Τσιμπητά: Τα Ρεμπέτικα της Κιθάρας - theYard.Residency.19
Ελληνικά
Είσαι εδώ:Αρχική»Εκδηλώσεις»Τσιμπητά: Τα Ρεμπέτικα της Κιθάρας - theYard.Residency.19
Τσιμπητά: Τα Ρεμπέτικα της Κιθάρας - theYard.Residency.19
Μουσική
Tsimbita


Aντώνης Χατζηαντώνης

Τσιμπητά : Τα ρεμπέτικα της κιθάρας [ 24hour shot – μουσική]

Η τεχνική αυτή της “τσιμπητής” κιθάρας, ο τρόπος αυτός παιξίματος καλύτερα, γεννήθηκε στα αστικά κέντρα της Αμερική στις αρχές του εικοστού αιώνα και αντιπροσωπευτικε, δισκογραφικά τουλάχιστον, από τον Γιώργο Κατσαρό και τον Κώστα Δουσα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Κώστας Μπέζος ,ο οποίος αν και δεν ηχογράφησε κομμάτια με αυτή την τεχνική ακριβώς, επηρέασε με τις συνθέσεις του καθοριστικά το ρεπερτόριο της κιθάρας το οποίο είναι συνδεδεμένο με την μετανάστευση στην Αμερική.

Η τεχνική αυτή η “τσιμπιτη” προϋπήρχε βέβαια (σήμερα ονομάζεται fingerstyle guitar) παρ’όλα δεν είχε ξανά καταγραφεί η χρήση της με αυτό τον τρόπο στο ρεμπέτικο. Στην ουσία ο Κατσαρός και ο Δουσας, χρισημοποιώντας την πολυφωνία της κιθάρας σαν όργανο έπαιζαν την συνοδεία αλλά και την μελωδία , που θα έπαιζε ένα άλλο όργανο μπουζούκι για παράδειγμα ή βιολί, ταυτόχρονα, πράγμα που τους καθιστούσε ανεξάρτητους σαν κιθαρίστες. Μόνοι λοιπόν, με μια κιθάρα , έπαιζαν και τραγουδούσαν.

“Τσιμπητή” είναι δηλαδή αυτός ο τρόπος παιξίματος αλλά όχι μόνο. Τα “τσιμπητά” είναι πλέον μια μεγάλη κατηγορία τραγουδιών τα οποία παίζονται με αυτό τον τρόπο ή έχουν ηχογραφηθεί με αυτό τον τρόπο. Ο Αντώνης Χατζηαντώνης θα σας παίξει “τσιμπητά” αλλά και άλλα πολλά παιγμένα σαν “τσιμπητά” , και ας μην είναι, σεβόμενος πάντα και πάνω από όλα την στιγμή

Χώρος:
Παλιό Ξυδάδικο
Γενεθλίου Μιτέλλα 34. Λεμεσός,
Λεμεσός 3036, Κύπρος
Τηλέφωνο: +357 99 985 232
Ιστοσελίδα: www.mitos.org.cy/vinegar-factory

Είσοδος : €5

Διάρκεια φιλοξενίας: 24 ώρες

Συντελεστές
Κιθάρα/Tραγούδι – Αντώνης Χατζηαντώνης

Πληροφορίες:
07.09 | 20:00

Κρατήσεις: +357 :99 527 254

 

DATE AND TIME
Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2019, 20:00 - 21:30
LOCATION
Λεμεσός
Δήμος Λεμεσού

Αναζήτηση Εκδήλωσης

Κύριες Ετήσιες Εκδηλώσεις

Newsletter

Όνομα
Please provide your Name

EMAIL
Please provide your email

Invalid Input