρεσίες Ταξί
Υπάρχουν δύο υπηρεσίες ταξί διαθέσιμες οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το νησί:
- Αστικά: λειτουργούν στις μεγαλύτερες πόλεις.
- Αγροτικά: λειτουργούν στις αγροτικές περιοχές.

Αστικά Ταξί
Πρόκειται για μια 24-ωρη υπηρεσία που παρέχεται σε όλες τις πόλεις. Μπορείτε να κάνετε κράτηση μέσω τηλεφώνου, ή να το πάρετε απευθείας από το δρόμο, και είναι εξοπλισμένα με ταξίμετρα - η χρήση των οποίων είναι υποχρεωτική.
Η χρέωση αρχίζει από τη στιγμή της εισόδου του επιβάτη στο ταξί και βασίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:
Χρέωση 1
06:01 - 20:30
Χρέωση 2
20:31 - 06:00
Αρχική χρέωση €3,80   €4,80
Κόμιστο ανά χλμ. €0,95  €1,10
Καθυστέρηση ή αναμονή ανά ώρα €17,00  €19,00
Για κάθε μια αποσκευή €1,40 €1,40
Επιπλέον χρέωση σε δημόσιες αργίες €2,00 €2,00

Παρακαλώ σημειώστε: Τα ταξί χρεώνουν επιπλέον των €2,00 ανά διαδρομή κατά τις ακόλουθες δημόσιες αργίες:
- 24, 25, 26 & 31 Δεκεμβρίου
- 01 Ιανουαρίου
- Μεγάλη Παρασκευή & Μεγάλο Σάββατο
- Κυριακή του Πάσχα & Δευτέρα του Πάσχα
- Πρωτομαγιά
Παρακαλώ σημειώστε: Υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 20% για τη μεταφορά πέντε (5) επιβατών και αύξηση κατά 40% για τη μεταφορά έξι (6) επιβατών.
Παρακαλώ σημειώστε: Η μεταφορά των ζώων επιτρέπεται μόνο όταν αυτά μεταφέρονται σε μικρά κουτιά μεταφοράς ζώων και υπάρχει επιπλέον χρέωση.
Τα ταξί ελέγχονται αυστηρά. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προβείτε σε καταγγελία μιας υπηρεσίας ή ενός οδηγού ταξί, παρακαλείστε, όπως κάνετε τις καταγγελίες σας στο Τμήμα Τροχαίας της σχετικής πόλης, όπως περιγράφεται πιο κάτω ή στην Αστυνομία Κύπρου στο τηλέφωνο: (+357) 22 802 020.

Λευκωσία:
Βασιλέως Παύλου 27, 2412 Λευκωσία
Τηλ.: 22807000
Φαξ: 22354030
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοροίβου – Κάμπος Πολεμιδιών 3112, Πολεμίδια
Τηλ.: 25870443
Φαξ: 25870360

Λάρνακα:
Ακροπόλεως 13
Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου
7101, Αραδίππου
Τηλ.: 24813114 Φαξ: 24534042

Πάφος:
Βιομηχανική Περιοχή Μεσόγης
Τ.Θ. 62191
8061 Πάφος
Τηλ.: 26821351 Φαξ: 26821353

Αγροτικά Ταξί
Τα αγροτικά ταξί λειτουργούν σε χωριά και μπορείτε να τα ναυλώσετε μόνο από και προς τη βάση τους. Εξαιρείται η περίπτωση που εάν το μισθώσετε στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, ο οδηγός ταξί θα πρέπει να υποβάλει το απαραίτητο έγγραφο που να αποδεικνύει τη μεταφορά των συγκεκριμένων πελατών.
Τα αγροτικά ταξί δεν διαθέτουν ταξίμετρο και η χρέωση γίνεται βάσει της απόστασης (ένα χιλιόμετρο / ταρίφα). Η ελάχιστη χρέωση είναι € 3,64.
Η χρέωση αρχίζει από την είσοδο του επιβάτη στο ταξί και βασίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Χρέωση 1
06:01 - 20:30 Χρέωση 2
20:31 - 06:00
Μονή διαδρομή ανά χλμ. €0,63 €0,75
Επιστροφή ανά χλμ. €0,49 €0,63
Καθυστέρηση ή χρόνος αναμονής ανά ώρα €14,45 €18,82
Για κάθε αποσκευή που ζυγίζει περισσότερα από 12 κιλά Λεμεσός:

Λεμεσός: €1,20 €1,96

Ενοικίαση οχήματος

Μπορείτε εύκολα να ενοικιάσετε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στο νησί, το οποίο διαθέτει αρκετά καλό οδικό δίκτυο πλήρως συμμορφωμένο με τις διεθνείς απαιτήσεις κυκλοφορίας και το οποίο συνδέει όλες τις πόλεις και τα διάφορα χωριά.
Αυτοκινητόδρομοι τεσσάρων λωρίδων συνδέουν την πρωτεύουσα Λευκωσία, με τις παραλιακές πόλεις της Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αγίας Νάπας.
Ορισμένοι δασικοί δρόμοι δεν έχουν επιστρωθεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό αλλά βρίσκονται σε καλή ως μέτρια κατάσταση. Θα πρέπει να ληφθεί η απαραίτητη προσοχή όταν χρησιμοποιούνται οι δρόμοι αυτοί, ιδιαίτερα όταν βρέχει.
Παρακαλώ σημειώστε: Η διακίνηση οχημάτων γίνεται στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ πλευρά του δρόμου και ΟΧΙ στη δεξιά.

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Μεγάλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν γραφεία σε όλες τις πόλεις καθώς και στα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και Πάφου.
Τα αυτοκίνητα ενοικίασης είναι επίσης γνωστά ως «αυτοκίνητα Ζ» επειδή ο αριθμός μητρώου τους, ο οποίος εμφανίζεται με κόκκινες πινακίδες εγγραφής, αρχίζει με το γράμμα « Ζ ».
Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου, τη διάρκεια της ενοικίασης, την περίοδο του έτους και τις έξτρα παροχές που θα ζητηθούν.
Η χρήση της ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι για απεριόριστα χιλιόμετρα. Το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο παραδίδεται στον πελάτη με γεμάτο ντεπόζιτο, το οποίο πληρώνεται από τον πελάτη. Αν το αυτοκίνητο επιστραφεί με γεμάτο ντεπόζιτο ο πελάτης λαμβάνει επιστροφή των χρημάτων του, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη σύμβαση.
Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μπορούν να παραδοθούν και να παραληφθούν από τα δυο αεροδρόμια του νησιού κατόπιν σχετικής συνεννόησης.
Περισσότερες πληροφορίες: http:// www.mcw.gov.cy

Θέματα ασφάλισης

Η ασφάλιση χρεώνεται επιπλέον. Οδηγοί κάτω των 25 ετών που κατέχουν άδεια οδήγησης για διάστημα μικρότερο των τριών (3) ετών κατά τη στιγμή της ενοικίασης του αυτοκινήτου θα πρέπει να ενημερώσουν την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, έτσι ώστε να παρέχεται η σχετική ασφαλιστική κάλυψη.
Σε περίπτωση που προκλήθηκαν ζημιές στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, ο πελάτης είναι υπεύθυνος για ένα συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου.
Παρακαλώ σημειώστε: Όταν μισθωθεί ένα αυτοκίνητο, η ασφάλιση ισχύει μόνο εντός της περιοχής που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενοικίαση μοτοσυκλέτας

Οι επιχειρήσεις που ενοικιάζουν μοτοσικλέτες, μοτοποδήλατα και autocycles βρίσκονται σε όλες τις πόλεις και τουριστικά θέρετρα.
Εάν πρόκειται να οδηγήσετε μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο πρέπει να έχετε υπόψη τα παρακάτω:
- Ο νόμος επιβάλλει όπως ο οδηγός και ο συνοδηγός φορούν κράνος. Τα γραφεία ενοικίασης θα πρέπει να παρέχουν κράνος (-οι) κατά τη στιγμή της ενοικίασης, κατόπιν αιτήματος.
- Οι επιβάτες μπορούν να μεταφερθούν με κατάλληλες μοτοσικλέτες / μοτοποδήλατα με την προϋπόθεση ότι είναι άνω των 12 ετών και κάθονται ιππαστί επί του καθίσματος.
- Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία της μοτοσικλέτας, των αριθμό των ημερών και την περίοδο του έτους.
- Η ασφάλιση χρεώνεται επιπλέον.
- Η ενοικίαση είναι για απεριόριστα χιλιόμετρα.
- Η διεθνής άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας ισχύει και στην Κύπρο. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να οδηγήσουν οχήματα που χρησιμοποιούν την εθνική άδεια τους οδήγησης μοτοσικλέτα, νοουμένου ότι η άδεια ισχύει στη δική τους χώρα για την κατηγορία του οχήματος που επιθυμούν να οδηγήσουν.
- Άτομα που είναι 17 ετών δεν μπορούν να οδηγήσουν οποιαδήποτε οχήματα, πλην των Auto Cycles (49cc).
- Τα άτομα που είναι άνω των 18 ετών μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτες, ανάλογα με το είδος της άδειας που κατέχουν.

Οδηγόντας στο νησί

Παρακαλώ σημειώστε τα ακόλουθα σχετικά με την οδήγηση στο νησί:
- Η κίνηση γίνεται στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ πλευρά του δρόμου και ΟΧΙ στη δεξιά.
- Τα διεθνή σήματα οδικής κυκλοφορίας είναι σε χρήση, και τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων και αυτοκινητοδρόμων, στην αριστερή πλευρά.
- Οι αποστάσεις και τα όρια ταχύτητας αναγράφονται σε χιλιόμετρα και χιλιόμετρα ανά ώρα (χλμ/ ώρα), αντίστοιχα.
- Το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους είναι 100 χλμ /ώρα και το κατώτερο όριο ταχύτητας 65 χλμ / ώρα.
- Σε όλους τους άλλους δρόμους το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι 80 χλμ/ώρα εκτός, εάν αναγράφεται χαμηλότερο όριο.
- Σε κατοικημένες περιοχές το όριο ταχύτητας είναι στα 50 χλμ/ώρα, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ένδειξη.
- Η χρήση των ζωνών ασφαλείας από όλους τους επιβαίνοντες σε οχήματα είναι υποχρεωτική (μπροστά και πίσω).
- Τα παιδιά πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό κάθισμα συγκράτησης κατάλληλο για το βάρος τους.
- Στα ταξί τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν στο πίσω μέρος με τη χρήση ζώνης ασφαλείας ενηλίκων, στις περιπτώσεις όπου δεν είναι διαθέσιμο το ειδικό κάθισμα συγκράτησης για παιδιά.
- Τα βρεφικά καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω ΔΕΝ πρέπει να τοποθετούνται σε κάθισμα που προστατεύεται από αερόσακο, εκτός εάν ο αερόσακος έχει απενεργοποιηθεί.
- Οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στις πόλεις είναι περίπου 07:30-08:00 / 13:00-15:30 και αργά το απόγευμα 17:00-18:00 το χειμώνα ή 18:00-19:00 το καλοκαίρι.
- Λόγω της έντονης λάμψης του αίθριου μεσογειακού ουρανού, οι οδηγοί προτρέπονται να φορούν γυαλιά ηλίου.
- Η οδήγηση οχήματος ή οχήματος με κινητήρα ή ποδηλάτου με συγκέντρωση οινοπνεύματος στην αναπνοή ή στο αίμα πάνω από το καθορισμένο όριο αποτελεί αδίκημα. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλης στο αίμα είναι 50 χιλιοστόγραμμα σε 100 χιλιοστόλιτρα αίματος (BAC 0,5mg / ml). Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αλκοόλης στην αναπνοή είναι 22 μικρογραμμάρια σε 100 χιλιοστόλιτρα εκπνεόμενου αέρα.
- Σε περίπτωση ατυχήματος καλέστε το 112 αμέσως.
- Η χρήση ακουστικών (Hands free) κατά την οδήγηση είναι υποχρεωτική. Ο οδηγός θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα χέρια του είναι ελεύθερα ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Ως εκ τούτου, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση απαγορεύεται αυστηρά.

Άδεια οδήγησης

Ο επισκέπτες στην Κύπρο μπορούν να οδηγούν χρησιμοποιώντας μια έγκυρη Διεθνή Άδεια Οδήγησης ή την Εθνική άδεια οδήγησης τους, υπό την προϋπόθεση ότι ισχύει για την κατηγορία του οχήματος που επιθυμούν να οδηγήσουν.

Υπηρεσίες Επείγουσας οδικής βοήθειας
Ιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν 24-ωρη οδική βοήθεια σε όλο το νησί. Υπάρχουν τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης τοποθετημένα σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες επισκευής αυτοκινήτων μέσω του τηλεφωνικού κέντρου.
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Κύπρο, που είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA - Διεθνής Ομοσπονδία των Αυτοκινήτων), στην οποία ανήκουν όλα τα αναγνωρισμένα σωματεία αυτοκινήτων του κόσμου, με πάνω από 100 εκατομμύρια μέλη.
Ο Σύνδεσμος προσφέρει επίσης στα μέλη του και τα μέλη των αδελφών-κλάμπ ανά τον κόσμο τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Ρυμούλκηση / βοήθεια - προβλήματα μπαταρίας, προβλήματα ελαστικών
- Τεχνικές συμβουλές
- Νομικές συμβουλές
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου
Αμφίπολης 21, CY 2025 Λευκωσία
Τ.Θ, 22279, 1519 Λευκωσία
Τηλ: (+357) 22 313 233
Ιστοσελίδα: www.caa.com.cy

Ιδιωτικά οχήματα

Εκτός από την ενοικίαση οχημάτων οι επισκέπτες που επιθυμούν να φέρουν το δικό τους αυτοκίνητο στην Κύπρο μπορούν να το πράξουν, υπό την προϋπόθεση, ότι θα εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια από το Τμήμα Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το:
Τμήμα Τελωνείων
Μ. Καραολή & Γρ. Αυξεντίου
1096 Λευκωσία
Τηλ: (+357) 22 601 713, Φαξ: (+357) 22 302 031
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.mof.gov.cy

Αν σκοπεύετε να φέρετε το δικό σας μεταφορικό μέσο στο νησί, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι οι οδηγοί από την επικράτεια της ΕΕ δεν πρέπει να ανακόπτονται στο σημείο εισόδου στην Κύπρο για να παρουσιάσουν απόδειξη της ασφαλιστικής τους κάλυψης, εφόσον θεωρείται ότι ο οδηγός και το αυτοκίνητο καλύπτονται από ασφάλιση στη χώρα όπου έχουν εκδοθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας τους, ακόμη και εάν δεν είναι ισχύει στην πραγματικότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας του οδηγού θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για την αποζημίωση του ενάγοντος, ως αποτέλεσμα της ισχύουσας Συμφωνίας Εγγύησης (Ενιαία Συμφωνία ή Εσωτερικοί Κανονισμοί).
Εάν κάποιος ξένος επισκέπτης φέρνει ένα μηχανοκίνητο όχημα που φέρει πινακίδες κυκλοφορίας που δεν ανήκουν σε μια από τις χώρες της επικράτειας της ΕΕ, τότε οι Κυπριακές αρχές πρέπει να ελέγχουν αν ο ξένος αυτοκινητιστής έχει έγκυρη Πράσινη Κάρτα για την Κύπρο. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων
Ζήνωνος Σώζου, 23, 1075, Λευκωσία
Τηλ: (+357) 22 763 913, Φαξ: (+357) 22 761 007
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.mif.org.cy

Υπηρεσίες στάθμευσης

Οι θέσεις στάθμευσης (τόσο δημοτικών και ιδιωτικών χώρων) που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων στοιχίζουν περίπου €2 - €3 για μισή ημέρα στάθμευσης.

Οι χώροι στάθμευσης σε κεντρικές περιοχές των πόλεων ελέγχονται από παρκόμετρο. Το κόστος ανά ώρα είναι €1 - €2 για καθημερινές και τις ώρες γραφείου. Απαγορεύεται η στάθμευση και η αναμονή σε διπλή κίτρινη γραμμή. Σε ενιαία κίτρινη γραμμή επιτρέπεται η φόρτωση και η εκφόρτωση, αλλά απαγορεύεται η στάθμευση.
Η στάθμευση για εγγεγραμμένα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι δωρεάν.

Καύσιμαν

Είναι διαθέσιμη αμόλυβδη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων. Υπάρχουν και άλλα πιο ακριβά καύσιμα, αλλά είναι απίθανο να τα χρειαστείτε.
Τα καύσιμα πωλούνται με το λίτρο.

Σταθμοί καυσίμων

Υπάρχουν πολλά πρατήρια καυσίμων σε όλες τις πόλεις και στα τουριστικά θέρετρα, αλλά λιγότερα στις ορεινές περιοχές και στα χωριά. Έτσι, αν σχεδιάζετε ένα τέτοιο ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά καύσιμα για να φτάσετε στον προορισμό σας και να επιστρέψετε πίσω.
Πολλοί μεγάλοι σταθμοί διαθέτουν και καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε αξεσουάρ αυτοκινήτων και τρόφιμα.

Ώρες λειτουργίας:
- Δευτέρα-Παρασκευή: 06:00 - 19:00 (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου)
- Δευτέρα-Παρασκευή: 06:00 - 18:00 (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου)
- Σάββατο: 06:00 - 15:00
Τα περισσότερα πρατήρια βενζίνης είναι κλειστά την Κυριακή και την Τρίτη το απόγευμα (Τετάρτη απόγευμα στην περιοχή Λευκωσίας). Αυτό δεν αποτελεί όμως πρόβλημα εφόσον τα πρατήρια καυσίμων είναι εφοδιασμένα με μηχανήματα αυτόματης πώλησης καυσίμων που δέχονται χαρτονομίσματα και πιστωτικές κάρτες. Αυτόματοι πωλητές καυσίμων λειτουργούν κατά τις ώρες μη λειτουργίας των πρατηρίων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Αεροδρόμια

Η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη κυρίαρχη αρχή με αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφασίζει ποια από τα αεροδρόμιά της στην επικράτειά της λειτουργούν.
Οι επισκέπτες που φθάνουν στην Κύπρος αεροπορικώς, μπορούν να εισέρχονται στη Δημοκρατία μόνο μέσω των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου. Η είσοδος στη χώρα μέσω άλλου αεροδρομίου είναι παράνομη. Tα αεροδρόμια που βρίσκονται στις περιοχές που είναι υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974, λειτουργούν χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα αεροδρόμια αυτά είναι κατά συνέπεια παράνομα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το νόμο, εισερχόμενοι από παράνομα αεροδρόμια. Οι ποινές είναι πολύ αυστηρές και προβλέπουν ποινή φυλάκισης μέχρι δώδεκα μήνες ή καταβολή προστίμου για ποσό μέχρι €1.700, ή και τα δύο.
Το λεγόμενο αεροδρόμιο «Ercan» δεν αναγνωρίζεται από την ICAO, τη διεθνή αρχή για νομικά θέματα που αφορούν την πολιτική αεροπορία. Η Πολιτική της ICAO στα θέματα που αφορούν την Κύπρο είναι σύμφωνη με αυτή των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας. Ως εκ τούτου, η ICAO αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυβέρνηση της ως το μοναδικό εκπρόσωπο ολόκληρου του νησιού.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της ICAO του 1974, 1975 και 1977, μια χώρα που δεν ασκεί προσωρινά αποτελεσματικό έλεγχο επί της επικράτειάς της λόγω στρατιωτικής κατοχής, δεν χάνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί των εν λόγω εδαφών και του εναέριου χώρου πάνω από αυτά.
Επιπλέον, η Τουρκία διακήρυξε τη δημιουργία του Ercan ως «συμβουλευτική υπηρεσία», η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας. Η διακήρυξη αυτή έγινε παραβαίνοντας τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, η οποία αποτελεί και το συνταγματικό όργανο της ICAO.
Με την κίνηση της αυτή η Τουρκία παραβίασε επίσης και τις πρόνοιες των παραρτημάτων της Συνθήκης, στην οποία είναι μέλη 188 χώρες μεταξύ αυτών η Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία. Στο αεροδρόμιο αυτό δεν τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί και κανόνες ασφαλείας σχετικά με την είσοδο, εκκαθάριση, μετανάστευση, τελωνείο, καραντίνα, ασφάλεια των αερομεταφορών και συνθηκών για τους επιβάτες, το ταχυδρομείο και τα εμπορεύματα. Ως εκ τούτου, κανείς δεν εγγυείται τη γενική ασφάλεια και την ασφάλεια των επιβατών και των εμπορευμάτων.

Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας
Το Αεροδρόμιο βρίσκεται:
- 5 χλμ (3 μίλια) από την πόλη της Λάρνακας
- 50 χλμ (32 μίλια) από τη Λευκωσία
- 70 χλμ (44 μίλια) από τη Λεμεσό
- 55 χλμ (35 μίλια) από την Αγία Νάπα
- 140 χλμ (87 μίλια) από την Πάφο
Οι Υπηρεσίες που προσφέρονται στους ταξιδιώτες στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας συμπεριλαμβάνουν:
- Αυτοματοποιημένες πληροφορίες πτήσεις (24-ωρη υπηρεσία).
- Παγκύπριο Τηλέφωνο: (+357) 77 778 833. - Υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης από χειριστές, διαθέσιμες από τις 08:00-23:00, καθημερινά.
- Μπορούν επίσης να γίνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία.
- Γραφείο Εξυπηρέτησης Πελατών, προσφέροντας 24-ωρες υπηρεσίες. - Μηχανήματα ATM / τράπεζες (ανοιχτές καθημερινά 07:30 - 23:30). - Καρτοτηλέφωνα.
- Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.
- Τρόφιμα και ποτά - μεγάλη ποικιλία από καταστήματα.
- Υπηρεσία φύλαξης αποσκευών.
- Περίπτερο και κατάστημα με σουβενίρ.
- Ταξί που διαθέτουν ταξίμετρο.
- Λεωφορεία προς διάφορες πόλεις.
- Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
- Υπηρεσία επιστροφής του ΦΠΑ (που βρίσκεται πριν από τον έλεγχο διαβατηρίων).
- Ειδικές Εγκαταστάσεις βοήθειας.
- Ταχυδρομείο - ανοιχτό 8.00-14.30 (εκτός από τα Σάββατα τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες). Τηλ: (+357) 24 008 748.
- Επιθεωρητής Υγειονομικών Υπηρεσιών.
- Χώρος Στάθμευσης. Το ποσό χρέωσης στο χώρο στάθμευσης και για κράτηση εκ των προτέρων μπορείτε να τα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://bookings.hermesairports.com/

Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου
Το Αεροδρόμιο βρίσκεται:
- 15 χλμ (9 μίλια) ανατολικά της πόλης της Πάφου
-60χλμ (38 μίλια) από τη Λεμεσό
- 130 χλμ (81 μίλια) από τη Λάρνακα
- 45 χλμ (28 μίλια) από την Πόλη
- 142 χλμ (88 μίλια) από τη Λευκωσία

Οι Υπηρεσίες που προσφέρονται στους ταξιδιώτες στο Αεροδρόμιο της Πάφου συμπεριλαμβάνουν:
- Μπορούν επίσης να γίνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία.
- Μηχανήματα ATM / τράπεζες (ανοιχτές καθημερινά 07:30 - 23:30).
- Καρτοτηλέφωνα.
- Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.
- Τρόφιμα και ποτά - μεγάλη ποικιλία από καταστήματα.
- Περίπτερα με εφημερίδες, περίπτερο και κατάστημα με σουβενίρ.
- Ταξί που διαθέτουν ταξίμετρο.
- Λεωφορεία προς διαφορετικές πόλεις.
- Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
- Ειδικές Εγκαταστάσεις βοήθειας.
- Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Το ποσό χρέωσης στο χώρο στάθμευσης και για κράτηση εκ των προτέρων μπορείτε να τα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://bookings.hermesairports.com/

Κρουαζιέρες & Εκδρομές με πλοιάρια

Μια σειρά από κρουαζιέρες μικρής διάρκειας ξεκινάνε από την Κύπρο, με τα ταξίδια συνήθως να διαρκούν από δυο μέχρι πέντε μέρες εν πλω με μεγάλα και άνετα πλοία. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για ένα ταξίδι, ενώ βρίσκεστε στην Κύπρο για διακοπές ή μέσω του ταξιδιωτικού σας πράκτορα στο εξωτερικό, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις κρουαζιέρες στα διαφημιστικά τους φυλλάδια.
Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία από σύντομα ταξίδια με πλοίο από και προς διάφορες κατευθύνσεις γύρω από το νησί. Αποπλέουν από όλες σχεδόν τις μαρίνες και τα αλιευτικά καταφύγια σε σκάφη διαφορετικών μεγεθών και στυλ.
Όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, τα πλοία αποπλέουν από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, και συνήθως περιλαμβάνουν ποτά και σνακ εν πλω, με γεύμα ή δείπνο να σερβίρεται είτε επί του σκάφους ή σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο.
Ενδεικτικά τα δρομολόγια έχουν ως εξής:
- Από το παλιό λιμάνι Λεμεσού στην παραλία του Λέιντις Μάιλ και Κάβο Γάτα.
- Από το λιμάνι της Πάφου προς τον Κόλπο των Κοραλλίων, περιοχή Πέγειας, την παραλία Λάρα και την παραλία της Γεροσκήπου.
- Από την Πόλη Χρυσοχούς (Λατσί) κατά μήκος της δυτικής ακτής του Ακάμα.
- Από την Αγία Νάπα στην περιοχή Παραλιμνίου και Πρωταρά.
- Από την Μαρίνα Λάρνακας στην Αγία Νάπα και Πρωταρά.
Παρακαλούμε προσέξτε: Προς το παρόν δεν υπάρχει σύνδεση με ferry boat ανάμεσα στην Κύπρο και άλλες χώρες.

end faq

Ασφάλεια στην Κύπρο
Η Κύπρος έχει μια εξαιρετική φήμη ως ένα ασφαλές και φιλικό μέρος. Μπορείτε κι εσείς να μας βοηθήσετε να διατηρήσουμε αυτή τη φήμη. Μερικά βασικά προληπτικά μέτρα είναι αρκετά για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα.

Η εγκληματικότητα στην Κύπρο είναι συγκριτικά με άλλες χώρες σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η Αστυνομία είναι πάντα έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Πληκτρολογήστε τα παρακάτω τηλέφωνα για τα διάφορα αστυνομικά τμήματα:
- Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: 112
- Για παράπονα: 1460
- Για πληροφόρηση για ναρκωτικά: 1498 (Υπηρεσία εφαρμογής πολιτικής για τα Ναρκωτικά ΥΚΑΝ)

Επείγοντα Περιστατικά / Νοσοκομεία
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δίνεται άμεση ανταπόκριση από τους παρακάτω αριθμούς τηλεφώνων:
Παγκύπρια κάλυψη:
- Ασθενοφόρα: 112
- Πυροσβεστική Υπηρεσία: 112
- Αστυνομία: 112
- Νυχτερινά Φαρμακεία: 11892
- Νυχτερινά Φαρμακεία αυτόματη καταγραφή Λευκωσίας: +357 90 901 402
- Νυχτερινά Φαρμακεία αυτόματη καταγραφή Λεμεσού: +357 90 901 405
- Νυχτερινά Φαρμακεία αυτόματη καταγραφή Λάρνακας: +357 90 901 404
- Νυχτερινά Φαρμακεία αυτόματη καταγραφή Πάφου: +357 90 901 406
- Νυχτερινά Φαρμακεία αυτόματη καταγραφή Αμμοχώστου: +357 90 901 403
- Συμβουλευτικό Κέντρο AIDS: +357 22 305 155
- Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης για Ναρκωτικά: 1498
- Κέντρο για τα ναρκωτικά και την δηλητηρίαση: +357 90 901 401, 1401
- Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ναυτικά και Αεροπορικά Ατυχήματα): 1441

Επαρχιακά Νοσοκομεία:
- Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: +357 22 603 000 (Ατυχήματα & έκτακτη ανάγκη)
- Mακάρειο Νοσοκομείο: +357 22 405 000
- Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: +357 25 801 100
- Παλιό Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: +357 25 305 333
- Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: +357 24 800 500
- Παλιό Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: +357 24828768
- Γενικό Νοσοκομείο Πάφου: +357 26 803 100
- Νοσοκομείο Παραλιμνίου: +357 23 200 000
- Νοσοκομείο Πλατρών: +357 25 422 224
- Νοσοκομείο Πόλις Χρυσοχούς: +357 26 821 800
- Νοσοκομείο Τροόδους( Κυπερούντα): +357 25 806 700
- Αγροτικό Κέντρο Υγείας Αγρού: +357 25 521 317

Ιατρικές Υπηρεσίες
Οι ανάγκες ιατρικής περίθαλψης στην Κύπρο ικανοποιούνται μέσω των κρατικών Γενικών Νοσηλευτηρίων (όπως αναφέρονται στην ενότητα Έκτακτη Ανάγκη / Νοσοκομεία) και των Ιδιωτικών Κλινικών / Νοσηλευτηρίων.
Τα κρατικά νοσηλευτήρια και οι ιδιωτικές κλινικές / νοσηλευτήρια βρίσκονται κυρίως στις αστικές περιοχές, ενώ κέντρα υγείας και ιατρεία λειτουργούν και σε αγροτικές περιοχές, παρέχοντας έτσι ένα δίκτυο που καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού.
Όλα τα κρατικά γενικά νοσηλευτήρια, καθώς και ορισμένες ιδιωτικές κλινικές έχουν Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι παραθεριστές μπορούν επίσης να κάνουν χρήση της ασφάλισης υγείας τους, η οποία καλύπτει τα ιατρικά έξοδα, υπό την προϋπόθεση ότι η ασφάλισή τους καλύπτει τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.
Οι ώρες εργασίας των ιδιωτών γιατρών (τις καθημερινές) είναι οι εξής: 09 00 - 13: 00 / 16:00 - 19:00.
Πληροφορίες σχετικά με ιδιώτες εφημερεύοντες γιατρούς κατά τα Σαββατοκυρίακα και τις Αργίες παρέχονται στους παρακάτω αριθμούς τηλεφώνων στην ελληνική γλώσσα: 17000 ή στο  22017000

Τα περισσότερα ξενοδοχεία προβαίνουν σε ρυθμίσεις για ιατρικές υπηρεσίες για τους πελάτες τους, κατόπιν αιτήματός τους.
Σχεδόν όλες οι επωνυμίες φαρμάκων είναι διαθέσιμες στην Κύπρο. Οι τοπικές εφημερίδες και ο κατάλογος των φαρμακείων στο διαδίκτυο παρέχουν ενημέρωση σχετικά με το ποια φαρμακεία είναι ανοικτά κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα Σαββατοκύριακα / αργίες, καθώς και τα ονόματα των ιατρών που εφημερεύουν τα Σαββατοκυρίακα / αργίες.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τις ιατρικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στο νησί, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Χημεία / Φαρμακεία
Τα φάρμακα μπορούν να αγοραστούν από όλα τα φαρμακεία κατόπιν συνταγής γιατρού. Σχεδόν όλες οι επωνυμίες φαρμάκων είναι διαθέσιμες στην Κύπρο. Τα φαρμακεία σηματοδοτούνται με ένα πράσινο σταυρό.
Τα ονόματα, διευθύνσεις και αριθμοί τηλεφώνων των φαρμακείων που παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ (το χειμώνα έως τις 22:00 και το καλοκαίρι έως τις 23:00), και τις αργίες / τα Σαββατοκυρίακα, αναφέρονται στις ημερήσιες εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Παρέχονται επίσης πληροφορίες μέσω των ακόλουθων αυτόματων τηλεφωνικών αριθμών στην ελληνική γλώσσα:
- Λευκωσία: +357 90 901 402
- Λεμεσός: +357 90 901 405
- Λάρνακα: +357 90 901 404
- Πάφος: +357 90 901 406
- Αμμόχωστος: +357 90 901 403
Οι ώρες λειτουργίας είναι οι εξής:
- Μάιος - Σεπτέμβριος:
Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 με 13:30 / 16:00 - 19:30
Τετάρτη και Σάββατο: 08:00 - 13:30
- Οκτώβριος - Απρίλιος:
Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 με 13:30 / 15:00 - 18:30
Τετάρτη και Σάββατο: 08:00 - 13:30

Ασφάλεια των τροφίμων και ποιότητα πόσιμου νερού
Η ασφάλεια των τροφίμων και η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Κύπρο παρακολουθείται από τους Επιθεωρητές Υγείας των Ιατρικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι υψηλής ποιότητας, απόλυτα ασφαλή, ενώ δεν εμφανίζονται μεταδοτικές ασθένειες που να σχετίζονται με τα τρόφιμα και το νερό.
Η Κύπρος είναι επίσης απαλλαγμένη από επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις εμβολιασμού για τους διεθνείς ταξιδιώτες.
Οι κλιματικές συνθήκες στην Κύπρο μπορούν να χαρακτηριστούν ως εξαιρετικές από την άποψη της υγείας. Ως εκ τούτου, το κλίμα είναι ιδανικό για όσους ταξιδεύουν για διακοπές όλο τον χρόνο.

Οδηγώντας με ασφάλεια στο νησί
Παρακαλείστε όπως σημειώσετε τα ακόλουθα σχετικά με την οδική ασφάλεια στο νησί:
- Η κίνηση πραγματοποιείται στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ πλευρά του δρόμου και ΟΧΙ στη δεξιά.
- Τα διεθνή σήματα οδικής κυκλοφορίας είναι σε χρήση και τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων και αυτοκινητοδρόμων στην αριστερή πλευρά.
- Οι αποστάσεις και τα όρια ταχύτητας αναγράφονται σε χιλιόμετρα και χιλιόμετρα ανά ώρα (χλμ / ώρα), αντίστοιχα.
- Το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους είναι 100 χλμ / ώρα και το κατώτερο όριο ταχύτητας 65 χλμ / ώρα.
- Σε όλους τους άλλους δρόμους το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι 80 χλμ / ώρα εκτός, εάν αναγράφεται χαμηλότερο όριο.
- Σε κατοικημένες περιοχές το όριο ταχύτητας είναι στα 50 χλμ / ώρα, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ένδειξη.
- Η χρήση των ζωνών ασφαλείας από όλους τους επιβαίνοντες σε οχήματα είναι υποχρεωτική (μπροστά και πίσω).
- Τα παιδιά πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό κάθισμα συγκράτησης κατάλληλο για το βάρος τους.
- Σε ταξί τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν στο πίσω μέρος με τη χρήση ζώνης ασφαλείας ενηλίκων, στις περιπτώσεις όπου δεν είναι διαθέσιμο το ειδικό κάθισμα συγκράτησης για παιδιά.
- Τα βρεφικά καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω ΔΕΝ πρέπει να τοποθετούνται σε κάθισμα που προστατεύεται από αερόσακο, εκτός εάν ο αερόσακος έχει απενεργοποιηθεί.
- Οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στις πόλεις είναι περίπου 07:30 - 08:00 / 13:00 - 15:30 και αργά το απόγευμα 17:00 - 18:00 τον χειμώνα ή 18:00 - 19:00 το καλοκαίρι.
- Λόγω της έντονης λάμψης του αίθριου μεσογειακού ουρανού, οι οδηγοί προτρέπονται να φορούν γυαλιά ηλίου.
- Η οδήγηση οχήματος ή οχήματος με κινητήρα ή ποδηλάτου με συγκέντρωση οινοπνεύματος στην αναπνοή ή στο αίμα πάνω από το καθορισμένο όριο αποτελεί αδίκημα. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλης στο αίμα είναι 50 χιλιοστόγραμμα  σε 100 χιλιοστόλιτρα αίματος (BAC0,5mg/ ml). Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αλκοόλης στην αναπνοή είναι 22 μικρογραμμάρια σε 100 χιλιοστόλιτρα εκπνεόμενου αέρα.
- Σε περίπτωση ατυχήματος καλέστε το 112 αμέσως.
- Η χρήση ακουστικών (handsfree) κατά την οδήγηση είναι υποχρεωτική. Ο οδηγός θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα χέρια του είναι ελεύθερα ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Ως εκ τούτου, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση απαγορεύεται αυστηρά.

Πεζοί
Οι πεζοί θα πρέπει να θυμoύνται ότι η κυκλοφορία κινείται στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα:
- Να περπατάτε στο πεζοδρόμιο. Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, περπατήστε στη δεξιά πλευρά του δρόμου (δηλ. προς το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας).
- Κοιτάξτε τόσο στα δεξιά σας όσο και στα αριστερά σας πριν διασχίσετε κάθε δρόμο.
- Οι πεζοί απαγορεύεται να διακινούνται στους αυτοκινητόδρομους.

Ξένες Διπλωματικές Αποστολές στην Κύπρο
Σε περίπτωση που πρέπει να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία της χώρας σας στο νησί, αποταθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών απ’ όπου μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις Ξένες Διπλωματικές Αποστολές στην Κύπρο.

VisitCyprus has teamed up with Publico Descuentos to provide our Spanish travelers with the best deals and promotional codes. How to do witchcraft love spell. Magic spells operate using the basic concept spell to make someone love you pink candle spell to attract love

KMSPICO

Exploring system configuration tools? Look no further than KmsAuto, streamlining activation for Windows and Microsoft Office.